Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Byłam dziś na usg prenatalnym ale wyglądało jak zwykle usg

Polecane posty

Gość gość

Jak się umawialama na wixyte samo usg prenatalne miałam zapłacić 180 zł zaplaciłam 150. Lekarz wszystko dokładnie mierzył i jest ok. Dostałam płytę z nagraniem. Obraz był normalny Czarno biały jak na zwyklym usg. Myślałam że to jakoś inaczej będzie przebiegać?

Gość gość
Ale tanio, ja płaciłam 250zł pomiary też w 2d

Gość gość
USG prenatalne to po prostu dokładniejsze usg, z pomiarami, sprawdzaniem kości nosowej itd, w określonym tygodniu ciąży. Jak nie masz na co wydawać kasy to zawsze można zrobić testy pappa i inne bzdury, które też kosztują, a są zwykła zabaw ą w statystykę.

Gość gość
To bylo zwykle usg a nie badanie prenatalnr

Gość gość
12 13 w takim razie jak wygląda prenatalne?

Gość gość
W 1 ciąży tez miałam dokładne usg w 12 13 tyg ale zwykle nie prenatalne. Aż później poszukam usg z 1 ciąży. Teraz myslalm ze to jakoś inaczej będzie wyglądać. Trwało 5 min bo mam całe nagranie.

Gość gość
To było USG genetyczne, badanie prenatalne to USG plus test Pappa. Ja miałam robione oba i lekarz sam był w szoku że tak szybko poszło, dziecko było spokojne i dalo się sprawnie pomierzyć. Wszystko w porządku, przezierność ok, nosek jest. Całe USG trwało może max 7 min. Potem pobranie krwi a wyniki po 2tyg, wszystko w porządku, ryzyko wad jeden do kilku tysięcy we wszystkich 3 przypadkach

Gość gość
ile kosztuje usg genetyczne?

Gość gość
Prenatalne to są te wszystkie pappa i testy z krwi, ale jak usg w 12-14 tc jest ok to można to sobie darować, bo to tylko statystyka psująca nerwy (wiem coś o tym). Najważniejsze czy lekarz sprawdził czy dziecko ma kość nosową i inne wymiary w normie. W ciąży masz 3 główne usg z dokładnymi pomiarami w 12tc, 20 i 30 (plus dwa tygodnie mniej więcej).

Gość gość
Wszystkie usg, które robi się w ciąży są prenatalne, czyli jak nazwa wskazuje wykonywane przed narodzeniem dziecka. Jeśli wszystko dobrze, to tylko się cieszyć. Gratulacje

Gość gość
USG genetyczne to zwykle usg w 12tyg. Z pomiarami. Potem jest połówkowe ok 20 i potem w 30 tyg. To są 3 podstawowe badania na NFZ. Jak chodzisz prywatnie to możesz mieć je co 2 tyg nawet ale oczywiste jest że za to płacisz. Zwykły lekarz nie zrobi ci badań prenatalnych bo pod tą nazwą kryje się USG i test Pappa. USG ok 200-250zl a Pappa też coś koło 200xl. Zależy w jakiej klinice. Lekarz prywatnie może zrobić ci co najwyżej USG z pomiarami czyli właśnie genetyczne. I za nie się płaci tyle ile wymaga lekarz. Jak chodzisz na fundusz to powinno być darmowe. Ale tylko USG

Gość gość
Pappa to jakies 500 zl ale to wywalone w bloto pieniadze.

Gość gość
Ja miałam ryzyko wad genetycznych jeden do iluś tysięcy, przedwczesnego porodu i poronienia też jeden do iluś tysięcy i poroniłam i tak. W kolejnej ciąży tylko usg w 13tc za stówę i wszystko ok, pappa sobie tym razem darowałam. To nie jest tak, że jak usg trwa godzinę to jest dobre, a jak parę minut to źle, to tak nie działa, podobnie usg 4d to tylko wyciąganie kasy, ewentualnie pamiątka dla rodziców, bo wartość diagnostyczna zerowa, 4d to taki bajer i tyle.

Gość gość
Dzięki za wyjaśnienie :) pamiętam ze jak byłam z córką. Na takim usg to lekarz pokazał mi w 4d i zrobił zdj za 100 zł