Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

adagosc1234

Zus wszczął postępowanie wobec mnie

Polecane posty

Witam Zwracam się do z uprzejmą prośbą o pomoc w mojej sytuacji. Zostałam zatrudniona w firmie X na pełen etat. Zatrudniając się nie wiedziałam o ciąży (4 tydzień). po przepracowaniu 3 miesięcy przeszłam na l4. Zus od razu po dostaniu zwolnienia wszczął postępowanie w sprawie potwierdzenia faktycznego zatrudnienia. Dostałam pisamo z pytaniami na które odpowiedziałam. Dostarczyłam wszystkie dokumenty listy płac podpisane rachunki z wypłaty podałam świadków (pracowników jak i klientów) świadectwa dyplomy itd. Następie dostałam kolejne pismo, że sprawa jest w toku i o kolejne 30 dni się przedłuży. W dniu dzisiejszym zostałam poinformowana o wszczęciu postępowania z urzędu w sprawie podlegania ubezpieczeniom społecznym oraz informacje że przeprowadzone postępowanie wyjaśniające nie potwierdza że pozostałam w stosunku pracy. Jestem w szoku ponieważ ową prace wykonałam. Nie było to fikcyjne zatrudnienie. Czego mogę spodziewać się dalej, jak takie sprawy dalej wyglądają. Zus nie wypłacił mi pieniędzy za chorobowe jestem bez środków do życia. Nie mam za co życ robić zakupów ani nie stać mnie na opłaty. Chcą mnie wyrzucić z wynajmowanego mieszkania ponieważ zalegam z czynszem. Proszę o pomoc.

Gość gość
Tak wlasnie wyglada polityka prorodzinna i ochroba zycia poczetego w katolickiej Polsce!

Gość gość
Nie miałaś monitoringu w miejscu pracy? To jest absurd jakiś, co innego fikcyjne zatrudnienie, a co innego twoja sytuacja. Może zwróć się do sądu pracy, wprawdzie to nie problem z pracodawcą ale może coś pomogą. Na pewno od decyzji ZUS odwołuj się do skutku.

Gość gość
A gdzie ojciec dziecka ? ktos CI musiał zaszkodzić bo oni sami tego tak nie sprawdzają

Gość gość
Sprawdzają sami jeśli ktoś jest dopiero co zatrudniony i idzie na l4

Gość gość
Oni to robią specjalnie, żeby wstrzymać kasę. Zarabiają na odsetkach. Wiem to z pewnego źródła. Sprawę masz wygraną, tylko to potrwa :/ to świństwo, ale zus jest naprawdę wredną instytucją.

nie wiem jak mam udowodnić swoją niewinność czuje się zaszczuta. Przedstawiłam wszystkie dokumenty listy obecności listy płac umowę. Pracodawca złożył stosowne wyjaśnienia. Wszystko zmierza do sprawy w sądzie a mnie nie stać na adwokata i boje się przegranej sprawy.

Gość gość
Tak jak ktoś Ci wyżej pisał Monitoring jest?

Gość gość
tak z ciekawości wcześniej gdzieś pracowałaś ?

Gość gość
Autorko skorzystaj z porady prawnika.

Z wykształcenia jestem pracownikiem biurowym, takie mam doświadczenie zawodowe. Wczesniej na takim stanowisku pracowałam. Obecna prace również wykonywałam na tym samym stanowisku

Gość gość
Po 3 miesiącach nowej pracy poszlas na l4?! No i co sie dziwisz, pewnie pracodawca tez ma przez to problemy.

Gość gość
Ludzie choroba nie wybiera .Można zachorować czy złamać nogę w pierwszym czy drugim dniu pracy !!! Co wtedy ? Zachorowanie w trzecim miesiącu pracy , nie jest przestępstwem !! W końcu po coś jesteśmy ubezpieczeni i płacimy składki.Autorko odwołuj się gdzie możesz i nie odpuszczaj.

Gość gość
zus bedzie argumentowal,ze celem zatrudnienia nie bylo faktyczne wykonywanie pracy tylko uzyskanie swiadczen-macierzynskiego.jak ci odmowia prawa to do sadu-ale to nie sad pracy tylko wydzial ubezpueczen .ja niestety przegralam pomimo papuerow,swiadkow itp.sedzia byl od razu za zusem i dupa blada.

Gość gość
Weź nie panikuj, przyjdą do firmy pogrzebia w papierach, jak w dokumentach porządek Noe masz się czym martwić. Żadnego sądu nie będzie :D tylko wypłata Ci się opóźnieniem, nie masz rodziców, rodzeństwa żeby cię trochę wspomogli finansowo albo pożyczka? Później dostaniesz wyrównanie to oddasz

Gość gośćluckat
U mnie byla podobna sutuacja. Zatrudnilam sie we wrzesniu a w grudniu poszlam a l4 poniewaz dostalam skurczy i nie moglam pracowac. To nie moja wina czasem tak bywa w miedzy czasie wladowalam jeszcze w szpitalu. Oczywiscie zus wszczal postepowanie wobec mnie i mojego zatrudnienia. Przyslali mi i mojemu pracodawcy pismo z pytaniami na ktore musielismy odpowiedziec. Przeslalam cala serie dokumentow liste obecnosci podpisane faktury zdjecia. Podalam nazwiska swiadkow lacznie z nr telefonow. Trwalo to ok miesiaca i w koncu dostalam pismo ze sprawa zostala umozona i wyplaca mi pieniadze. Ja na twoim miesjcu bym nie otpuszczala trafilas na wyjatkowo wtedne pracownice zusu widocznie cos im malo. Pomysl moze masz jakies zdj siebie w pracy jakas impreza promocja itp. Ja akurat takie mialam

Gość gość
Nie wiem co ci doradzi ja ni maial problemi mimo ze prce podjelam od 25 wrzesnia tydzien poznoej dowiedzialam soe ze jestem w ciąży. Miesiac ptzepracowalam i poszłam na l 4 zus nie robil zadnych problemów. Cala sytuacja miala miejsce w zeszlym roku do poeodu dostawalam chorobowe z zusu potem macierzyński. Moze poradz sie jakiegos radcy prawnego obeznanego w yematach zusowskich

Gość gość
Nie wiem co ci doradzi ja ni maial problemi mimo ze prce podjelam od 25 wrzesnia tydzien poznoej dowiedzialam soe ze jestem w ciąży. Miesiac ptzepracowalam i poszłam na l 4 zus nie robil zadnych problemów. Cala sytuacja miala miejsce w zeszlym roku do poeodu dostawalam chorobowe z zusu potem macierzyński. Moze poradz sie jakiegos radcy prawnego obeznanego w yematach zusowskich

Gość gość
Szok normalnie... Ja zaczynałam pracę w lutym, w sierpniu dowiedziałam się, że jestem w ciąży i poszłam na L4. Czytałam, że na zwolnienie można iść po pół roku pracy (dziwne, ponieważ zdarzają się w życiu różne sytuacje i nie zawsze można iść na zwolnienie aż po pół roku)... Powodzenia, mam nadzieję, że sytuacja szybko się wyjaśni i będziesz górą.

Gość gość
W ex miejscu pracy jedna babka miała taką sytuację. ZUS się przyczepił, że zatrudnienie fikcyjne głównie dlatego, że za dużo zarabiała, więc macierzyński wysoki, tak sądzę. Cóż po latach musiała oddać wszystkie świadczenia, jeszcze jej sprawę karną do oprócz tego dowalili. Na początku płacili normalnie. Taką mamy politykę prorodzinną.

Gość gość
Jakieś chore to i nawet nie przeczytałem wszystkiego. Dostawałaś pensje na konto? Był ZUS opłacony przez szefa? I to wystarczy! Nawet nie musisz chodzic do pracy tylko leżeć w domu jak szef się zgadza na to! Odwołanie do sądu pisz! Wygrasz.

Gość gość
Ale jak już jesteś na zwolnieniu to nie możesz pracowac.

Gość gość
Odwołanie od decyzji ZUS do sądu napisz sama i zostawiasz w placówce ZUS weź potwierdzenie przyjecia odwołania i kopie ksero-odwołanie do sądu robi się przez ZUS i nie płacisz za nic! Wszystko za darmo nawet jak przegrasz rozprawe w sądzie Na moje oko wygrasz

Gość gość
to jest chore... znam osoby które pracowały latami na śmieciowych umowach a jak dostały umowę na etat to zachodziły w ciążę, bo już wiek koło 30tki i zaraz ZUS się czepia...

Gość gość
A gdzie tatuś dziecka ? Mąż ?

Gość gość
Dlatego teraz zatrudniam panie tylko po pięćdziesiątce. Co zatrudniłam młodą siksę, ta zaraz za miesiąc była w ciąży i oczywiście od razu L4. Pięć razy pod rząd! Moi znajomi mający własną firmę mają to samo, to jakaś plaga. Teraz mam święty spokój.

Gość gość
a twój maz nie pracuje? moja bratowa poszla na fikcyjne zatrudnienie , normalnie brala pieniądze. Nikt nic jej nie robil.

Gość gość
bedzie dobrze ja mam gorzej bo byłam na L4 i dwukrotnie nie otworzyłam drzwi a była kontrola z Zusu . Nie mam jak im udowodnic ze byłam w domu . Leżałam z goraczka i nie miałam siły nawet przez judasza spojrzec . Npisałam juz drugie pismo wyjasniajace ale oni chca dowodów . Jak udowodnic skoro sama mieszkam ?

Gość gość
Właśnie wtedy powinnaś ich wpuścić , byłaś ewidentnie chora i to było widać.Daliby ci spokój a tak to masz kłopoty.Przecież do toalety czy do kuchni po coś musiałaś wstać skoro sama mieszkasz.