Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy moja prawie 8.5 mczna corka dobrze sie rozwija?

Polecane posty

Gość gość

Kula sie na brzuch i plecy i w ten sposob sie przemieszcza ( lezac na brzuchu podnosi pupe podgina nozki i przebiera nimi albo podnosi sie na raczkach, ale nie umie przyjac jeszcze pozycji do raczkowania). Usiasc sama potrafi z pozycji pollezacej w wozku czy krzeselku i siedzi wtedy pewnie, ale nie siada sama z lezenia ( jedynie jak zlapie mnie za rece to wlasnymi silami usiadzie). Ogolnie duzo gaworzy, rozumie jak sie do niej mowi np. idziemy na dwor, idziemy sie myc, podaj raczki. Smiesznie sie kiwa jak by tanczyla, potrafi wlozyc i wyjac mniejszy przedmiot z wiekszego. Od dawna rzuca zabawki i patrzy gdzie spadna. Potrafi wyjac krazki z piramidki. A duzo znajomych sie dziwi, ze sama nie siada, nie raczkuje juz i nie wstaje w lozeczku. Czy naprawde jest tak zle?

Gość gość
Dodam, ze urodzila sie miesiac za szybko. Bylam z nia u neurologa jak byla malutka- babka stwierdzila ze jest ok, zalecila cwiczenia z rehabilitantem przez miesiac na wszelki wypadek i potem orzekli, ze jest w porzadku i nie trzeba. Mialam kolo roczku przyjsc na kontrole.

Gość gość
Mój synek ma 8 miesięcy i też nie umie raczkować. Usiadł sam z pozycji leżącej dopiero z 5 razy. Takie dzieci rzadko same wstają w łóżeczku. Z tego opisu jest z nią wszystko w porządku. Niektóre niemowlaki najpierw chodzą, potem siedzą i wszystko z nimi ok. Ja bym się nie martwiła. W 9 miesiącu jest bilans to lekarz ją zbada i w razie czego zareaguje

Gość gość
Dziecko do 9msc powinno siadać twoje nie siedzi do 11 raczkowac twoje też nie próbuje iwatpie że do 11 zdąży

Gość gość
Bzdura pani wyzej. Moja usiadla dzien przed skonczeniem 9mies, raczkowala majac kilka dni do skonczenia 11. A tez cala rodzina chorobe wrozyla, bo dzieci znajomych juz dawno to robily. Nawet uslyszalam wiejski zabobon, ze dziecko powinno " przejsc" przez roczek na wlasnych nozkach. Tymczasem moja wstala na nogi majac 13mies. Zreszta dziecko potrafi i w tydzien zrobic wielki postep. A dziecko autorki spokojnie moze byc korygowane o ten miesiac, co za szybko sie urodzilo. Wiec rozwojowo mozna stwierdzic, ze ma 7.5 miesiaca i do 9tego sporo czasu.

Gość gość
Dokladnie. Normy rozwojowe sa szerokie i nie wiedzac dlaczego rodzice chcieliby, by ich dzieci bardzo szybko wszystko robily. A wszelkie proby pod koniec wytyczonych norm sa brane jako opoznienie rozwojowe. Moj syn nie raczkowal. Wstal na nozki majac 11 miesiecy i z dnia na dzien.

Gość gość
Moja córka w wieku 8 miesięcy umiała tylko pełzać do tyłu. Na dwa dni przed skończeniem 9 miesięcy nauczyła się siadać. Raczkować zaczęła mając 10 miesięcy. Jak miała 12, to po raz pierwszy wstała w łóżeczku, chodzić zaczęła mając. 16 miesięcy. Młodsza córka w wieku 6 miesięcy nauczyła się siadać i sprawnie raczkować. Mając siedem miesięcy zaczęła wstawać. Teraz ma 8 miesięcy i chodzi przy meblach. Jak sobie czasem przypomnę, że starsza w jej wieku to w zasadzie leżała tam, gdzie się ją położyło, to wierzyć mi się nie chce. Jak widzisz dzieci są różne i nawet między rodzeństwem mogą być ogromne rozbieżności.

Gość gość
Mój syn urodził się w 35tc, rehabilitowany od 8 tygodnia życia, usiadł sam w wieku 9 miesięcy, raczkowanie zaraz potem (wcześniej pełzał), chodzić zaczął mając 14 miesięcy.