Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kated

rozwód kościelny

Polecane posty

Gość kated

witajcie.. jestem 5 miesięcy po ślubie a mój mąż zdradził mnie przed ślubem i w dodatku zdradzał też po i to..... z byłą narzeczoną jakie mam szanse na rozwód kościelny? jestem zalamana

Gość gość
Unieważnienie małżeństwa jak już. Chyba teraz krócej i łatwiej jest.

Gość gość
najlepiej wynająć kacelarie od prawa kanoicznego, wszystko załatwia

Gość gość
duze szanse, składaj papiery! tyle, że to wszystko nazywa się "unieważnienie małżeństwa".

Gość gość
Nie nazywa się unieważnieniem! Jest to stwierdzenie że małżeństwo nigdy nie zostało zawarte!

Gość gość
Wiele osób też błędnie używa sformułowania „unieważnienie małżeństwa” lub „unieważnienie ślubu kościelnego”, co również jest błędem. Powyższe terminy pojawiały się z uwagi na utożsamianie procesów cywilnych o rozwód z procesami kanonicznymi. Podobieństwa są jednak tylko pozorne. W świetle nauki Kościoła małżeństwo jest instytucją nierozerwalną. Jeśli doszukaliśmy się jakichś podstaw jego nieważności zwracamy się do sądu kościelnego o orzeczenie, że małżeństwo nigdy nie istniało i właśnie to jest istotą procesu o stwierdzenie nieważności małżeństwa. Prawomocny wyrok Sądu Kościelnego jest odpowiedzią na wysuniętą wątpliwość: czy dane małżeństwo jest nieważne z konkretnego tytułu prawnego. Odpowiedź pozytywna, zawarta w prawomocnym wyroku, upoważnia strony, do zawarcia nowego związku małżeńskiego z inną osobą.