Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martyna36

Znieczulenie ogólne u 3 latka

Polecane posty

Gość martyna36

Drogie mamy doradzcie jak możecie.Synek 3.5 roku koło uszka ma taka kuleczkę,wielkości małego groszku ,ma to od urodzenia.Teraz chcę mu to usunąć.Bylismy juz u chirurga,on mówi że to jest 10-15 minut i po problemie,tylko że w znieczuleniu ogólnym:::( boję sie tego znieczulenia,że coś może pójść nie tak,miał ktos u takiego małego dziecka takie znieczulenie??? oczywiście konsultowała, to z naszym pediatrą,on tez nie widzi problemu,a ja zaczynam panikowac ,czy dobrze robie???

Gość gość
a trzeba to usunąc bo ... ? moja córka urodziła sie z mała kuleczka na głowie z tyłu . czesto obserwowałam , sprawdzałam nic sie nie działo ... teraz ma 23 lata i kulka nadal taka sama . niedawno z innego powodu miała robione MR głowy i nawet badaniu nic nie wyszło z tą kulka

Gość gość
w znieczuleniu najgorsze jest jesli jestes uczulony na lek , badz ma wade krtani

Gość gość
Nie trzeba usunąc jedynie ze względów estetycznych,bo to nie rośnie,tylko jest widoczne.

Gość gość
Mało to młodszych dzieci szło pod narkoze?

Gość marlena30
Nie trzeba tego usuwać,ze wzg.estetycznych,bo to nie rośnie,tylko jest widoczne,.

Gość gość
to po co narazasz dziecko ze wzgledów estetycznych ? konsultowałas z innymi chirurgami ?

Gość marlena30
Konsultowałam dokładnie z 3 ,każdy radzi usunąć,ale wiadomo to nie ich dziecko.

Gość gość
no ok ale dlaczego każa usunąc ? podali powód , nazwali tą kulke jakos ?

Gość gość
POWIKŁANIA ZNIECZULENIA OGÓLNEGO Typowe powikłania (działania uboczne stosowanych leków jak i metody znieczulenia) znieczulenia ogólnego:  zawroty i ból głowy,  splątanie,  dreszcze,  trudności z otwieraniem oczu,  „brak sił” – pacjent ma trudności z poruszaniem kończynami,  „brak powietrza” – pacjent ma po obudzeniu się trudności z oddychaniem, ma wrażenie ciężaru na piersiach i duszenia się,  trudności przy odkrztuszaniu,  nudności i wymioty,  niewyraźne widzenie,  ból w ranie pooperacyjnej,  podrażnienie tchawicy lub strun głosowych,  ból gardła,  gorączka,  osłabienie,  krwiaki i sińce w miejscu wkłucia i okolicy operowanej. Rzadkie powikłania znieczulenia ogólnego:  uszkodzenie tkanek miękkich w obrębie jamy ustnej,  zachłyśnięcie się pacjenta kwaśną treścią żołądkową, prowadzące do ciężkiego zapalenia płuc,  krytyczne niedotlenienie mózgu pacjenta, powodujące jego nieodwracalne uszkodzenie,  nagłe zatrzymanie pracy serca,  mechaniczne uszkodzenie tchawicy lub strun głosowych,  gorączka złośliwa - niezmiernie rzadkie powikłane spowodowane użytymi do znieczulenia lekami.  uszkodzenie rogówki oka,  trudności z wybudzeniem pacjenta lub przedłużone budzenie pacjenta spowodowane ukrytymi wadami genetycznymi,  zgon na stole z przyczyn anestezjologicznych,  uszkodzenie zębów, zwłaszcza ruszających się (np. mleczne u dzieci),  przejściowy skurcz oskrzeli przy manipulacji w jamie ustnej, rzadko kiedy dochodzi do przejściowej dysfunkcji krtani (chrypka, trudności w połykaniu, ból) związanej z intubacją,  ograniczenie sprawności psycho-motorycznych. Bardzo często i często po znieczuleniu występują: 1/10  nudności i wymioty po znieczuleniu – niektóre operacje oraz niektóre leki, w tym leki przeciwbólowe mogą częściej niż inne powodować nudności lub wymioty. Objawy te mogą być leczone przy użyciu leków przeciwwymiotnych. Utrzymują się od kilku godzin do kilku dni po operacji.  ból gardła po znieczuleniu ogólnym – może występować po zastosowaniu rurek udrażniających drogi oddechowe. Utrzymuje się do kilku dni po operacji, a łagodzą go środki przeciwbólowe.  uszkodzenie ust, języka, zębów po znieczuleniu ogólnym – może nastąpić przy próbach udrożnienia dróg oddechowych szczególnie w przypadku: małego rozwarcia ust, uszkodzonych wcześniej zębów, zębów ruszających się, w przypadku trudnych warunków anatomicznych (np. otyłość, wady wrodzone i nabyte).  osłabienie i zawroty głowy, niewyraźne widzenie po znieczuleniu ogólnym – mogą występować z powodu spadku ciśnienia krwi i odwodnienia organizmu. Płyny podane dożylnie lub doustnie - jeżeli brak przeciwwskazań – oraz niektóre leki mogą je złagodzić.

Gość gość
Nazwał to pozostałośc z życia płodowego,tłuszczak jakiś tam,nie zapamietałam nazwy.Każdy mówił że może to pózniej jak będzie dorastał rosnąć razem z nim,ja narazie nie widzę żeby było to większe.

Gość gość
Mój syn miał narkoze jak miał 2 i 3lata. Wszystko było w porządku.

Gość gość
może rosnąc ale nie musi . Pisałam o córce co ma guzka na głowie od urodzenia . Pzrez 23 lata guzek taki sam . Szczerze : ja nie narazałabym dziecka ze względów estetycznych . Ale pilnie bym kontrolowala robiac zdjecia i zapiski . i skonsultowałabym z jeszcze innym lekarzem prywatnie co moze byc gdy zacznie rosnąc ... ale to twoja decyzja .

Gość gość
Dziękuję za opinie,ja raczej tez jestem na nie w 90 procentach,szczególnie że chirurg mówił że jakby był starszy to można to zrobić w znieczulenie miejscowym.Nie wybaczyłabym sobie gdyby cos mu się stało.

Gość gość
rozumiem Cie. Moja corka 3 razy w tym roku byla w tym znieczuleniu aby..wyrwac/wyleczyc zęba.... balam sie ale coz, jak trza to trza.... ma 4lata

Gość gość
"U tak małego ... mają i dzieci zaraz po urodzeniu. Syn miał w wieku 7 m-cy.

Gość gość
11:47 co innego jak zabieg w znieczuleniu jest konieczny,a co innego jak jest to fanaberia rodziców/lekarza. Dziecku można ta kulkę usunąć również jak będzie starsze,nie jest konieczne stosować znieczulenie ogólne do poprawek kosmetycznych u 3latka. Dla mnie to szokujące. Po Co narażać niepotrzebnie malucha? Od tego nie umrzeć,nie rozchoruje się. Dziecku nie przeszkadza. Problem z tym mają osoby trzecie,nie samo dziecko. Ja bym się wstrzymała

Gość gość
gość dziś "U tak małego ... mają i dzieci zaraz po urodzeniu. Syn miał w wieku 7 m-cy. XXX ratując zdrowie badz zycie a nie ze względów estetycznych . zasadnicza róznica . podziwiam te mamy :)

Gość gość
Dzisiejsze znieczulenia ogolne sa bezpieczniejsze niz te sprzed laty. Mimo to tez odczekalabym az mozna bedzie usunac znamie pod znieczuleniem miejscowym. Niech pelna narkoza zostanie zarezerwowana dla powazniejszych zabiegow.

Gość gość
To jest jednak duża ingerencja w organizm takiego maluszka,wiadomo że noworodki operują,ale pytanie po co jak to dziecku nie przeszkadza,nie boli itd???

Gość gość
nie ryzykowałabym tylko z powodu widzimisię. moj synek (niecałe 2 latka) teraz będzie miał zabieg w znieczuleniu ogolnym i mam ochotę uciec z nim jak najdalej od szpitala ale my nie mamy wyboru.