Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mamy ktora zna sie troche na prawie, a konkretnie na dziedziczeniu...

Polecane posty

Gość gość

Sytuacja wyglada nastepujaco- mieszkamy z mezem za granica. Dzis zadzwonili tesciowie ze chcieliby przepisac na nas mieszkanie (sami wybudowali ostatnio dom i wyprowadzili sie na wies). Mieszkanie jest w centrum Wroclawia i sluzy im tylko jak musza cos w miescie zalatwic. Chca przepisac je na nas u notariusza wiec obecnosc osobista jest obowiazkowa i tutaj moje pytanie- czy ja tez musze przy tym byc?? Szczerze mowiac jest mi to obojetne czy to bedzie na nas czy tylko na meza, bo i tak jestesmy malzenstwem. Nie bardzo usmiecha mi sie brac teraz urlop, bo mam ciezki okres w pracy. Ale nie chce urazic tesciow postawa "zwisa mi to i powiewa" ;) Czy mieszkanie moze byc przepisane na nas gdy obecny bedzie tylko moj maz?? Jesli ktos sie zna to prosilabym o wypowiedz.

Gość gość
mieszkanie bedzie darowizna i zalezy od tesciow na kogo przepisza.Moga tylko na syna albo na was oboje. Jesli mialoby byc przepisane na was oboje, to ty rowniez musisz byc obecna u notariusza.

Gość gość
Najlepiej zadzwonic do konkretnego notariusza i zapytac. Ja mialam inny przypadek, ale dwoch notariuszy i dwa skrajne podejscia. Brat wystawial mi pelnomocnictwa i jeden chcial mojej bezwzglednej obecnosci, a drugi bez problemu wypisal wszystko tylko przy bracie.

Gość gość
Jeśli darowizna będzie na męża to prawnie bedzie to jego odrębny majątek. :)

Gość gość
Jeśli ma być tylko na męża, musi być obecny tylko on, ale wtedy ty nie masz żadnych praw do mieszkania-nawet jeśli jesteście małżeństwem, bo darowizna nie wchodzi do wspólnoty majątkowej. Natomiast jeśli ma być również na ciebie- musisz być obecna osobiście, albo Twój mąż musi mieć Twoje pełnomocnictwo do przyjęcia darowizny-ale pełnomocnictwo notarialne. Pytanie w jaki kraju mieszkacie, czy można takie pełnomocnictwo załatwić na miejscu, a w kraju mąż tylko musiałby załatwić tłumacza przysięgłego-aby przetłumaczył owe pełnomocnictwo na polski. Najlepiej niech mąż albo teściowie jutro zadzwonią do Waszego notariusza aby dopytać.

Gość gość
naprawdę teściom jest obojętne czy przepiszą swojemu synowi czy połowę synowi a połowę obcej babie?

Gość gość
zapytaj się dokładnie teściów czy chcą przepisać "wam" czyli twojemu mężowi czy WAM czyli tobie połowę i męzowi połowę - bo może chodzi o pierwszy przypadek i do niczego nie będziesz potrzebna a słowo "wam" powiedziane zostało tylko grzecznościowo!

Gość gość
dzieki za odp :) chca przepisac mi i mezowi, tesciowie sa bardzo fajni i od naszego slubu powtarzaja ze w koncu maja corke, nigdy nie bylo miedzy nami zadnego konfliktu.

Gość gość
ale pieprznięci teściowie, mieszkanie tylko i wyłącznie na syna winno być, syn owa pójdzie w cug i dopiero będą żałować

Gość gość
W takim razie pamiętaj, że jeśli tylko mąż, mieszkanie np w razie rozwodu będzie tylko jego. Oczywiście nie życzę ci tego. I pytanie. Czy mąż jest jedynakiem?

Gość gość
Tak, jedynak. A to cos zmienia?

Gość gość
Tylko pamiętaj że jak jest na was to ty płacisz podatek od darowizny. Możecie to ominąć jak teście przeppisza na męża robiąc darowiznę a on na ciebie w jednym akcie czasem można sporo zaoszczędzić.

Gość gość
W tym przypadku nie. Po prostu chodziło o prawo do zachowku gdy darowizna jest na osobę obcą typu synowa (wtedy zasady są inne niż dla osoby dziedziczacej w linii prostej). Mąż jedynak to brak innych spadkobierców. Dlatego nie ma to w waszym przypadku znaczenia. :)

Gość gość
zapłacisz gruby podatek za swoją część!!!

Gość gość
ooo to chyba rzeczywiscie powiem niech zapisza to na meza a on mnie pozniej jakos przy okazji dopisze. Nie wiedzialam ze to sie laczy z jakimis wydatkami :/ Dzieki dziewczyny! Ja mam artystyczny zawod i nie mam pojecia o prawie w PL.