Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy ma z was ktoś stary pięć kaflowy?

Polecane posty

Gość gość

Przyszło mi w takim palić ale nie wiem czy dobrze to robię . Rozpalam drewnem i tak palę około godziny a potem zasypuje węglem i jak się zrobi czerwony to zamykam drzwiczki i zakrecam. Czy te drzwiczki Górne mają być uchylone,zamkniete czy otwarte jak się pali jeszcze?

Gość gość
Piec oczywiście miało byc .

Gość gość
Ja jak paliłam to na początku (kiedy sie rozpalało), to przymykam górne, a dolne oczywiście były otwarte. Jak juz sie rozpaliło to zamykałam.

Gość gość
a wiesz że ja przeczytałam piec na początku dopiero potem spojrzałam na twój komentarz korektę :D tak czy siak nie wiem jak się pali poszukaj może filmików na youtube mi się podobają takie piecyki ale i tak ci współczuje bo pewnie mieszkanie z takim ogrzewaniem jest trudne i upierdliwe i rano można się przeziębić :(

Gość gość
Wcześniej mieszkaliśmy w domu z piecem co w piwnicy i jednak wolę te kaflowe :) tylko wydaje mi się że one się nie nagrzewają dostatecznie bo jak pamiętam u dziadków to nie można było podejść bliżej bo tak gorąco dawało. Teraz czeka mnie pierwsza zima w tym domu i właśnie boję się jak to będzie przy minusowych temp. bo na razie ranki nie są najgorsze.

Gość gość
Kiedys paliłam w piecu i wiem że dolne nie wolno zamykać bo grozi to zaczadzecniem

Gość gość
Chyba nie można tak rozpalonego pieca zakręcać,bo może go rozerwać,to za duża temperatura!Kiedyś paliłam w takim i po rozpaleniu drewnem dokładało się węgla stopniowo i paliło się tak z godzinę lub dwie-bo piec był duży,kaflowy i póżniej jak już został tylko wypalony żar to dopiero się go zakręcało. Nie pal drewnem godzinę,bo to za długo i nie ma z tego dużego ciepła.A jak są mrozy to trzeba dłużej palić węglem niż 3 godziny.

Gość gość
Zakrecam dopiero jak węgiel juz się tylko zarzy i nie ma płomienia.