Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Trzy latek budzi się w nocy do mleka

Polecane posty

Gość gość

Poradźcie mi proszę co mam robic, mój syn ma 3 lata i 6 miesięcy, ma problemy z apetytem, bardzo mało je, czasem wspomagam się Apetizerem-syropem na apetyt, ale przecież nie będę mu tego podawać całe życie..ja wiem, ze jest dużo niejadków, ale mój syn budzi się w nocy z płaczem i mówi ze chce kasze bądź mleko, pije jeszcze kasze z butli rano i wieczorem przed spaniem, ale zeby budził sie w nocy? Wydaje mi się, ze jest po prostu głodny bo mało je w dzień. Mam juz tego serdecznie dosyć, w maju będzie miał 4 lata, a są noce gdzie potrafi sie obudzić 4 razy do mleka..duzy juz chłopczyk, a ja musze wstawać do niego jak do noworodka. Co ja mam zrobić z ta sytuacja? Jak go oduczyć picia tej kaszy z butli i tego żeby w nocy do tej butli sie nie budzil??

Gość gość
Współczuję..to nie dawaj mu mleka!zrozumie ze normalnie kolację powinien jeść.To nie jest normalne żeby taki duży byk pił mleko w nocy jak niemowlak

Gość gość
Dziecku jest po prostu łatwiej wypić mleko nić zjeść stały posiłek. Robi tak bo jest mu zwyczajnie łatwiej. Ogranicz powoli mm. To zapycha mu żołądek i nic dziwnego, że przez dzień nic innego nie chce jeść. Mleko jest słodkie. A tak z ciekawości jak jego zęby jak w nocy je?

Gość gość
Bedzie mial sztuczna szczeke jak Felix od Julki KOBUS YUTUBERKI. Za kazdym razem jak zechce butle kaz mu myc zeby, odechce mu sie butli. Podawaj mu w nocy tylko wode z kubka.

Gość gość
To już duże i rozumne dziecko, zacznij mu tłumaczyć... On naprawdę nie jest głupi.

Gość gość
Moja siostra karmi piersią trzylatka. Budzi się w nocy co dwie- trzy godziny "na cycusia". Oczywiście śpią razem a szwagier w drugim pokoju. Siostra szczęśliwa- szwagier mniej...

Gość gość
19.45 potrzebuje dziecka nr 2 a nie ma czasu go zrobic albo nie chce wspolzyc z mezem i karmienie to zaslona dymna.

Gość gość
Tu autorka.podaje butle małemu odkąd skończył 3 miesiące (niestety mimo staran, po prostu zanikł mi pokarm) co do zębów to myjemy często, jednak ubytek sie pojawił, jest juz zapisany do dentysty.. Pierwsze co robi mój syn po wstaniu rano, to przybiega do nas do lozka i mówi "mama ja chcę mleko" kiedys sie postawiłam i powiedziałam ze juz nie dostanie, bo jest duży, ale teściowa na mnie naskoczyla, ze ma 3 lata i jeszcze mleko może pic, wiec pomyślałam, ze może ma racje i od razu po wstaniu robiłam mu kasze, a po jakiejś godzinie jadl śniadanie..ma takie dni, ze zjada posiłki bardzo ładnie, może zjeść śniadanie, obiad, kolacje, a do spania i tak kasze wypije, chyba lubi po prostu ta butle, po takich sytych posilkach w nocy mi sie nie budzi, ale gdy ma dni ze nic nie je w dzień to mam w nocy pobudkę, czasem przyjdzie do nas do łóżka, czasem leży w swoim łóżku i placze, gdy wchodzę z pytaniem co się dzieje to słyszę tylko "ja chce mleko" nie mam juz sil..bo czy ladnie w dzień je, czy nie je, to tej butli sobie nie odmawia..pal licho, ze wypije sobie z rana i wieczorem, niech pije jezeli w dzień ładnie je, ale to że budzi sie w nocy to juz przesada.

Gość gość
autorko przeczytaj swojego posta dokładnie bo tam jest zawarta odpowiedż na Twój problem.powiem Ci jak było u nas,mieliśmy to samo,synek co prawda nie budził się w nocy ale od rana do wieczora słyszałam tylko MLEKO!MLEKO!syn ma teraz cztery lata,jeszcze dwa miesiące temu nie jadł nic oprócz mleka i płatek do niego,czasami jakieś mięso na obiad ale znikome ilości,o reszcie nie wspomne bo to był koszmar,żadnych warzyw,owoców,kasz,makaronów,no nic:(miał co prawda lepsze dni ale rzadko się zdarzało.W końcu trafiłam do dobrego lekarza który mi wytłumaczył jak to jest z tym mlekiem...wierz mi lub nie ale mleko wcale nie jest człowiekowi tak potrzebne jak Ci się wydaje.Nam lekarz od razu na pierwszej wizycie kazał odstawić mleko i przetwory mleczne tłumacząc nam że do puki dziecko pije mleko wszystko inne mu śmierdzi i nie będzie miał apetytu ,że może się zbuntować i nie jeść przez dwa dni ale na pewno sam się nie zagłodzi...tak też zrobiłam,od razu wyrzuciłam butle,nie kupłam mleka i zaczęłam gotować inaczej.wiadomo że coś za coś,jest to teraz bardziej czasochłonne bo łatwo jest zrobić butle kaszy ale u nas to się sprawdziło,małemu znacznie poprawił się apetyt,je dużo owoców,mięsa,z warzywami to różnie bywa ale staram się je przemycać do wszystkiego,kotletów mielonych,placków,robię dużo kasz i ryżów ,sosów gdzie dodaje dużo warzyw,naprawdę jest o niebo lepiej,a mleko podaje roślinne,ryżowe,migdałowe,kokosowe,zamiast mleka krowiego do naleśników,placuszków na słodko dodaję właśnie te roślinne i smakuje prawie tak samo.Nasz syn ma zaburzenia ze spektrum autyzmu także dieta jest u nas niezbędna,nie twierdzę że Twoje dziecko ma odstawić nabiał ale może warto spróbować odstawić chociaż mleko z kaszką i zobaczyć czy to działa.Na koniec napiszę że psychiatra do którego chodzimy tak samo podziela zdanie tego lekarza,powiedział że po trzecim roku życia zanikają enzymy które odpowiadają za jego trawienie,że mleko krowie jest dla cielaków a nie dla ludzi i uzależnia ono w niektórych przypadkach jak opioidy.ależ się rozpisałam...

Gość gość
Jeśli jest głodny to powinien coś zjeść (zwłaszcza jeśli mało zjadł w dzień) - ale odzwyczaj go od tego mleka, bo to tylko utrudnia wyrobienie zdrowych nawyków żywieniowych. Przygotuj mu na noc jakąś zdrową przekąskę (rzodkiewki, pieczywo, kabanosy czy coś w tym stylu) i postaw na talerzu - jak jest głodny to niech sobie sięgnie i zje. Nie żadne mleczko, słodycze czy chrupki (bo wtedy już nigdy nie namówisz go na zwykły obiad).

Gość gość
u mnie było podobnie, tyle ze mój jadł do 1,5 roku. Mało zjadał w ciągu dnia i dlatego dojadał w nocy. Niestety musisz nastawic sie na pare dni hard coru i nieprzespanych nocy. Bedzie płacz, ale tłumacz mu ze brzuszek musi odpocząc w nocy, mów że mama i tata w nocy nie jedzą, i dziecko też nie może. PAre dni i bdzie ok. Jedzenie w nocy to pewnego rodzaju przyzwyczajenie a nie głód

Gość gość
Ja miałam podobną sytuację. Tylko odstawienie mleka tutaj pomoże. Ale jeżeli zdecydujesz się na odstawienie to jasno ustal granice. Nie ma znaczenia czy zaczniesz odstawiać powoli, czyli, że dziecko pije raz dziennie, czy ustalasz, że w nocy nie pije czy od razu odstawiacie. Ale trzymaj się tego. Bo jeżeli raz złamiesz te zasady, kolejne odstawienie będzie podwójnie ciężkie. Dziecko będzie wiedziało, że jak popłacze to wreszcie dostanie. Który ząb ma próchnicę? Jedynka? Czy dalsze zęby? Nie zgadzaj się na lapisowanie zębów. To piszę z mojego doświadczenia. Kup elektryczną szczoteczkę, dobrą pastę do zębów.

Gość gość
Kobieto ogarnij się.... On ma 3.5 roku a ty mu dajesz butlę z kaszą i mlekiem... Są jakieś zasady łatwiej było wcześniej niezabierac dziecku butli to teraz masz. Po co ma jeść kotleta z ziemniakami czy jabłko w dzień jak w nocy dostanie butlę ? W weekend weź go na zakupy kup fajny kubek talerz Ito razem wrzuscie butle do kosza bo butle jest dla małych dzidziusiow i już. będzie trudno oj bedzie na pewno ale jak tego nieprzerwiesz to on nie zacznie ci jeść w dzień.

Gość gość
Ja tez się zgadzam z tym, że to u Twoje syna bardziej przyzwyczajenie niż głód. Ja bym całkowicie mleko odstawiła a w ciągu dnia dbała o regularność posiłków - śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja Nie ma dojadania pomiędzy posiłkami. Nie zje śniadania? Trudno. Uwierz mi z glodu nie umrze a możesz być pewna, że jeśli będzie wiedział, że następny posiłek dopiero popołudniu to zje obiad. Co jest najważniejsze? Konsekwencja. Raz odpuścisz, będziesz miała pod górkę.