Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trudik

Wyprawka do szpitala

Polecane posty

Gość trudik

hej dziewczyny, zastanawiam sie juz powoli nad wyprawka. co powinno się ze soba wziac? jakis spis zrobimy moze? :)

Gość gość222
ubranka dla siebie, dla dzieciątka, dokumenty i klucze (ja mam tendencje do zapominania), reczniki, kosmetyki dla siebie i maluszka (oliwka np bambino)

Gość nooola
warto również pamietac o pieluszkach dla maluszka (tych jednorazowych i tetrowych - bralam dwa rodzaje). chusteczki nawilżane moze jeszcze. i KOCYK!

Gość Mamushkaaa
Nie zapomminałabym również o wiekszych podpaskach dla mamy

Gość wedkarka
Dziewczyny, fajnie to ostatnio Prenalen rozpisało, zobaczcie: Dla mamy: - dokumenty: dowód tożsamości, karta ciąży, dokument świadczący o ubezpieczeniu (jeśli jesteście ubezpieczone), plan porodu, aktualne wyniki badań (m.in. mocz, morfologia, USG, grupa krwi, WR, HIV, GBS) oraz istotne opisy konsultacji specjalistycznych jeśli w czasie ciąży takie wykonano (np. kardiolog, okulista); - 3 koszule w tym jedna do porodu, - klapki/kapcie w tym jedna para pod prysznic, - szlafrok, - bielizna osobista: biustonosz przystosowany do karmienia piersią, skarpetki, kilka par majtek jednorazowych, - środki do higieny osobistej: szczoteczka i pasta do zębów, przybory do włosów (szczotka, gumki, spinki), łagodny żel do mycia ciała oraz inne delikatne kosmetyki których używacie, duże podpaski – najlepiej poporodowe, papier toaletowy, - 2 ciemniejsze ręczniki: mniejszy i kąpielowy, - dodatkowo mogą przydać się: woda mineralna, sztućce, kubek, pomadka nawilżająca, ładowarka i telefon, podkłady higieniczne, jasiek, poduszka do karmienia, laktator, kółko poporodowe, 2-3 woreczki na brudne ubrania, ulubiona książka czy odtwarzacz mp3 oraz przekąski po porodzie (np. ciasteczka zbożowe); - ubrania przygotowane w domu na wyjście ze szpitala, które może dowieść Wam bliska osoba.

Dla dziecka: - ubranka dla maluszka (rozmiar 50-62): śpioszki (3 sztuki), kaftaniki lub body (3 sztuki), pajacyki (3 sztuki), czapeczka, skarpetki, łapki-niedrapki lub rękawiczki; - paczkę pieluszek jednorazowych, - 2-3 pieluszki tetrowe, - chusteczki nawilżane, - kocyk i/lub rożek, - ręcznik, - kosmetyki: krem na pośladki, oliwka lub balsam, - rzeczy przygotowane w domu na wyjście ze szpitala, które może dowieść Wam bliska osoba: ubranka dla maluszka dostosowane do pory roku oraz fotelik samochodowy. Przed udaniem się do szpitala usuńcie lakier z paznokci a cenną biżuterię zostawcie w domu.

Gość trudik
dziewczyny jetescie super, dzieki za pomoc. @wedkarka - i to juz wszystko jest? kurcze, troche tego jest... dwie torby wezme ze sobą hehe wszystko chyba kwestia ile sie bedzie w szpitalu, co nie? a to nigdy niewiadomo.. oby jak najkrócej

Gość wedkarka
Tak, wszystko z tego co widzę. podobno jest jescze cos takiego jak kokon niemowlęcy, przydatny :) pamietaj tez o tym, zeby ciuszki byly przystosowane do pogody (czyli czapeczka musi być hihi)

Gość gość
Dziewczyny jak to jest z ubraniami dla niemowlaczka? Bo chciałam się zorientować i weszłam na stronę mojego szpitala, był tam wykaz niezbędnych rzeczy dla rodzącej mamy (bielizna, koszule, podkłady poporodowe itd czyli to o czym pisałyście) za to dla dziecka była tylko informacja że trzeba wziąść pampersy i kosmetyki typu wilgotne chusteczki, kremy. Czyli na to by wychodziło że oni tam dawają dzidziusiom jakieś tam ciuszki i jedynie na wyjście do domu trzeba wziąść? Bo już sama nie wiem

Gość gość
A co to za slowo "dawaja"???

Gość gość
Wez na wszelki wypadek jakies, chocby na wyjscie ze szpitala :P

Gość gość
Każdy szpital ma inne wymagania jeśli chodzi o to co trzeba w nim mieć. U mnie w jednym dawali podkłady poporodowe dla kobiet i takie na łóżko, w drugim tylko te na łóżko, no i sami kąpali dzieci swoimi kosmetykami, u mojej siostry z kolei dla dziecka dawali wszystko- trzeba było mieć tylko ubranko na wyjście. A z powyższej listy, tak w skrócie: - dowód ubezpieczenia nie jest obecnie do niczego potrzebny - klapki pod prysznic wystarczą, dodatkowe kapcie są bez sensu - szlafrok do niczego żadnej z dziewczyn nie był potrzebny, bo na salach mocno grzeją- ewentualnie przy przykrótkich koszulkach zakładały jak szły na korytarz, ale wystarczy jakaś cieniutka narzutka, a przy piżamie nie ma potrzeby nic dodatkowo brać - skarpetek też ani razu nie zakładałam, z powyższego powodu - warto pamiętać o antyperspirancie (kobiety po porodzie mocno się pocą) i odpowiednim płynie do higieny intymnej - papier toaletowy?! nie spotkałam się jeszcze ze szpitalem w którym by nie było papieru, ewentualnie przydają się ręczniki papierowe bo delikatniej osuszają pocięte krocze - w niektórych szpitalach faktycznie trzeba mieć sztućce, talerzyk i kubek, warto dopytać, inaczej- tylko kubek, warto mieć np. herbatę czy co tam lubimy pić - kółko poporodowe to dla mnie jakiś bezsens totalny, jasiek? Poduszka do karmienia? dwóch walizek by brakło... ewentualnie przy dłuższym pobycie mini poduszkę ktoś może przywieźć, u mnie sprawdziła się taka podróżna pod kark- rogalik, ale większość dziewczyn karmiła tylko na leżąco - oliwka i balsam bez sensu - dla dziecka przynajmniej 4 komplety ubranek na 3 doby, takie jakie nam się wydają łatwe w zakładaniu (najczęściej chyba body z krótkim rękawkiem i pajacyk), skarpetki bez sensu jak dziecko prawie cały czas leży w kocyku albo rożku, czapeczki były używane przy pierwszym moim porodzie, ale już przy drugim zwracali uwagę żeby dzieci nie były przegrzane, na salach cieplutko i nikt się z czapkami nie wygłupiał, przeważnie leżały w długim body i półśpiochach pod kocykami - niedrapki często spadają, lepsze są odwijane podwójne mankiety W domu lepiej się upewnić że mąż kojarzy gdze leżą jakie ubranka, na wypadek jakby miał dowieźć, laktator itd.

Gość gość
Najgorsze komentarze typu : ubranek nie bierz, bo ubieraja w swoje. Co wy tez opowiadacie. W moim szpitalu nie maja zadnych ubranek.

Gość gość
Oprocz wszystkich powyzszych rzeczy na drugi porod nauczona doswiadczeniem wezme takze takie nakladki papierowe na deske toaletowa. Pierwszy porod mialam CC i zaiste utrzymac ze swieza rana na brzuchu pozycje na Malysza by nie dotknac deski bylo chyba najtrudniejsze w calym pibycie w szpitalu ;)) a nikt mi o tym wczesniej nie powiedzial a ja w sumie nie pomyslalam ;p

Gość gość
Ja mialam tak: Dla siebie: Dokumenty (cala ta teczke ciazowa wez i dowod osobisty) 3xkoszula rozpinana zeby potem latwo bylo kp 2xmajtki siateczkowe poporodowe 2xopakowanie podkładów poporodowych 3x podkład taki duzy z Bella (na lozko zeby nie brudzic oraz na przewijak zeby dziecko lezalo na czystym i milym w dotyku) 10x wkladki laktacyjne 2xstanik do karmienia Gumka do wlosów (na poród sobie zepniesz) 5xsaszetki tantum rosa (do podmywania) Butelka 500ml z dziubkiem (w niej sobie rozpuścisz tantum rosa i bedzie Ci łatwiej manewrowac a musi byc 500ml bo w takiej ilosci trzeba saszetke rozpuscic) Rolke papieru kuchennego do wycierania krocza Sztucce talerzyk woda do picia Kosmetyczka pasta do zebow szczoteczka szczotka do wlosow antyperspirant W ciuchach mozesz wyjsc w tych samych co przyjedziesz- wez luzne zeby potem w krocze albo w brzuch nic nie uwieralo To chyba wszystko jesli chodzi o Ciebie teraz dziecko: 3x body z dlugim rekawem roz 56 3xspodnie ze stopkami (polspiochy) 56 3x body z dlugim rekawem roz 62 3x spodnie polspiochy 62 Kocyk Paczke pieluch 1 najmniejszy rozmiar Chusteczki nawilzane Sudocrem albo bepanthen 3x czapeczka 2x pielucha tetrowa Ciuchy na wyjscie-kombinezon Oliwki nie bralam bo nie chcialam uzywac ale mozesz wziac Chyba wszystko:) powodzenia

Gość gość
kazdy szpital powinien miec na stronie internetowej liste rzeczy do zabrania, wiec sobie znajdz swoj szpital i zobacz, zeby nie nosic niepotrzebnie, bo tego jest niestety pelno i wychodzi naprawde ciezka torba. no i podziel sobie na rzeczy ktore koniecznie musisz miec od razu do porodu, a co moze Ci ktos przywiezc, np na poczatek pare pieluszek starczy, kilka podpasek, gatki poporodowe itd

Gość Agnieszka_Ck8
Ale bym wróciła do tego czasu w ciazy, tym czasem ledwie sie obrocilam a moj szkrab ma juz 3 latka :) w skompletowaniu wyprawki i paru rzeczy ponadto pomoglo mi allegro. Sklep bajkowy-maluszek, maja tez fanpage na fb, super ciuszki. Bardzo modne i cenowo duzo lepiej niz w sklepach :)

Gość gość
Ja wszystkie potrzebne rzeczy na porod kupilam w http://aico.com.pl/ - to swietna hurtownia maja tam wszystko czego potrzebujesz. I co najlepsze w naprawde fajnej cenie! to wazne!:)

Gość gość
lepiej kupić gdzies indziej niż w hurtowni i obejrzeć na zywo

Gość gość
hurtownia nie

Gość Dorinka

A co dokładnie potrzebujesz? bo wiadomo wyprawka to wiele rzeczy i w wielu sklepach można ją robić. Na przykład mebelki to wiadomo w meblowym ciuszki gdzieś w galerii albo na necie. Ja też internetowo zamawiałam ten probiotyk Coloflor Cesario bo był w dobrej cenie a chciałam mieć go od razu przygotowany z wyprawką