Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak zerwać umowę zlecenie?

Polecane posty

Gość gość

Pracuje na nowe zlecenie na czas określony. Dostałam propozycje lepszej pracy i chce odstąpić od zlecenia. Czy pracodawca faktycznie może nałożyć na mnie karę w związku z zerwaniem umowy przed czasem? I czy faktycznie nie dostane wynagrodzenia za przepracowany okres? Dodam ze w mojej umowie nie ma nic o wypowiedzeniu i jego ewentualnych konsekwencjach.

Gość gość
Miało być na umowę zlecenie a nie nowe zlecenie.

Gość gość
Nie pozwól szefowi na klepanie w pupe

Gość gość
A czy masz w umowie zapis o jakiejś karze ? Jak nie, to złóż wypowiedzenie pisemne. Za czas który przepracowałaś, muszą ci zapłacić.

Gość gość
Nie mam nic w ogóle o wypowiedzeniu. Ani o karze też nie. Ale to jak założę to wypowiedzenie to automatycznie wygasa umowa czy jak? Bo o to chodzi ze już w ogóle nie chce tam pracować

Gość gość
Umowa zlecenie nie jest umową o pracę. Jeżeli realizujesz umowę zlecenie a de facto pracujesz na etacie to możesz zażądać podpisania umowy o pracę.

Gość gość
Tak wiem tyle ze ja nie chce umowy o pracę bo już nie chce pracować w tym miejscu. Dostałam znacznie lepsza propozycje tylko musiałabym zacząć od zaraz. Chcę rozwiązać tą umowę, ale nie chce mieć żadnych problemów przez to.

Gość gość piotr 54
Wypowiadasz pisemnie i pracujesz jeszcze 14 dni i final .

Gość gość
No A jeśli nie chce już tych 14 dni pracować? Z wielu powodów. To będę obciążona karą finansową?

Gość gość
Nie ma żadnych 14 dni na umowie zlecenie. Na dobra sprawę możesz w ogóle nie mówić, że nie ją zrywasz i po prostu nie pojawiasz się w robocie. Umowa zlecenie to nie umowa o pracę

Gość gość
Boże ale wy sracie z tymi śmieciówkami :-D Po prostu dzwonisz do pajaca który dał ci zleceniówkę zamiast umowy o pracę, mówisz mu żeby sobie nasraał do mordy i umowa zerwana :-D

Gość gość
Jeśli wypowiedzenie nie nastąpiło „z ważnego powodu”, zleceniobiorca odpowiedzialny jest za wynikłą stąd szkodę (obejmującą zarówno rzeczywistą stratę, jak i zysk utracony np. wskutek niedokończenia zlecenia - w granicach zakreślonych art. 361 K.c.). Wynika stąd, że - o ile strony nie umówiły się inaczej - w przypadku wypowiedzenia dokonanego przez przyjmującego zlecenie, nie przysługuje mu ani roszczenie o zwrot wydatków, ani o zapłatę odpowiedniej części wynagrodzenia.