Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

AGA1996p

pracodawca nie chce wyplacic chorobowego

Polecane posty

Witam, W związku zmiany właściciela firmy, w której pracuję wszyscy pracownicy w tym ja przeszliśmy na nowe umowy o pracę z dniem 8.11.2017. Wspomnę jednak, że w firmie pracuję od września 2016roku. Pracuję w wymiarze 1/2 etatu, gdyż również studiuję. Dnia 15.11.2017 dostałam zwolnienie lekarskie do dnia 21.11.2017. W grafik byłam wpisana w środę (6h) oraz piątek (8h). Pracodawca jednak nie chce wypłacić mi pięniędzy za dni mojej choroby, tylko za dwa dni mojej nieobecności, w które bylam wpisana w grafik. Wspomnę jeszcze, że pracujemy w systemie godzinowym. Tygodniowy układ godzin osoby pracującej na pół etatu wynosi 20h w systemie 5 dniowym. Czy sytuacja ta dzieje sie na mocy prawa? W mojej opini tak nie jest, ponieważ art 92, kodeksu pracy, paragraf 11 mówi dokładnie o tym, iż pracodawca ma obowiązek wypłacic chorobowe za okres niezdolności pracownika do pracy włacznie z dniami wolnymi i weekendami. Czy może ktoś udzielić mi porady, bo szczerze powiedziawszy ja jestem do tyłu 13h pracy, co przekłada się na około 150zł.. i chodzi przede wszystkim o zasady. Bardzo dziękuje za pomoc!

Gość gość
Szef Cię często łapie za cycki?

Gość gość
Czy Cię szef molestuje panienko?

Gość gość
Czekaj czekaj, miałaś byc w tym czasie obecna w pracy dwa dni? I szef chce ci za te dni wypłacić? Moze przeczytaj kodeks pracy, czy Cos o tym mowi, bo wyglada, ze chcesz wypłaty za okres cały chorobowego, a jestescie zatrudnieni tylko godzinowo, a z tego c***iszesz szef chce ci za to normalnie zapłacić. Umowa określa jakos fakt takiego zatrudnienia?