Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

karolinas10

Szukam osoby która zrobi mi prezentacje

Polecane posty

Gość gość
rzuć jeden z nich zrobimy mała próbkę!!

Gość gość
Jesteś tutaj: Biologia » Liceum » Genetyka » Dziedziczenie płci i cech z nią sprzężonych Dziedziczenie płci i cech z nią sprzężonych Płeć człowieka zależy od kombinacji chromosomów płci, które otrzymał od swoich rodziców. Kobieta posiada chromosomy XX, więc powstające w jej organizmie komórki jajowe mogą zawierać tylko chromosom płci X. Natomiast mężczyzna ma chromosomy XY, stąd przy powstawaniu plemników są dwie możliwości: albo do plemnika trafi chromosom X albo Y. Szanse są jednakowe, połowa plemników zawiera chromosom X, a połowa Y.

Gość gość
no i jak mały wycinek a może być?

Gość gość
Lecz ja Ci to z goła przekażę ,to zupełnie nie mój świat choć mogę mieć ogromny wpływ na zdrowie przyszłego człowieka bo znam zasady Praw Natury i już wielokrotnie brałem w tym udział i to z dobrym skutkiem.

Gość gość
A może fakt że wszystkie informacje „zapisywane” są w 23 parach chromosomów. W każdej parze, jeden chromosom pochodzi od mamy i jeden od taty dziecka. Jednakże, potomek nigdy nie jest, po prostu, w połowie podobny do jednego rodzica i w połowie do drugiego. Dzieje się tak dlatego, że geny odpowiadające za wygląd mogą występować w różnych wariantach. Mogą to być geny dominujące, albo recesywne. Gdy spotkają się gen dominujący, czyli silniejszy, na przykład, odpowiedzialny za kręcone włosy, z genem recesywnym, czyli słabszym, odpowiedzialnym, powiedzmy, za włosy proste, to najprawdopodobniej dziecko będzie miało loczki. Najprawdopodobniej, ale nie na pewno. Zdarza się też, że dziecko może być bardziej podobne do dziadków, a to w wyniku wymiany materiału genetycznego podczas podziału komórek. Niektóre cechy, tak dotyczące wyglądu, jak i osobowości, są cechami recesywnymi, które mogą być maskowane dominującymi genami od drugiego z rodziców i jego przodków. Wygląda to tak: dana cecha (przekazana w genach przez ojca, czyli dziadka dziecka) nie ujawniła się u taty, bo była zdominowana przez geny, które odziedziczył od swojej matki, czyli babci dziecka. Dziecko otrzymało pulę genów od taty, a w niej znajdują się też geny dziadka. Jednak, w połączeniu z recesywnymi genami od mamy, u malucha „do głosu” dochodzą, ukryte wcześniej, cechy dziadka.

Gość gość
Karooooollllaaaaaaaaaa gdzie jesteś???

Gość gość
nie spodobało się ???