Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

znacie jakichś "prawdziwych metali"?

Polecane posty

Gość gość

Znacie jakieś osoby po 30., które są fanatycznymi metalami? (mają mnóstwo płyt, czytają prasę muzyczną, książki na ten temat, fanatycznie wielbią niektóre zespoły)?

Gość gość
Znam, mojego ex. Ale on to trochę inna kategoria, bo jest muzykiem blackmetalowym.

Gość gość
To Doda pisała ;)

Gość gość
dlaczego inna kategoria? Popisałabyś trochę na privie? bo tutaj pewnie zaraz ktoś będzie trollował.

Gość gość
Znam jednego Tytana i jedną Miedź.

Gość gość
Inna kategoria, bo to jest jego praca, w pewnym sensie. Niby utrzymać się z tego grania dalej nie jest w stanie i musi sobie dorabiać, ale grają, komponują, nagrali ze dwie płyty, jeżdżą w trasy, nawet za granicę ich już zaprosili, więc cóż, trochę inna kategoria niż tylko słuchanie muzyki i noszenie długich włosów. Ja mam dużo znajomych w klimacie, wszyscy już p 30-ce i naprawdę spora grupa jest wierna mrocznej stylówie. Ja się trochę wyłamałam, po 15 latach noszenia wyłącznie czerni :) ale wielu znam "prawdziwych metali", takich do szpiku kości :)

Gość gość
sama też jesteś "metalówą"? Kolekcjonujesz płyty? Jakie są Twoje ulubione zespoły?

Gość gość
powiem Ci, że sam też jestem już po 30., doskonale pamiętam lata 90., kiedy to metal był dla wielu młodych ludzi sposobem życia. Teraz jakoś tego nie obserwuję, subkultura praktycznie umarła, nie ma tego poczucia wspólnoty, a i sam metal przestał być twórczy. A może to ja sam się zestarzałem?

Gość gość
Kiedyś byłam, teraz już wyszłam z tego etapu i podryfowałam w stronę innej muzyki, chociaż lubię posłuchać ciężkiego, gitarowego brzmienia. Ulubione zespoły? A różnie, w zależności od etapu, był Burzum, było Dimmu Borgir, Therion, THT, ale był Nightwish, Within Temptation czy Leaves'Eyes. Teraz najczęściej słucham Rammsteina :D w samochodzie.

Gość gość
no co ty rammsteina? Dla mnie to nie bardzo metal, poza tym kojarzy mi się trochę... no nieważne. Moje gusta też się oczywiście zmieniały, ale jak bym miał wymienić ulubione zespoły to byłyby to Slayer ( nr 1, chociaż głównie płyty z lat 80), Judas Priest, Candlemass ( pierwsze 4 płyty), Emperor, Possessed ( w sumie tylko pierwsza płyta, ale jaka!).

Gość gość
czyli ogólnie u ciebie był raczej black metal i klimaty symfoniczno-gotyckie. Black metal wpływał jakoś na Twój światopogląd, czy to była dla Ciebie tylko muzyka?

Gość gość
Ja akurat lubię, dobrze się do tego jeździ. Z wymienionych przez Ciebie zespołów kojarzę 4 pierwsze, przy czym bliższą styczność miałam tylko z Judas Priest i Emperorem. Tak z ciekawości, w jaki sposób black miałby wpływać na mój światopogląd?

Gość gość
Na tablicy Mendelejewa jest ich mnóstwo.

Gość gość
możesz np być wrogiem religii, być satanistką? Lubisz któreś z tych moich ulubionych? To są wszystko raczej znane zespoły.

Gość gość
jeżeli nie znasz Possessed to koniecznie przesłuchaj ich debiut Seven Churches. Niezmiennie od wielu lat w mojej top 10 ulubionych płyt. Płyta jest z 85 roku i uchodzi za jedno z pierwszych wydawnictw death metalowych, chociaż muzycznie więcej tam trashu niż deathu. Wokal jest niesamowity, zresztą cała płyta ma taki diaboliczny klimat.

Gość gość
Jestem tak daleka od satanizmu, jak to tylko możliwe :) Przyznam się szczerze, że żaden z wymienionych przez Ciebie zespołów nie znalazłby się w moim top 10, gdybym kiedykolwiek miała takie podsumowanie stworzyć :) Znam bo znam, ale nigdy nie byłam fanką.

Gość gość
z blacku lubiłem też Bethlehem, ale raczej wybiórczo. Najbardziej Dictius te necare, a ostatnio powaliła mnie ich płyta wydana chyba w ub roku, zatytułowana po prostu Bethlehem. Na wokalu jest tam kobieta o polskich korzeniach, płyta ma w sobie coś z dawnego Bethlehem.

Gość gość
posłuchasz possessed? ;) Według mnie każdy metal powinien znać tą płytę. Twój były nic Ci o niej nie mówił? Wiem, że to głupio zabrzmi, ale to w pewnym sensie klasyka, chociaż długo nie była dostępna na cd.

Gość gość
Ja się już nie orientuję w rynku wydawniczym :) moje zainteresowania powędrowały w inną stronę. Jednym zespołem, któremu jestem wierna, jest Therion. Nigdy nie odpuszczam koncertu w Polsce. Poza tym niewiele mam wspólnego z metalem w dzisiejszych czasach.

Gość gość
Szczerze to nie pamiętam już specjalnie o czym rozmawiałam z moim byłym, bo to z 10 lat temu było. Pewnie mi mówił i pewnie nawet mnie zmuszał, żebym słuchała, ale to było dawno :)

Gość gość
to smutne, że już nie słuchasz metalu. Co takiego się stało, że przestałaś słuchać? Słuchałaś tylko dlatego, że chłopak był metalem?

Gość gość
Znam sporo, prawde mówiąc wiekszość jest tuż przed lub grubo po 30. Mój mąż też jest metalem, ale nie aż takim fanatykiem muzycznym

Gość gość
Mój mąż też jest metalem, ale nie aż takim fanatykiem muzycznym mogłabyś rozwinąć?

Gość gość
Lubi metal i slucha głównie takiej muzyki, do niedawna miał długie włosy, nosi skóry, ale nie szuka fanatycznie nowych zespołów, na koncerty jeździ tylko jak gra ktoś kogo on bardzo chce zobczyć (albo jak ja go z domu wyciągnę), nie zbiera ani pism muzycznych ani nie wyszukuje specjalne nowej muzyki.

Gość gość
a jakie są jego/Twoje ulubione zespoły?

Gość gość
gość dziś - pisałeś kiedyś na tym forum wcześniej? Jakoś rozpoznaję styl wypowiedzi.

Gość gość
ale w jakim kontekście?:)

Gość gość
gość dziś - słuchałam lata przed nim i lata po nim. Po prostu przyszedł taki etap, w którym zaczęłam poszerzać swoje horyzonty muzyczne i z czegoś musiałam zrezygnować, bo nie da się jednocześnie słuchać 10 gatunków muzycznych na raz. W dużej mierze było to związane z tym, że sama śpiewam, a im byłam starsza, tym więcej działałam na scenie i musiałam się zaangażować w inne gatunki, bo w metalu co mogłam, to już wyśpiewałam. Do dzisiaj jak mam dzień, to odpalam sobie jakiś ulubiony album, czy to w domu, czy w samochodzie, ale gdybym spojrzała na swoja playlistę w tej chwili, to na 8 godzin muzyki, może uzbierałabym godzinę metalu, może 1,5 godziny.

Gość gość
Oj dużo tego jest, z gatunków mogę napisać, że oboje lubimy power metal / pochodnych teh muzyi (i on słucha głównie tego), trochę industrial metalu (Rammstein na przykład) i heavy metal. Ja do tego lubię doom metal, gothic metal, symphonic metal, hard rock/ heavy metal, industrial, goth-rock, psychedelic rock itd...

Gość gość
słuchasz 10 różnych gatunków? Podziwiam, ja nie mógłbym, nie miałbym na to czasu ani energii.:)