Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie do mam, które mieszkają z dziećmi w Niemczech!!

Polecane posty

Gość gość

z czystej ciekawości jaki u was jest program pomocy czy wsparcia rodziców? jakie pieniądze dostaje się na dzieci? jest jakiś odpowiednik naszego 500+? od czego zależy to czy otrzymujecie takie pieniądze? od dochodów? czy każdy dostaje? do jakiego wieku i na ile dzieci?

Gość gość
Jezt odpowiednik 500+ kindergeld ok 190e miesięcznie. Im więcej dzieci tym wyższy kindergeld. Dostaje je każde dziecko bez względu na dochody. Dodatkowo szczepienia są darmowe tak samo leki na recepte czy witaminy do 18 r.ż

Gość gość
Ja mieszkam w Niemczech i nic nie dostajemy...

Gość gość
A dlaczego nie dostajesz? To akurat jest dla wszystkich nieważne ile zarabiają ,ja akurat mieszkam w Norwegii i moje dzieci dostają ale mója siostra mieszka w Niemczech i tez dostaje kuzynka z kolei mieszka w Polsce a mąż pracuje w Niemczech ona tutaj na jedno dziecko dostaje w Polsce a na drugie w Niemczech.

Gość gość
Kindergeld czy tez jak w Szwecji barnbidrag nie jest odpowiednikiem 500 plus tylko jest to zwykle tak zwane w Polsce rodzinne i przy srednich zarobkach jest to rownowartosc 7-10 % dochodu miesiecznego

Gość gość
Czyli jest to jednak uzależnione od dochodu?

Gość gość
Nie jest uzaleznione od dochodu. Kazdy dostaje tyle samo , w Szwecji np jest to 1050 koron ( 1 euro okolo 10 koron) oraz 1200 na kolejne wiec jak widac prawie o polowe mniej niz w Niemczech

Gość gość
Czyli 7-10% dochodu miesięcznego to jednak jest takiej ograniczenie

Gość gość
Myślałam, że mamy lepiej od NIEMCÓW, ale oczywiście NIE :/

Gość gość
nie zrozumialas , kazdydostaje te 1050 koron , nie wazne czy zarabiasz 15 000 cz 50 000 , z procentami to byl czysty przyklad ze w stosunku do sredniego zarobku to jest jakies 7-10 procent ale wiadomo ze ludzie zarabiaja roznie a jak procentowo ma sie 500 plus do sredniej krajowej wyplaty w Polsce ?

Gość gość
500+ to 30% najniższej krajowej :/ niestety takie realia

Gość gość
no wlasnie 500 plus to jakies 30-35 procent zwyklej sredniej czyli to jest suma w sumie za duza , wielu krzyczalo ze na zachodzie tez tyle jest na dzieci , no wiec ja pisze ze wlasnie nie , jest o wiele wiele mniej , gdyby barnbidrag bylo 30% mojej wyplaty ktora wlasnie w okolicach zwyklej sredniej oscyluje to dostawalabym jakies 7500 koron na dziecko ,a nie tylko 1050 no ale sorki zeszlam z tematu autorki

Gość gość
Ja mieszkam. Na dwoje dzieci mamy miesięcznie prawie 400e. Po urodzeniu dziecka przez rok dostaje się nie 190 a 500e. Z tego co wiem teraz weszło prawo do 150e dodatkowo do 3go roku życia dziecka gdy mama nie pracuje

Gość gość
500 zł to nie jest 30-35 % średniej, tylko najniższej wypłaty (netto). Średnia pensja to ok 3 tys netto, wiec te 500+ to ok 15%. Tyle że przy pensji 3 tys netto nie dostanie się raczej 500+,chyba że to jedyne dochody a dzieci dwoje przynajmniej.

Gość gość
Gość 19:42 w którym regionie mieszkasz? Wszędzie jest tak samo? Ja Saksonia i spodziewam się pierwszego dziecka :)

Gość gość
Mieszkam w Kassel, corka ma 5 lat, dostaje na nia 192 euro kindergeld. Za przedszkole place 256.

Gość gość
Ojej przedszkole drogo! Za ile godzin dziennie?

Gość gość
Ja tez dostaje kg, ale przedszkole to masakra. Okropnie drogie. Najlepiej maja albo bogacze albo pasożyty żyjące na koszt państwa oni wszystko maja za darmo

Gość gość
Przedszkole jest w calych niemczech takie drogie. Dlatego nie ma sie co napalac na Kindergeld, bo ostatecznie i tak trzeba bardzo duzo doplacac do przedszkola czy szkoly. Za szkole mojego dziecka place 155 euro. Tzn nauka jest za darmo, Ale kosztuja obiady i swietlica.