Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Powazny problem w 14 tyg ciąży. Doradzcie.

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny wczoraj z dnia na dzień obudzilam sie z piekacym, drapiacym gardlem, zatkanym nosem i suchym kaszlem. W aptece babka sprzedała mi tylko fiorde do ssania ( nie przynosi zadnej ulgi ) i jakiś syrop na bazie miodu i innych naturalnych skladnikow. W domu ratuje sie tez domowymi sposobami, heebata z robionym sokiem malinowym i cytryna , mleko , miod czosnek itp. Noestety dzis rano obudzilam sie z jeszcze bardziej obolalym gardłem a kaszel stal sie jeszcze bardziej meczacy, duszacy ktory niestety ale bardzo szarpie mi calym cialem , zwlaszcza brzuchem. Szyja rowniez troche poboloewa , tak jakby węzły chłonne. Pomimo to jak zagladam do gardla nie ma tam nic niepokojacego po za kilkoma czerwonymi naczynkami ma migdalach. W dzien kataru brak, goraczki tez nie mam. Tylko glowa od czasu do czasu pobolewa. Macie moze jeszcze jakies rady na takie paskudztwo, jak moge sobie pomoc ? Czy taki kaszel moze zaszkodzic ciazy i dziecku ? W tym tyg będę zaczynać 15 tydzien ciazy. Bardzo bede wdzięczna za kazda odpowiedź

Gość gość
Idź do lekarza a nie czekaj, bo będzie jeszcze gorzej.

Gość gość
Pytanie tylko gdzie do lekarza. Kobietka w aptece pow ze ona poszla by na ip ginekologicznego w ktorym bede rodzić. Rodzinnego odradza bo wiadomo jak z kolejkami i jeszcze tylko wiekszego dziadostwa moge podlapac. Ip naszego ogólnego szpitala i całodobowa opieka to chyba wogole odpadaja no chyba, ze chce sie umrzeć. Ja sie troche boje tej IP ginekologicznej ze moze beda zli ze do nich przychodze. Ale z drugiej strony jak opowiem ze szarpie brzuchem strasznie itp... Sama nie wjem....

Gość gość
Przeziębienie. Nic ci ani dziecku nie będzie, ale parę dni się pomęczysz. Do łóżka, ziółka (lipa, prawoślaz na gardło, czarny bez, sok malinowy...), czosnek, syrop z cebuli, jak duży ból głowy czy gardła to paracetamol (ale jeśli można to unikać na ile się da), w aptece zapytaj co można na ten kaszel w ciąży... Będzie dobrze.

Gość gość
Niech lekarz ci coś przepisze. Kontroluj temp czy nie masz za wysokiej.

Gość gość
Syrop dostalam grinTuss adult. Prawoslazu mi nie chciala sprzedac.

Gość gość
Uważaj na syropy na kaszel. Nie wszystkie są bezpieczne dla płodu

Gość gość
gość dziś Czemu? Przecież prawoślaz jest kompletnie bezpieczny w ciąży, mi ginekolog zaleciła nawet przy mdłościach, żeby złagodzić podrażnienia śluzówki w gardle.

Gość goscpaulina
Ja miałam w domu strepsils i to brałam. Wzięłam może ze 3-4 pastylki a pomógł. Na ulotce była informacja ze nie można brać go dopiero w trzecim trymestrze. Cała ciąże wychodzę z założenia ze dziecko bardziej męczy się jak ja się źle czuję niż jak wezmę jedną czy dwie niby niedozwolone tabletki.

Gość gość
Zobacze jeszcze jak to sie bedzie rozwijac. Juz mnie brzuch i plecy bola od tego kaszlu.Jedyne co mnie martwi najbardziej w tym wszystkim to, to ze ja jako dziecko rzadko kiedy mialam goraczke . Nawet przy zapaleniu pluc temperatura byla w normie. A nawet gdybym zagoraczkowala to niestety ale paracetamol w tabletkach na mnie nie dziala :-(

Gość gość
A ja myślę że to nie jest zwykłe przeziębienie i radzę się skonsultować z lekarzem .

Gość gość
Miałam suchy kaszel dwa tygodnie, mniej więcej w tym samym tygodniu ciąży i silne przeziębienie. Niczym tego nie leczylam, po prostu wylezalam. Nic się dziecku oczywiście nie stało, a kaszlalam okropnie.

Gość gość
Gosc 9.52. Jesli nie zwykle przeziebienie to Co ? Objawy pojawily sie tak z dnia na dzien. No moze kilka dni przed bardzo bolala mnie glowa praktycznie codziennie .

Gość gość
Ja bralam prenalen i duzo sie wysypialam

Gość gość
ja tak miałam i przerodziło się w poważną infecje ,dostałam antybiotyk zwlekałam z wizytą u lekarza 2 tygodnie leczyłąm się domowymi sposobami a skończyło się na antybiotyku i temp 39.9 a finał niestety nie był pomyślny

Gość gość
Jesli uwazasz to za powazny problem to.dlaczego.piszesz o nim TUTAJ????!!!!!

Gość gość
Niech ci mąż kupi kaszę jaglaną. Nie pij mleka przez 2-3 dni. Duuużo wody w temp. pokojowej - co najmniej 2 litry dziennie. Napar z lipy z imbirem. Nagotuj porządnego rosołu. Dobra książka + kocyk i termofor na stopy. Wysmaruj się Vickiem lub innym rozgrzewającym (zwłaszcza stopy). Duuuużo pij - nawilżysz od środka śluzówkę. Nawilżacz powietrza. Inhalacje z soli fizjologicznej. Płucz gardło gorącą wodą z solą kuchenną.