Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość inforrmator

Od czego zależy dokładność lokalizacji

Polecane posty

Gość inforrmator

Cześć, tak się zastanawiam nad tym na jakiej zasadzie działają lokalizatory GPS, że niektóre dają sygnał który da się wykryć z dokładnością co do kilku metrów, a inne do kilkudziesięciu. Podam przykład tu jak mój telefon z uruchomionym gpsem siedząc w domu pokazywał się na ekranie jako będący trzy bloki dalej, a nie są najbliżej siebie położone. Jest to zależne od tego jak nowy jest sprzęt czy jak to wygląda?

Gość gość
zależy gdzie jest stacja przekaźnikowa

Gość gość
Dokładność GPS zależy od kilku czynników. 1. Ilość "widocznych" dla odbiornika satelitów 2. Jakość odbiornika 3. Czy odbiornik używa korekcji po łożenia satelitów (np przez net) 4. System, w jakim działa odbiornik (GPS, GLONASS, Baidou itp) Nie ma to nic wspólnego z odległością do stacji przekaźnikowej.

Tez mnie to zawsze zastanawialo :P Tak samo zastanawia mnie skad sie bierze na facebooku lokalizacja, ze pokazuje mi logowanie z roznych czesci Polski. raz Szczecin, raz Warszawa, raz Poznan, a nawet i Olsztyn czy Wroclaw :P

Gość Dobosz Lub
w równej części od urządzenia i modułu lokalizującego. od tego w jakiej technologii coś działa bo jesli tylko na gps to czasem są problemy a później się okazuje jak zwykle że akurat w krytycznym momencie.. jest jeszcze rosyjska technologia (to ten glonass o której pisze poprzednik) i jeśli obie są zastosowane to się po prostu uzupełniają - znacznie to podwyższa standardy lokalizacyjne.

Gość informator468
zależy mi na tym, żeby wybrać jak najlepszy lokalizator który można założyć w samochodzie służbowym, ponieważ zaoszczędzi to sporo papierkowej roboty dla pracowników z tym, że naprawdę musi być dokładny.

Gość KasiaKasiaKa
mmm nie znam samego sprzętu ale po pierwsze zgadzam się z opisem dobosza. a po za tym chciałam dodać że z mężem jezdzimy właśnie do spy shopu z kalibracja alkomatu i tam też on kupował różne gadżety ale już nie wchodzę w takie szczegóły, w każdym razie na nie nie narzeka więc się sprawdzają. Na pewno obsługa jest mocno wykwalifikowana, kontaktowałam się raz przez internet, raz byłam z mężem na miejscu i za każdym razem udzielali wyczerpujących informacji, mają czas dla klienta co mi się bardzo podobało bo niestety ten standard nie wszędzie ma miejsce.