Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Most protetyczny pytanie

Polecane posty

Gość gość

Hej Od kilku lat borykałem się z brakiem górnej czwórki. Po odłożeniu pieniędzy na implant, lekarz stomatolog powiedział mi, że w moim przypadku będzie to o wiele droższa impreza bo trzeba będzie odbudować kość, wyprostować ząbki i dopiero potem zakładać implant. Natomiast podobno mam doskonałe warunki do założenia mostu protetycznego. Spędziłem dwa tygodnie w internecie i czytałem dużo na ten temat i zdecydowałem się na ten zabieg. Wybrałem most protetyczny na podbudowie z cyrkonu (płaciłem 1500 za punkt), w sumie wydałem 4500 . Na pierwszej wizycie oszlifowanie zębów 3 i 5 i pobranie wycisków. Po tym przez tydzień miałem założone tymczasowe korony. Dzisiaj byłem już zamontować most na stałe. Przy przymiarce wszystko ok, nic nie przeszkadza w zgryzie, oglądałem w lusterku i estetyka świetna - powiedziałbym, że mistrzostwo świata. I teraz tak. Jestem kilka godzin po zacementowaniu mostka i powiem szczerze, że strasznie dziwnie się czuję. Uczucie ciała obcego w jamie ustnej i nie do końca potrafię zaakceptować. Materiał z którego zrobione są koronki jest śliski (bardziej śliski od moich naturalnych zębów) co dodatkowo potęguje uczucie dziwnego obcego ciała w ustach. Myślałem, że nie będę tego czuł i będę się czuł jak bym miał swoje własne zęby. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to niemożliwe, ale myślałem, że będzie to bardziej wygodniejsze i nie będę tego tak odczuwał w jamie ustnej. Mówiłem stomatologowi przed zacementowaniem, że nic mnie nie uwiera podczas gryzienia, tylko po prostu czuję, że mam coś dziwnego w ustach. On mi powiedział, że wszystko jest ok i że się przyzwyczaję. Powiedźcie mi ile u Was trwało przyzwyczajenie się do takiego stanu rzeczy? Szczerze mówiąc, zapłaciłem 4500 i jak mam to cały czas czuć w ustach to zwyczajnie wolałbym chodzić z dziurą niż nosić teraz ten mostek :(

Gość gość
Twoj dentysta dobrze Ci powiedzial. Ja mam mostek na dolnej 3 i 5 i uczucie ciala obcego towarzyszylo mi przez jakies 2 tygodnie, to normalne, ja miałam wrażenie jakby guma do zucia albo jakas krowka mordoklejka przyczepila mi sie do zeba ale to minie, kwestia przyzwyczajenia

Gość gość
Uff to mnie teraz troszkę uspokoiłaś. Wiesz, powiem Ci, że ja byłem całkowitym przeciwnikiem mostu (szlifowanie zdrowych zębów), ale mój stomatolog powiedział mi, że mam doskonałe warunki do zrobienia takiego mostu (zdrowa 3 i 5, długie mocne korzenie), dlatego byłyby doskonałym filarem dla braku po 4. Wygląda to bardzo naturalnie, kolor dobrany idealnie, wyglądają jak moje naturalne zęby. Jednak czuję po prostu, że mam to w ustach i takie dziwne uczucie ucisku, ścisku, nie wiem jak to nazwać. W każdym bądź razie podczas jedzenia nic boli, wszystko jest ok. Czyli mówisz że to kwestia przyzwyczajenia? I nie będę tego odczuwał tak jak dotychczas własnych zębów?

Gość Paula a 83
Też zastanawiam się nad wykonaniem takiego mostu. Moje zęby 4 i 5 nie są w dobrym stanie i chciałabym zrobić most w oparciu o 3 i 6. Podobno jedni przyzwyczajają się wolniej inni szybciej a jeszcze inni wcale :( I tego się boję. Że pomimo dobrze wykonanej pracy i ładnego uśmiechu nie będę potrafiła zaakceptować tej pracy w ustach.

Gość gość
Moim zdaniem zamiast takiego mostu lepiej zrobić implant bo nie trzeba wtedy piłować sąsiednich zębów

Wyszłam z podobnego założenia, chociaż to kwestia indywidualna. Jedni przyzwyczajają się dłużej do mostów, inni krócej. Sama mam implanty (2 zęby) robione niedawno w UniMed Dent w Łodzi http://unimeddent.pl/. Jeśli jest dobry lekarz, to każde rozwiązanie "protetyczne" będzie skuteczne. Implanty co prawda są trochę droższe, ale mi bardziej przypasowały :)