Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Faktury

Polecane posty

Gość gość

Hej, to trochę nietypowy temat na to forum – wiem, ale może Wy, przedsiębiorcze kobietki, pomożecie :-) Prowadzę działalność gospodarczą i jestem freelancerką, ale ciągle mam problem z utrzymaniem się na powierzchni, bo klienci mi… Nie płacą :-/ Czy ktoś zna jakieś sensowne sposoby radzenia sobie w tej sytuacji, inne niż windykacja, która pochłania horrendalne koszty? Pozdrawiam:-)

Gość topizek
Hej, dziwne ze jeszcze nikt Ci nie odpisal. Znam ten bol, tlumacze w wolnym czasie z angielskiego na polski. Na szczescie mam pelen etat jeszcze, wiec nie zaleze od tego tak bardzo jak Ty, ale ogolnie tez mam problem z klientami i ich platnosciami. Goraco polecam faktoring, wystarczy ogarnac sobie jakas porzadna firme (ale zaufana!) - jakies Idea Money na przyklad, a potem wlasciwie juz nie mussiz sie martwic o kase.

Gość gość
tez slyszalam wiele dobrego o faktoringu od mojej przyjaciolki. niestety niewiele wiecej moge powiedziec, nawet nie pamietam w ktorej firmie korzystala, ale chyba warto sie zastanowic nad taka opcja.

Gość tutka12
a to się opłaca w ogóle? no pewnie bardziej od kredytu, ale jaką prowizję pobiera firma za ten faktoring?

Gość gość
tutka to już zależy między innymi od faktury brutto. Zależy od firmy świadczącej usługę

Gość gość
Wydaje mi się, że we wspomnianym tu idea money było od 5% rocznie, ale to wszystko jest pewnie zależne od wielkości firmy

Gość gość
Dokładnie tak, w wielu firmach prowizja zależy od zaksięgowanej kwoty rocznej, na którą opiewa obsługa faktora

Gość gość
Widzę, że parę razy przewinęła się nazwa idea money. To jest jakiś lider na rynku czy o co chodzi? Sam się zastanawiam nad faktoringiem, trochę ofert przejrzałem, trochę poczytałem i właśnie często powtarza się ta firma

Gość mizuna
na pewno IM jest dość popularną firmą faktoringową, poza tym są już od paru ładnych lat w branży.

Gość lemmo
Faktoring nie jest do końca kredytem. Kredyt polega na tym, że idziesz do instytucji finansowej i prosisz o to, żeby dali Ci pieniądze na konkretny cel, a potem spłacasz to w ratach. Faktoring to po prostu kasa za fakturę. Klient Ci nie płaci? Przychodzisz z fakturą (ale nie przeterminowaną, to ważne!) i prosisz o pieniądze, np. w takim Idea Money. Oni w ciągu doby weryfikują sprawę i mówią Ci, czy opłacą, czy nie. Jeśli Ci dadzą kasę za tę fakturę, to już sami potem egzekwują płatność od klienta. Tyle. Prościzna.

Gość gość
lemmo i co jak by się okazało, że klient ma jednak jakieś problemy, żeby zapłacić, a ja już skorzystałam z faktoringu to nikt tych pieniędzy mi nie zabierze z powrotem?

Gość gość
lemmo nie do końca wiem co masz na myśli. możesz to trochę bardziej szczegółowo opisać?

Gość gość
firma faktoringowa najpierw sprawdza kontrahentów swojego klienta więc spokojnie, nie powinno dojść do takiej sytuacji

Gość gość
tak, wlasciwie to niektorzy nawet narzekaja, ze to oszustwo bo czasami firma moze odrzucic klienta, bo po zweryfikowaniu okazuje sie ze nie splaca rzecyz na czas. ale to lepiej dla ciebie bo wiesz z kim nie wspolpracowac

Gość gość
ale to też jest tak, że ludzie nie czytają co podpisują, a potem jest problem ;/ poza tym zawsze można też dopytać o wszystko doradców, po to sam są.

Gość yoko0
jeżli mowa od IM to warto do nich przedzwonić albo napisać, szybko odpowiadają i mogę sypnąć konkretami więc myślę, że warto się do nich odbić

Gość gość
W opisanej sytuacji faktoring serio może być korzystny. Idź popytaj u usługodawców

Gość gość
Jak wyżej, faktoring powinien być w sam raz na twoje problemy :)

Gość gość
podbijam temat, ciekawi mnie też, czy założycielka wątku zdecydowała się na faktoring, bo to w sumie ciekawe rozwiązanie, chociaż nie skojarzyłabym tego w pierwszym momencie z freelancingiem :)

Gość gość
To ja się dorzucę z pytaniem, czy opłaca się wchodzić w faktoring dopiero od jakiegoś progu obrotów, albo wysokości i częstotliwości transakcji, czy bez znaczenia?

Gość gość
Wg mnie ta kwestia wymaga indywidualnego podejścia, bo wszystko zależy od tego jak twojej firmie się wiedzie. Najlepiej przedstaw swoja sytuację faktorowi i on ci najlepiej pomoże

Gość gość
Samemu trzeba się zastanowić, czy jeśli rzadko się robi płatnści i to ogarnia to potrzebny faktor

Gość gość
myślę, że bardziej to kwestia obciążeń niż obrotów, no ale tak jak w komentarzach wyżej - najlepiej pogadać z faktorem jak to ma wyglądać i wtedy na spokojnie zdecydować.

Gość gość
ooo, ostatnio trafilam na artykul o tym faktoringu i tak sie zastanawialam czy warte to zachodu

Gość gość
orientowala sie ktoras z was w tych ofertach ostatnio???

Gość gość
ja przeglądałam to Idea Money, a co tam?

Gość gość
Czy oni też mają te funkcję weryfikacji kontrahentów? Co jeśli zostanie odrzucony któryś?

Gość gość
Na pewno, wydaje mi się, że szczególnie to jest pilnowane przy tym pełnym abonamencie gdzie oni robią za ubezpieczyciela w przypadku niewypłacalności ale ogólnie to standardowa procedura.

Gość gość
raczej muszą weryfikować