Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moj syn skonczyl dzis 4 m ce i nie siega po zabawki. Czy mam sie martwic?

Polecane posty

Gość gość

No ma rowno 4 miechy i totalnie olewa zabawki te na sznureczku, te podawane do raczki. Oglada je,ale woli moja twarz (w ogole woli ludzi), cieszy sie kiedy mowie, spiewam, ale grzechotko i gryzaki go nie interesuja....wszedzie pisza ze dziecko juz powinno siegac po zabawke

Gość gość
Zgłoś to swojej pediatrze. W razie wątpliwości ona gdzieś Was skieruje. Może potrzebuje jeszcze czasu.

Gość gość
Na moje obawy jakie kolwiek lekarz odpowiada ramki są bramkami a dziecko to dziecko. Powiedz pediatrze o tym ale każde dziecko jest inne moje olewaja się wiele zabawek a jedna grzechotka ze sloneczkiem jest uwielbiają się a 10 innych jakby nie istniało.

Gość gość
No jeszcze poczekam. Na koniec roku mam rehablitanta umowionego (Maly ma asymetrie) i tam podpytam. Oczywiscie juz sie naczytalam o opoznionym rozwoju, o Aspergerze (takie sa ponoc poczatki) i chcialam podpytac czy Wasze dzieciaczki moze tez tak mialy.

Gość gość
Mój synek ma Zespół Aspergera, a bardzo chętnie sięgał po zabawki, poruszał przedmiotami itd. Za to teraz wiem że już wtedy były inne niepokojące objawy, jak to że nie zwracał uwagi jak wychodzimy z pomieszczenia czy przychodzimy do niego, że podchodzimy, nawiązujemy kontakt wzrokowy itd. Nie czytaj za dużo w internecie bo zaraz wyszukasz u dziecka autyzm, opóźnienie rozwojowe, zaburzenia integracji sensorycznej i guza mózgu na dokładkę... Dziecko wszystko ogląda, zapewne chwyta to co leży wokół niego (kocyk, pieluszkę, własne stopy/dłonie), może pakuje już coś do buzi, a okres kiedy wykształca się koordynacja ręka-oko to jakieś ramy czasowe, przecież nie wygląda to tak że dziecko kończy 6 tyg i nagle z dnia na dzień uśmiecha się świadomie, a jeszcze wczoraj był co najwyżej "anielski uśmiech" przy siusianiu, kończy 8 mcy i siada, bo tak mu mówi tabelka, kończy rok i mówi pierwsze słowo, robi pierwszy kroczek... Daj mu żyć, i i ciesz się kontaktem jaki z nim masz.

Gość gość
Dzieki za odp. Znalazlam po prostu tematy gdzie dziewczyny dosc mocno nakrecaja sie i zapisuja juz b.male dzirci na diagnozy do Synapsis. Sasiadka ktora ma synka z ZA twierdzi,ze przez pierwszy rok nie widziala NIC, dopiero zaczela sie powaznie niepokoic po 2 rz.