Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dwoje dzieci i mieszkanie

Polecane posty

Gość gość

Zastanawiam się nad tym.Mianowicie mam dwa mieszkania i dwoje dzieci, nie ukrywam oba mieszkania dostałam ,jedno stoi puste w drugim mieszkamy.Jako ze sama je dostałam to i je mam w planach oddać dzieciom. Z tym ze tylko jedno tak naprawdę mogę oddać bo przecież sama musze gdzieś mieszkać .Zastanawiam się czy to jedno sprzedac i kupić dwa mniejszej, dodam że jedno z nich jest w atrakcyjnym miejscu nad samym morzem jest duże i spokojnie można było kupić za nie dwa mniejsze z tym ze w całkiem innej dzielnicy .Mam też okazję kupić inne mieszkanie małe ale w centrum z tym ze musiałabym sprzedać działkę nad jeziorem na Kaszubach to juz kiedys kupilam za swoje okazyjnie bo mieli budowac droge ludzie się bali i sprzedawali za grosze bo nic nie mieli w zamian dostać bo teren nie należał do nich ,tymczasem droga przechodzi gdzie indziej i nie ma planów zmian no i to nasz taki mały raj ,myślałam tez aby tam się kiedyś w przyszłości przeprowadzić ale nie mam wciąż pozwoleń aby zrobić tzw całoroczny dom i nie wiem czy kiedykolwiek mi się uda to uzyskać .Jak myślicie, co byście zrobiły .

Gość gość
Chciałabym mieć takie problemy.

Gość gość
O rany ja mam takie inne też mam .Po prostu tutaj zawsze ktos ma coś do powiedzenia ,po za tym ja mieszkania dostałam bo sama jeżeli miałabym kupić to na kredyt jakieś zwykle mieszkanko .

Gość gość
Może powynajmuj te puste przez kilka ładnych lat, kasę odkładaj, a potem gdy dzieci będą prawie dorosłe, sprzedaj i z tego plus z kasy z wynajmu kip im dwa mniejsze. Najwyżej same będą musiały zarobić na zamianę na większe, ale już na start będą mieli własne. A działki nie musisz w ten sposób się pozbywać, może właśnie za kilka lat będzie opcja całorocznego i może będziesz mogła z męzem wyniesc się tam na,emeryturę, a wtedy wasze obecne mieszkanie pójdzie na wynajem, żeby godnie żyć, albo odkładać częściowo dla wnuków.

Gość gość
Wynajmij puste. A za kasę z wynajmu spłacają kredyt z nowego które kipisz dla siebie. Oba stare dasz dzieciom

Gość gość
Wynajmij to puste. Kup jeszczs małe na kredyt i spłacaj kredyt wynajmem.

Gość gość
Te puste jest wynajmowane ale jako mieszkanie wakacyjne bo akurat na stałe nie chciałam wynajmować ,.Mieszkanie juz kiedyś wynajmowalam ponaf 4 lata to w którym mieszkam jak wyjechaliśmy za granicę jak wróciłam to usiadłam i płakałam a wydawało mi się ze porządni ludzi powiedziałam nigdy więcej .

Gość gość
Dzialke sobie zostawcie, bedziecie sobie tam odpoczywac na stare lata i goscic dzieci i wnuki w wakacje:) A z reszta decyzji sie wstrzymaj, w jakim wieku sa dzieci? Jak dorosna to nadmiarowe mieszkanie sprzedasz, pieniadze podzielisz i razem decydujcie. Moze kupia sobie cos malego na wlasnosc, moze na spolke z partnerem, moze potraktuja jako wklad wlasny na dom? Daj im o tym zadecydowac, a poki co wynajmuj.

Gość gość
Jeden ma 17 lat drugi 8 lat .Właśnie bardzo szkoda było by mi działki bo jest to fajne miejsce kosztowało nas wiele pracy .