Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Drobny noworodek

Polecane posty

Gość gość

Za kilka dni mam termin. Lekarz szacuje, że dziecko będzie miało ok 2600-2700 g. Mówi, że córka jest zupełnie zdrowa i żeby się nie przejmować, że wszystko jest w porządku. Dodam, że ja sama jestem bardzo szczupła i niziutka. Wszyscy dookoła jednak mówią, że to za mała waga urodzeniowa, że dziecko musi być na coś chore i na pewno coś będzie nie w porządku... Sama po urodzeniu ważyłam niecałe 3 kg i po dziś dzień jestem zdrowa jak koń. Nie brałam w ciąży żadnych antybiotyków, odżywiałam się dość kalorycznie, nigdy nie paliłam. Jest się czym martwić? Czy są tu mamusie takich malutkich noworodków? Czy wasze dzieci są zdrowe mimo niskiej wagi urodzeniowej?

Gość gość
Moja mała ważyła 2460, a więc poniżej minimum. Zaraz się czegoś doszukiwali, ale im się nie udało. Wdała się w rodzinę męża. Rozwija się super. W tej chwili ma 10 miesięcy.

Gość gość
Hipotrofia, czyli niska waga urodzeniowa ma miejsce wtedy, kiedy noworodek waży poniżej 2,5kg. Powyżej jest prawidłowa waga. To raz. Po drugie dziecko jeszcze się nie urodziło, a te pomiary z USG bardzo często okazują się błędne. Tak naprawdę to jest takie trochę zgadywanie, dokładnie określić się nie da. Równie dobrze Twoje dziecko może po urodzeniu ważyć 3kg. Po trzecie kto Twoim zdaniem zna się na ciąży, porodzie i zdrowiu płodu? Lekarz, czy ciotki, babki i sąsiadki? Po co chodzisz do lekarza? Idź do sąsiadki, skoro ona wie lepiej.

Gość gość
To prawda. Bywa ze ta waga z usg to taka srednio dokładna jest. Moje dziecko miało mieć 3 kg a miało 3.7 kg. Z kolei koleżanki wazylo 3.8 kg a szacowali 4.5kg- przez co zrobili jej cc.

Gość gość
To straszny maluszek... Moje dzieci miały 4,6 i 4,8 kg. To są zdrowe, donoszone dzieciaczki! Ale jak się jest małym i chudym to się nie powinno brać za rodzenie dzieci bo potem takie niedorobione maluchy się rodzą chorowite....

Gość gość
Skoro lekarz nie widzi hipotrofii to znaczy, że jest ok. Tak jak już ktoś wyżej o tym pisał. Mój syn miał mieć wg usg 4kg a miał 3040g... Różnica znaczna. Usg wykonane tuż przed porodem. Lekarz nie widzi nic złego ale specjaliści z postaci znajomych i rodziny już tak... Masakra.

Gość gość
gość dziś Cześć trollu. Jak chcesz trollować, to się doucz. Prawidłowa masa urodzeniowa to przedział od 2,5 do 4,5 kg. Powyżej 4,5 mówimy o makrosomii płodu. To jest stan nieprawidłowy i może prowadzić do wielu powikłań w czasie porodu, groźnych zarówno dla matki, jak i dla dziecka.

Gość gość
Moja córka ważyła 2,700 w tej chwili ma 14 lat ma 164 cm i 50 kg. Niczym się nie przejmuj.

Gość gość
Tez jestem malutka i chudziutka-158cm, 48kg a urodzilam pierwsze donoszone z waga 4190, 60cm, a drugie w 36tc z waga 3900, 58 cm. Wiec zlosliwa teoria pada. Dodam ze u mnie z usg dzieci wychodzily mniejsze, odpowiednio 3800 pierwsze i maks.3600 drugie...

Gość gość
Moja corka urodzona z waga 2480. Nic jej nie dolega a takze doszukiwali sie kto wie czego.. po sylwestrze konczy roczek i jest ogromna w przeciwienstwie do synka ktory urodzil sie 3200 a na roczek nosil ubranka 74 a corka ma juz 86.