Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakie menu planujecie na Swieta?

Polecane posty

Gość gość

Czesc Kobietki, święta już tuż tuż, więc zaczynam planować jakie potrawy przygotowac. Mam plan zrobić dużo różnych potraw ale po trochu, żeby też sie nie zmarnowalo. Bo u mnie na Wigilii będzie 6 osób dorosłych i jedno dziecko. Jeśli Wy macie juz gotowe menu to podzielcie sie pomyslami na fajne jedzenie, ja wstępnie myślę tak : Na Wigilię -barszcz z uszkami - Ryba smażona z ziemniakami i kapustą z grochem - pierogi ( mąż upiera sie zeby zrobic z miesem i kapustą, bo on w Wigilię nie chce pościć) - śledzie w trzech rodzajach : w oleju, w smietanie i w pomidorach - sałatka jarzynowa - sałatka z tuńczykiem lub gyros (nie mogę się zdecydować) - bigos - krokiety z pieczarkami - 3 rodzaje ciast : karpatka, sernik i rolada smietanowa A na Boze Narodzenie mam plan zrobic tylko jakis lekki obiad a takto bedziemy jesc te "pozostalosci" z Wigilii bo na pewno zostanie tych wszystkich potraw pelno. Jak myslicie czy takie menu jest ok? Robię pierwszy raz Przyjęcie u siebie, zastanawiam się też nad kwestią alkoholu, czy coś postawic na stół? Moj maz w ogole nie pije alkoholu,ja raczej okazyjnie wiec nie wiem czy wypada podac, raczej nie popieram upijania się na takich spędach. Podpowiedzcie jak to u Was jest, dzieki bardzo !

Gość gość
I oczywiscie kompot, ktorego nie uwzględniłam. Mam wrazenie, że o czyms jeszcze zapomniałam napisac, bo jak tak czytam to mało się tego wydaje. A roboty przy tym pełno. Jesli sobie przypomnę to dopiszę a moze tez ktos mnie zainspiruje

Gość gość
Ha zamiast karpatki robię napoleonke na krakersach dużo mniej pracy trochę mniej słodka. Tylko niewiem co zrobię na obiad w 2 dzień świąt przyjadą rodzice będzie bigos ziemniaki ale tak myślę jeszcze ktoś podzuci pomysł? Że względu na dzieci może frytki albo pieczone ziemniaki.

Gość gość
Sałatka gyros i pierogi z mięsem na wigilię??

Gość gość
Barszcz z jajkiem i kiełbasą obowiązkowo:)

Gość gość
dziwne to menu, ja mięsa nigdy nie robię , bo na co? Bigos sie je w swięta, a na Wigilię kapuste z grzybami, potem dopiero do niej dodaję mięso, i przedłuzam zeby było na swięta... Ryba to tez w sumie mięso, wiec nieobecnosc klasycznego mięsa nie przeszkadza, bo da sie najesc bez problemu

Gość gość
U mnie się robi bigos wigilijny, ale to Menu autorki nieco od czapy