Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Prawo : debet na koncie męża a rozwód! Proszę o pomoc

Polecane posty

Gość gość

Witam serdecznie. Moze byly ktos w takiej sytuacji? Po porodzie Syna zajmowałam się domem przez 2 lata. W momencie kiedy syn poszedł do przedszkola ja poszlam do pracy. Uwaga, to jest teraz istotne! Konto na które wplywala moja wypłata było jest kontem męża nie wspólne! Na tym koncie mąż najpierw zrobił debet na 1000 i wiedziałam o tym. Ten 1000 był wzięty na wyjazd na wesele. Teraz mam nową pracę w miesiąc temu zalozylam swoje konto. Postanowiłam odejść od męża. Teraz okazuje się że mąż ma na swoim koncie 5 tysięcy debetu i rzada odemnie spłaty połowy. Nie miałam zielonego Pojęcia o takim dużym debacie a konto nie jest wspolne! Czy ma do tego prawo? Z góry dziękuję za informację

Gość gość
Ps. Mieszkamy w Niemczech

Gość gość
jego konto jego problem, a ty zrób własne konto i tam wypłate niech wpłacają, a za jego konto odpowiada prawnie tylko on a nie ty

Gość gość
macie wspólnotę majątkową, więc za długi odpowiadacie, do momentu orzeczenia rozdzielności majątkowej wspólnie. Połowę zadłużenia musisz spłacać ty. Dopiero po ustaleniu rozdzielności majątkowej będziecie odpowiedzialni każde za swoje dochody i długi.

Gość obowiązuje proste prawo
gòwno prawda, wspólność długów nie istnieje, każdy jest odpowiedzialny za swój podpis na pożyczkach, więc jeśli mąż autorki tylko na siebie brał to ona nie jest za to odpowiedzialna, co innego gdy biorą pożyczke wspólnie we dwoje i oboje podpisują zgode na niewolnictwo dla banku, wtedy są oboje odpowiedzialni

Gość gość
nie dalabym mu ani grosza !

Gość gość
Nie ma możliwości w sytuacji, kiedy istnieje wspólnota majątkowa, wzięcia kredytu bez zgody współmałżonka. Teoretycznie można wystąpić o podwyższenie debetu i zadłużyć się w koncie. Wszystko w porządku, ale te długi są zawsze spłacane solidarnie, przez obie strony. To się w Niemczech nazywa gesamtschuldnerische Rückzahlung. Poczytaj sobie: Eheleute als Gesamtschuldner.