Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moja rodzina

Polecane posty

Gość gość

Jestem najstarsza z ośmiorga rodzeństwa, Mam dopiero 37 lat, męża, 2 dzieci i wspaniałych rodziców. Moja rodzina rozpierzchła się po Świecie, ale na BN zawsze z najdalszych zakątków jakaś siła nas wzywa aby na tej mazurskiej krainie przy wigilijnym stole się spotkać. I przyjeżdża moje rodzeństwo z Warszawy, okolic Krakowa, Poznania, ale też z Monachium, Paryża i Tokio. Przywożą swoje żony i mężów, przyjaciół z różnych zakątków Świata. Każdy z nich kultywuje inne obyczaje, ale wszyscy zgodnie przy jednym stole zasiadają, jest nieco ciasno bo "salon" rodziców ma tylko 24m2, tatko jak dawniej zbija ławę, mama zakłada na nią koc - tylu krzeseł rodzice nie mają, dzieci sadzamy przy innym stole, ten duży stół za mały jest dla tak licznej rodziny. I chociaż większość z nas śpi w zarezerwowanych pensjonatach, to wigilia musi być u moich rodziców.I jest cudownie w tym po PGR-owskim mieszkaniu, tej miłej, życzliwej atmosferze. Na wigilijnym stole skromnie, tak jak przed laty, prezenty? - raczej drobne upominki, ale na pomoc zawsze możemy liczyć na rodzeństwo, co uwidocznił nam ubiegłoroczny, trudny rok. W naszej, niegdyś całkowicie katolickiej rodzinie, teraz można ich policzyć na palcach, większość to protestanci, bezwyznaniowcy i inne religie. Jednak siadamy przy wspólnym stole, tę samą modlitwę odmawiamy, chociaż niektórzy w innym języku. Ja tylko tak tylko chciałam podzielić się swoją rodziną, w której mama była dojarką, tata traktorzystą w PGR, a ich 6 dzieci po studiach wyższych, 2 jeszcze studiuje. Kocham swoich rodziców, za wszystko i za to, ze zawsze nas namawiali do nauki. Katarzyna

Gość gość
Brawo ty

Gość gość
I co w zwiazku z tym? Tepaku

Gość gość
A w związku z tym jestem tępakiem, który chciał się pochwalić swoją rodziną, tą wywodzącą się z PGR, z czworaków [bo i tak mieszkaliśmy].Mamusi codzienne perfumy trącące oborą i taty - naturalne smrody- cały dzień wśród mazurskiego pejzażu na traktorze jeździł, a cóż to za praca? On jeździł, ale nie pracował, ale śmierdział. Ale dość śmiechów, rodzicom łatwo nie było. nam, dzieciom również. Może kiedyś pokuszę się o wspomnienia z dzieciństwa, kiedy na tych terenach jeszcze mieszkali Mazurzy. Na razie zbieram jeszcze relacje, wspomnienia, przekazy Tych, którzy jeszcze żyją i mogą podzielić się wiedzą.

Gość gość
"Mam dopiero 37 lat" :D Toż to stara d..u..p..a już :D

Gość gość
gratuluje rodzinny ,tego ,ze panuja u was takie fajne relacje i ciepła atmosfera .Zycze wesołych swiat.

Gość gość
ależ ja to wiem i nie ukrywam, że moje stare siedzisko trąci myszką. Będzie gorzej jak antymolowe zapachy z domu zaczną się wydobywać .

Gość ktykyt
Wychowanie przez prostych rodziców w PGR i wszyscy po studiach? Chylę czoła przed rodzicami i wami, dziećmi. Podziwiam. Jesteście wielcy.

Gość gość
Podziwiam i chyle czola. Wspaniala rodzina.

Gość gość
Gratulacje. Zazdroszczę. Takie rodziny bywają. Znam podobna, tylko że z Małopolski. Super macie.

Gość gość
zazdroszczę ( u mnie w rodzinie tylko nienawiść.

Gość gość
Jesteście wielcy. Miłych, wspaniałych Świąt i dużo zdrówka dla całej rodziny

Gość gość
Autorko, a jak Twoi rodzice dali radę finansowo, ze wszyscy sie tak wyksztalcilscie?