Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

W tym roku bedzie w PL piekna i pyszna wigilia , osrusy juz zazdroscicie?

Polecane posty

Gość gość
Kazde dziecko w PL wie ze 99% polaczkow co wyjechali pracowac za bezdurno to osrusy:D jak tam barszcz z torebki juz zrobiony na wigilie?

Gość gość
Przeciez napisał ze zona robi częsc a on część czytaj dokładnie. A ja dzisiaj robie paszteciki do barszczu z domowym farszem a mąż bedzie robic devolaje z serem:) w uk nawet tego nie macie nigdzie

Gość gość
Nie mamy? Haha ok...tylko w Polsce są buraki. Masz rację :D

Gość gość
gość dziś hahahah ty sie debilu naucz, po oplatku juz mozna smiech.gif widac zes przygłup zza buga hahah no widzisz synu, kościół dawno zniósł scisły post w ten dzień, ale własnie typowo polska tradycja jest brak mięsa na kolacji wigilijnej. Widać to ty jesteś jakiś zyd albo niemiec ze tego nie wiesz i masz nie polskie tradycje

Gość gość
a jak barszcz z domowymi uszkami, sałatki i kutie, mniam mniam. XXXXX to nie on będzie robił tylko jakiś jak- taki wielki włochaty wół z Tybetu

Gość gość
Nie tylko nie polskie tradycje. Debil pewnie ma w domu choinkę (poganizm). :D

Gość gość
Sam nie wiesz przygłupie:D oto dowod Czy w Wigilię obowiązuje post ? Według obowiązujących przepisów kościelnych w wigilię Bożego Narodzenia nie obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Jednakże biskupi polscy zachęcają do niego ze względu na wyjątkowy charakter tego dnia w naszym kraju. Złagodzenie przepisów postnych nastąpiło z chwilą wprowadzenia w 1983 roku nowego Kodeksu Prawa Kanonicznego. Zmiany te potwierdził II Synod Plenarny w Polsce, dokładną zaś ich wykładnię przedstawili polscy biskupi w 2003 r. w specjalnym liście pasterskim nt. przykazań kościelnych. Hierarchowie przypominają w nim, że „wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów, zgodnie z zarządzeniem Konferencji Episkopatu, należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba że w danym dniu przypada jakaś uroczystość. Natomiast wstrzemięźliwość i post obowiązują w Środę Popielcową oraz w piątek Męki i Śmierci Pana naszego Jezusa Chrystusa”. Oznacza to, że jeśli ktoś nie zachowa postu w Wigilię, to nie ma grzechu. I co zatkalo kakało? Ja i zona bedziemy jesc pyszne potrawy zgodnie z piekna polska tradycja. A ty postuj o chlebie i wodzie :D

Gość gość
gość dziś ojej widac ze sam nie masz pieknie pachancej choinki tylko chinska z plastiku i zazdroscisz haha :D zal ci tylek sciska haaaa

Gość gość
Dobry hotel, na Bajerach. O 15 będzie, jak co roku spotkanie z dyrekcją, kawa, ciastko, kolędy, jakieś przedstawienie w wykonaniu dzieciaków z tutejszej parafii. O osiemnastej rozpoczyna się kolacja. Ryby też będą, w zeszłym roku smakowała mi sieja, ciekawe co w tym roku kucharz wyczaruje. Bo gotuje wspaniale i z najlepszych surowców.. Później autobusem pod kościół, na pasterkę, a po pasterce godzinny nocny koncert kolęd, w wykonaniu orkiestry dętej. I wiesz co w tym wszystkim jest najlepsze? Że ja będę pachnieć perfumami paco rabanne one million, a twoja żona przejdzie smrodem rzepakowego oleju, na którym będzie smażyć ci tego karpia z Chin. Do tego zapaszek kiszonej kapusty, a co tam, niech się narobi, może oparzy gorącym tłuszczem, który na nią pryśnie przy smażeniu, żeby pan i władca miał swoją wigilię. Ja nie zapier.....lam przy wigilii, bo mnie na to szpagatowy patrioto stać.

Gość gość
Z chin chyba twoj przyglupie:D moj karp jest z Polski :) najpyszniejszy zona robi w ciescie i galarecie mhmmmm:)...i nie szpanuj jakims chemicznym syfem paco rabane bo w PL od dawna to mamy hahaha...na koniec nie zapomne zyczyc udanych tancow z pakolami i islamistami :D na szczescie PL wolna od tego ciapatego syfu amen

Gość gość
ciekawe co w tym roku kucharz wyczaruje x pewnie ci pluje do tego zarcia a ty jesz ze smakiem haha:D 🖐️ a u mnie robie ja i zona wiec mamy kontrole co jemy a ty wcale

Gość gość
Właśnie dlatego jeżdżę na Bajery, że to katolicki kraj, nie tak jak Polska, gdzie każdy tylko katolika udaje. Mnie chodzi o to, że dla twojej próżności twoja żona narobi się po łokcie i to dla takiego prymitywa, jak ty. A ja podejdę, wezmę na talerz co będę chciała. Bo ty nie szanujesz żony, jakbyś ją szanował, to zadbałbyś, żeby się przy wigilii nie narobiła, ale ty pewnie sam byś jej szmatę na łeb narzucił, a innym przyganiasz. Sam się ogarnij, zabierz żonę do hotelu, niech i ona ma święta od gotowania, a nie tylko obsługuje cię, jak ta sprzątaczka i kucharka. Jeszcze musi ci dawać za darmo biedna kobieta. Jak ty tak możesz, bydlak z ciebie.

Gość gość
Ooo to teraz wg debila choinki rosną tylko w Polsce :D a karp to najbrudniejsza ryba. Cały świat się z was śmieje że jecie żarcie dla biedaków :D

Gość gość
Swiat to zazdrosci nam. Angole jak sprobowali polskiego barszczu z pasztecikami to im sie uszy trzesly haha. Efekt tego ze na codzien wszamiaja fast foody bo nie umieja nic samemu zrobic. No i nie trzeba dodawac ze tylko polska choinka sie liczy.

Gość gość
^^ Oj nie troluj już dziecko bo marnie co to wychodzi :)

Gość gość
Czytacie jeszcze te gowna tepaka? :D

Gość gość
U nas w Ppolsce Pacorabane uzywamy do odswiezania kibla buuuuhahaha

Gość gość
Prawde pisze osrusom

Gość gość
Swiat to nie wie co to polska i gdzie lezy buehehe

Gość gość
Tym gorzej dla swiata. Donald Trump wie i to sie liczy cwelu. PL rzadzi w Europie.

Gość gość
skończ już te kretyńskie topiki zakładać , boże ....co za popapraniec ... skąd ty się ufoludzie urwałeś ?

Gość gość
sama jestes kretynska osrusko

Gość gość
Ale nie dbasz o żonę. Narobi się bidulka i co z tego będzie miała. Zabrałbyś ją gdzieś, jej się też coś od życia należy. A ty tylko o sobie myślisz. Samolub!

Gość gość
Przeciez bylismy juz na mazurach w tym roku i bieszczadach, zona wniebowzieta, co ci nie pasuje osrusie? Zona lubie w kuchni pichcic a potem ze smakiem zajadac a gosciom sie uszy trzęsą.

Gość gość
ty podstawowke najpierw skoncz a dopiero o zonie pomysl buehehe co za tepak

Gość gość
Wuefista ma wyksztalcenie wyzsze, AWF przypominam to szkola wyzsza

Gość gość
gość dziś widac ze zazdroscisz :D

Gość gość
No z pewnoscia, zony z simsow hihi

Gość gość
W doope se wsadz ta wigilie swinio. Nikt tego nie zazdrosc***ajacu a wrecz ja wspolczuje. Nigdy nie lubilem wigilii, falszywego skladania zyczen itd przeciez wiadomo ze kazdy polaczek zyczy drugiemu jak najgorzej i oby sam mial lepiej wiec rzygam tym. I znowu pudlo smieciu