Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy to uczulenie na cytryne

Polecane posty

Gość gość

Od jakiegoś czasu zauważyłam że jsk wypije więcej niż 2 herbaty z cytryna dziennie to mam na brodzie taka siedząca kaszkę. Nie widać jej ale jak się dotknie skóry to czuć ja. Ostatnio zaczęłam pić po 3- 4 herbaty z cytryna i od 2 dni mam te okropna kaszkę Ale tym razem więcej niż zwykle. Czy cytryna może uczulac albo jakaś chemia która służy do jej konserwacji ?

Gość gość
Dobre pytanie, sama się nad tym zastanawiam. Tyle że u mnie to jest trochę kaszki na twarzy plus swędzenie całego ciała jakiś czas po wypiciu herbaty z cytryną. Zawsze tak piłam herbatę i nic się nie działo, aż do niedawna. Teraz nie dodaję cytryny i mam ładną cerę, żadnego swędzenia, więc wygląda że to jej sprawka. Trochę mi ciężko przestawić się na inne smaki, aktualnie dodaję pigwę.

Gość gość
To nie cytryna, no co Ty. To przez garbniki znajdujące w herbacie. Czytalam o tym sporo (zwlaszcza na zagranicznych stronach) i właśnie wiele osób pisało na forach, że ma alergiczne objawy typu wysypka, swędzenie itd. po wypiciu herbaty. Dlatego, że moze ona powodować wyrzut histaminy u wrażliwych osób. Ja mam jeszcze gorsze objawy: swędzenie całego ciała i zaczerwienienie twarzy po czarnej, zielonej lub czerwonej herbacie i mimo że herbata jest bardzo zdrowa to muszę ją ograniczać :O

Gość gość
To ja pisałam o 17:58. U mnie to raczej po cytrynie, bo herbatę piję tę samą co wcześniej, a cytrynę odstawiłam. Objawy ustąpiły. Gdyby problemem była herbata, męczyłabym się dalej.

Gość gość
To ja autorka. Ja ogólnie mam dość wrażliwa skórę. Często swędzi mnie skóra nóg. Ale gdy piłam np 3 herbaty zielonej i 2 /3 zwykle dziennie tylko bez cytryny to nic mi się nie działo. Podejrzewam że to w te cytryne są jakieś składniki które w nadmiarze powodują taka reakcje. Bo 1 herbata dziennie z cytryną raz na jakiś czas jest ok. Kiedyś piłam sok z cytryny taka kuracja ze zaczynało się od 1 cytryny i codziennie zwiększalo se ilość to musiałam ja przerwać bo na 3 dzień mnie obsypalo.

Gość gość
o to, to, to! Na nogach miałam najwięcej "kaszki" i najbardziej mnie swędziały. Męczyłam się dość długo, bo wymyślałam różne inne powody, typu woda jest zła :) No i jeśli już wcześniej miałaś przygody z cytryną, to jest ważna wskazówka. Mnie to sie wzięło znikąd, kilka lat temu robiłam kurację z cytryny o której piszesz i nic mi nie było.

Gość ruda

ja mam całą twarz wysypaną , dziś zaczęłam podejrzewać że to od cytryny , bo dużo cały czas piję wodę z cytryną