Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy to nie za dużo? Ogrzewanie domu 300m2!

Polecane posty

Gość gość

Wychodzi 300zł miesięcznie, przy pompie ciepła. Wszystko ocieplone profesjonalnie, okna o U=0,7, a mimo to taki koszt. Razem z fotowoltaiką wychodzi w skali rocznej na zero, a dom miał przynosić zysk.

Gość Pawliczak
Koszt przy takim metrażu jest ok. Tylko nie zwraca Ci się inwestycja. Pompa ciepła, fotowoltanika to pewnie powyżej 60 tysięcy na to poszło. Ja u siebie mam ogrzewanie na panelach podczerwieni Eco Partner. Koszt instalacji dużo niższy. Może nie wychodzę na zero jak Ty ale w przeciągu 15 lat łączne koszty zakupu, napraw i kosztów użytkowania w przypadku pompy będą wyższe niż moje :)

Gość gość
Przecież to prowo... A okna 0,7 to hujnia ja mam 0.5 trzy szybowe i sie głupio nie chwalę

W jaki sposób zysk? Przecież nie spredajesz energii z fotowoltaiki to na czym chcesz zarabiać? zysk tutaj powinieneś rozumieć poprzez porównanie z ogrzewania z innymi źródłami. np gdyby taki dob ogrzewać gazem, to wyszło by znacznie drożej, bo musisz zakupić paliwo. jeśli policzysz oszczędności na pompie w x czasie, to wyjdzie Ci zysk