Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mediacje

Polecane posty

Gość gość

Odeszłam od męża alkoholika który się znęcał nas mną we wrześniu. Wniosłam oseparacje bez orzekania o winie bo chciałam szybko się rozejść. Sędzia powiedział że nie widzi podstaw do separacji i wysłał nas na mediacje. Nie orzeł też alimentów. Co teraz? Jak wyglądają mediacje? Czytałam że trzeba za nie płacić. Nie mam alimentów, mąż nie zwrócił kosztów procesu i śmieje mi się w twarz. :(

Gość gość
Są płatne. Ja musiałam iść trzy razy. Wcale to miłe nie było. Płacisz za to,że siedzisz koło kogoś kogo się boisz. Nie zwrócił kosztów procesu ,bo to dopiero po rozwodzie jest zwrot częściowy kosztów.

Gość gość
Ile się płaci

Gość gość
A złożyłaś wniosek o tymczasowe zabezpieczenie alimentów na czas trwania rozprawy? chyba słabo uzasadniłaś wniosek, skoro sędzia tak na to popatrzył. Po drugie - sąd "nie wysyła" na mediacje, a je PROPONUJE, bo płacą sami zainteresowani. Mogłaś się nie zgadzać, powiedzieć, że nie widzisz sensu ze względu na alkoholizm i przemoc Po co wnosiłaś o separację? zamierzasz przechodzić przez to 2 razy? trzeba było od razu wystąpić o rozwód, bo chyba się nie łudzisz, że przemocowiec się zmieni? Rozumiem, że on się na rozstanie nie zgadza? Jeśli od sprawy nie minęło zbyt wiele czasu, to napisz do sądu pismo, ze wycofujesz zgodę na mediacje ze względu na koszty, i składasz wniosek o separację/rozwód z wyłącznej winy męża.

Gość gość
Dziękuję Ci bardzo za pomoc gościu! Wniosłam oseparacje bo tak mi doradziła adwokat.

Gość gość
A jak adwokat uzasadnił że lepiej separację? przecież za rozwód zapłacisz drugi raz, separacja w niczym ci nie pomoże tylko przedłuży postępowanie. Chciał cię skasować 2 razy za podwójne prowadzenie sprawy? Chyba, że cały czas sypiasz z mężem (tylko kto to sprawdzi), wtedy mogło chodzić o brak przesłanek do rozwodu...? Poszukaj bardziej skutecznego adwokata (chyba, że byłaś tylko na konsultacji?) bo chyba wpuścił cię w kanał. Powinnaś zmienić wniosek na rozwodowy i poszukać świadków/dowodów na przemoc i alkoholizm męża - albo w piśmie o wycofaniu się z mediacji przynajmniej podtrzymać chęć rozstania. I koniecznie złożyć wniosek o tymczasowe zabezpieczenie alimentów na czas trwania rozprawy. To wszystko można zawrzeć w jednym piśmie.

Gość gość
Byłam już u innego adwokata. Powiedział że tego się nie da odkręcić. Muszę wycofać pozew i za pół roku złożyć o rozwód z jego winy. Tamta adwokatka była niekompetentna

Gość gość
Moim zdaniem jak najbardziej można to odkręcić (z całą pewnością są takie prawne możliwości dopóki sędzia nie zamknął przewodu w sprawie separacji), nie ma sensu czekać pół roku - po co?