Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

7 miesięczne niemowlę nie siedzi i nie raczkuję

Polecane posty

Gość gość

Mój synek ma 7 miesięcy i ani nie chcę raczkować ani siedzieć czy powinnam się martwić

Gość gość
Wg mnie nie. Co mowi pediatra ? Dziecko przekreca sie na brzuszek ?

Gość gość
Przyjdzie czas to zacznie siedzieć.Moje dzieci nie raczkowały.Zaczęły siedzieć a póżniej od razu chodzić.

Gość gość
Moje dzieci siadały samodzielnir jak miały 8 msc. Córka raczkowala, a chodzić zaczèla jak miała 14 msc. Syn gdy samodzielnie usiadł to zaeaz rwał się do wstawania na nogi i w efelcie zaczął chodzić gdy mial 10 msc. Oboje dzieci z jednej matki i jednego ojca, a jak widzisz calkiem inne tempo rozwoju ruchowego.

Gość gość
u mnie w wieku 9 mcy starszy syn juz chodzil, a teraz mam w domu 11mies jeszcze i on dopiero miesiac temu usiadl i a tydzien temu zaczal raczkowac- do tej pory tylko pelzal. KAzde dziecko rozwija sie swoim tempem.

Gość gość
Mój tez nie siedział i nie raczkowal - ale pelzal. A co dziecko potrafi ? Leży na brzuchu ? Ma wysoki podpor? Przekreca sie, bierze stopy do buzi , pelza ?

Gość gość
a robi cokolwiek: pełza na brzuchu, obraca sie, pivotuje? jezeli nie robi absolutnie nic to idź do lekarza.

Gość gość
byl wczoraj taki sam temat,po co zakladasz kolejny!

Gość gość
Moha corka sama siadac zaczela majac 9mcy, raczkowac 11 a wstawac na nogi w wieku 13. Synek usiadl dam na 9mcy, potem piszlo szybko, bo na 9.5 mca zaczal wstawac i raczkowac. Kazde dziecko jest inne, pamietaj.

Gość gość
Moja zaczęła raczkować i wspinać się na meble jak miała 9,5 miesiąca. Usiadła sama jak miała 10 miesięcy, wcześniej nie dała się posadzić. Narazie bym się nie martwiła. My byliśmy na konsultacji u neurologa dopiero jak skończyła 9 miesięcy.

Gość gość
Wszystko w porządku. Możliwe, że twoje dziecko nie opanowało jeszcze do końca widzenia. Nie, nie jest ślepe, po prostu czasem widzi nieostro, obraz się rozjeżdża, takie dzieci nieco później siadają i raczkują, bo później poznają otoczenie. Nie martw się, wszystko będzie dobrze, w najgorszym wypadku za dwa lata kupisz dziecku okularki, sprawdź, czy oczka jednakowo podążają za światłem, zabawką. Pamiętaj, dopiero za 4-5 miesięcy możesz zacząć się niepokoić, gdyby się nie poprawiało. Twoje dziecko jest jeszcze bardzo małe.

Gość gość
Prawie na pewno Twoje dziecko ma jeszcze czas, ale jeśli się niepokoisz, to możesz skorzystać z wizyty u fizjoterapeuty.

Gość gość
Tak normalnie obraca się z brzucha na plecy i z powrotem bierze stopy do buzi

Gość gość
Mój syn skończył wczoraj 7mcy właśnie i siedzi stabilnie, nawet w wannie, a do raczkowski się ustawi, ale jeszcze nie ruszył. Tylko co z tego? Mój starszy syn robił dokładnie to samo mając grubo ponad 9mcy i co? Teraz jest orłem w 4klasie i żadnych problemów nigdy nie było :)

Gość gość
sa dzieci ktore siadaja dopiero w 10 mcu i tak tez moze byc,tak moja pediatra twierdzi bo byla ostatnio z dzieckiem 9 mcy, a teraz ma prawie 9,5 i zaczyna siadac a raczkowac podobno nie wszystkie raczuja

Gość gość
Syn zaczął raczkowac jak miał 10 miesięcy i raczkowanie trwało ze 2 tyg od razu stał i chodził przy meblach.