Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak zrobic pulpety w sosie koperkowym?

Polecane posty

Gość gość

Chcialabym zrobic dla dziecka I dla siebie tez. Napiszcie,proszę jak robicie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie piszesz jak duże jest dziecko.To jest ważne ,bo innego mięsa użyjesz dla ok.rocznego dziecka a innego dla starszego . Dla młodszego zrób z mięsa indyczego lub z kurczaka,zmiel,dodaj 2-3 jajka,trochę posól,zrób kulki i wrzucaj do wody gdzie gotuje się włoszczyzna z liściem laurowym i zielem angielskim.Wody musi być tyle ile chcesz mieć sosu.Wodę też trzeba lekko posolić.Gdy pulpeciki są już miękkie to zaprawiasz wodę mąką rozrobioną z wodą i jeszcze gotujesz co najmniej 5-7 min,po tym czasie możesz jeszcze doprawić sos śmietanką a na koniec już bez gotowania dodajesz dużo posiekanego koperku,mieszasz i gotowe. Z koperkiem już nie gotujemy,bo gotowanie sprawi,że koperek straci smak i zapach. Jeśli dziecko jest starsze to pulpeciki możesz zrobić z mielonego mięsa wieprzowego,możesz dodać startą na tarce cebulkę,również jajka i namoczoną bułkę,którą trzeba przepuścić przez maszynkę lub namoczoną,najlepiej w mleku bułkę tartą. Uformowane pulpeciki obtaczasz w bułce tartej,podsmażasz na patelni a następnie przekładasz do garnka z wodą gdzie jak poprzednio gotowały się warzywa,ziele i liść laurowy,dalej tak jak powyżej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dziękuję.Syn na 4lata. Kiedys zrobilam,ale byly twarde.Nie takie mięciutkie jak to powinno byc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jakie 2,3 jajka,to chyba na pięć kilo mięsa. Najwyzej 1. Ja nie daje wcale jajka,o wlasnie bialko sciaga mieso i klopsy sa twarde,moje bez jajka sa mięciutkie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jajko góra jedno i bułka namoczona w mleku i wychodzą miękkie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie dawaj jajka do miesa bo jajkk sie zetnie w wodzie i klopsy beda twarde. Do gotowanego miesa nie dodaje sie jajek. Ja robie tak, mieso mielone przyprawiam sola, pieprzem, dodaje cebulke, robie kulki. Wrzucam do wody i gotuje na wolnym ogniu (dlugosc gotowania zalezy od rodzaju miesa) z lisciem laurowym i zielem angielskim, po ugotowqniu wyjmuje klopsy, odlewam do miseczki troche wody dodaje kranowy, dodaje lyzke maki, lyzke smietany mieszam i wrzucam do wody, i do tego duza ilosc koperku, na koncu wrzucam do sosu spowrotem klopsy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×