Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Boję się, tylu rzeczy nie wiem...

Polecane posty

Gość gość

Jestem w ciąży (6 miesiąc), mam już 38 lat, a to będzie moje pierwsze dziecko. Kompletnie nie mam doświadczenia i strasznie się boję jak to będzie, jak już się urodzi...

Gość gość
Hej :) na pewno będzie dobrze. Tez mam tyle lat co ty i tez się boje a dopiero za rok będę się atarac

Gość gość
spokojnie :) jak juz urodzisz to instynktownie sobie poradzisz :)

Gość gość
Instynktownie? Kurczę, mam taką nadzieję. Z jednej strony się cieszę, ale z drugiej no przerażają mnie te wszystkie opowieści, że noce nieprzespane, uczulenia u niemowlaków itp. Póki co, wygodniej jak pływa sobie jeszcze u mnie w brzuchu ;) Dzięki temu mam czas na ogarnięcie tematu, ale jak pomyślę ile tego jest... Nawet nie wiem gdzie będę rodzić, a na sama myśl o porodzie przechodzą mnie dreszcze..

Gość gość
20:24 38 lat i dopiero za rok się będziesz starać?? To będzie pierwsze dziecko?

Gość gość
Narawdę będzie dobrze, masz obawy bo to nowa dla Ciebie sytuacja, a zewsząd jesteśmy bombardowane idealnymi mamusiami fit i eko, a z drugiej strony mnóstwem informacji o uczuleniach, chorobach itp. Każda kobieta ma jakieś obawy, głównie dotyczące zdrowia dziecka, ja również, też jestem w 6 msc a jest to moja 4 ciąża. Najważniejsze żebyś miała wsparcie bliskich, a wszystko się ułoży.

Gość gość
4 ciąża? Naprawdę podziwiam :) ale masz już takie doświadczenie, że tylko pozazdrościć. Co prawda, mój mąż coś wspomina, że chciałby też mieć drugie, ale póki co ja się jeszcze oswajam z myślą o pierwszym. W ogóle szkoda, że faceci nie mogą zachodzić w ciążę, życie byłoby łatwiejsze :D

Gość gość
Cześć. Autorko wiem ze łatwo mówić nie bój się ale serio nie bój się:) ja urodzilam w maju 2017 czyli jeszcze w tym roku i tez sie balam a musisz wiedziwc ze jwstem Panikara:) i doswiadczebia też nie miałam bo ani to malych dzieci w rodzinie ani nigdzie. Ale jak sie urodzi to nie ma bata, musisz obrabiać a skoro musisz bo nikt inny nie zrobi za Ciebie to automatycznie się nauczysz. Wszystko przyjdzie z czasem. Na poczatku jest chaos ale to normalne i u każdego. Daj sobie czas. To jest Twój nowy etap życia więc olej inne typu sprzatanie gotowanie itd. To juz robiłaś nie raz nie dwa i umiesz to doskonale. A skup sie na dziecku. Czym szybciej ogarniesz dziecko tym lepiej dla Ciebie. Powodzenia i glowa do gory!:)

Gość gość
ziś a co się dziwisz , może miała problemy zdrowotne, mja koleżanka z powodu zdrowia musiała odkładać ciąże aż zaszła dopiero w wieku 42 lat

Gość gość
Niektóre rzeczy ogarniesz instynktownie, inne przyjdą z czasem. W sumie każda z nas się uczy po każdym porodzie, uczy się, poznaje swoje dziecko. Jak nawiazesz relację to będzie latwiej, ono Ci "powie" czego potrzebuje. Ja Ci podpowiem-maleństwo potrzebuje bliskości. Reszta nie jest ważna, oby miało sucho, nakarmione i mama blisko i pełnia szczęścia. Nie słuchaj o nocach nieprzespanych, o alergiach i innych dramatach. Jestem mamą, nie wiem co to dieta karmiącej a karmilam po 14 m-cy, spałam dobrze, alergii brak, kolek brak. Powodzenia w nowej roli :-)

Gość gość
W sumie nie panikuję :) ale obawy mam, w końcu tak to chyba bywa z pierwszymi razami :P w każdym razie: czy potwierdzacie, że życie po urodzeniu dziecka zmienia się o 360 stopni? :)

Gość gość
21:17 no dziwie się bo skoro planuje za rok być w ciąży to raczej nie problemy zdrowotne. A wiadomo że im później zachodzi się w ciążę tym większe ryzyko wad kobiety teraz myślą że mogą sobie bezkarnie zachodzić w ciążę w średnim wieku a niestety nie zawsze dobrym wyborem jest czekanie z tą decyzja

Gość gość
U mnie dzieci niewiele zmieniły, jakoś tak naturalnie się w moje życie wkomponowaly :-) ja pracuję z dziećmi, jestem terapeutą, także lubię te klimaty, mam dwie córki. Wszystko ogarniesz, najważniejsze to wsłuchać się w dziecko, dużo bliskości, ciepła i spokoju.

Gość gość
Gość 21:23 raczej o 180 stopni. 360 to pełny obrót czyli wracamy do punktu wyjścia a chyba nie o to ci chodziło

Gość gość
No tak, matematycznie tego sobie do końca nie przemyślałam ;) Ale pewnie narodziny wywrócą moje życie dotychczasowo bardzo wygodne do góry nogami :) Już myślę o dalekich podróżach a maleństwem :D

Gość gość
Z maleństwem miało być rzecz jasna