Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Oszczedzanie od stycznia 2018

Polecane posty

Gość gość

Hej. Postanowiłam założyć wątek, w którym będę pisać ile w danym dniu wydalam pieniędzy, oby jak najmniej ;) Ktoś chętny na oszczedzanie od nowego Roku? Razem będzie nam raźniej:) Zacznę. 1.01 -nic 2.01- 12 zł (sklep osiedlowy-bulki, 2×kret, rękawiczki gumowe)

Gość Oszczędzam i koniec kropka
Dodam, że zbieram kasę, żeby jak najszybciej pozbyć się kredytów. Mieszkam z mężem, 3-latkiem a ja jestem w ciąży.

Nikt się nie dołączy? Szkoda

Gość gość
Ja mam inne postanowienie, nie oszczędzać tylko więcej zarabiać i ... od dzisiaj zaczàłem

A to swoją drogą. Planuje jak urodze iść gdzieś na umowę zlecenie na weekendy i dorobic

03.01- 14, 50 sklep osiedlowy (bułki, pasztet, 2 paczki) 50- tankowanie 7, 80- poczta

Nikt na tym forum nie oszczędza?

04.01- 4 zł (sklep osiedlowy, 8 bulek)

05.01- 20 zł ( sklep osiedlowy- bułki, chleb, masło, 5 jajek, pasztet)

05.01- 3,20 zl (sklep osiedlowy-cukier)

Gość gość
Ja oszczedzam, ale coś mi nie wychodzi

Bo nie jest łatwo oszczędzać jak wszędzie tyle pokus:p

Gość gość
5 dni minelo i nie kupilas wedliny, miesa, warzyw, owocow? Co gotujesz na obiady? Tez oszczedzam od kilku miesiecy. Tez robie spis wydatkow ale w notatniku elektronicznym. Jak widze ze za bardzo odplywamy z wydatkami na jedzenie to rozsadniej planuje obiady.

Gość Amandarynka
Cóż, ja staram się oszczędzać, ale zazwyczaj wychodzi różnie. No ale podsumujmy. 1.01-3.01 nic 4.01 - 73 zł zakupy w Lidlu (bułki serowe, guma, pistacje, nerkowce, ogórek i burak dla świnek) - 90 zł bilet mies. - 83 zł jedzenie suche świnek, siedzisko dla kanarków, worki na psie wiadomo co - 209 zł przyjemności 5.01 - 150 zł apteka, większość dla mnie, dla świnek podkłady higieniczne pod wybieg Do tego jutro kasa na życie, którą daję do rodzinnej puli plus kredyt (na szczęście zostały mi tylko trzy raty). Jeszcze w październiku miałam ładną kwotkę i dobry plan oszczędnościowy, ale pochorowały mi się masowo zwierzaki i na ich leczenie poszły całe oszczędności. No ale czego się nie robi dla pupili.

Bo to jeszcze miałam w lodówce, zakupy przedsylwestrowe, więc tego nie wrzucam w wydatki od stycznia 2018. W poniedziałek pewnie wybierzemy się na większe zakupy

Gość gość
Ja planuje sobie wydatki i dziele je w dniu wyplaty, tj. 1200zl jedzenie na 2 os.(rach.i kredyt placi maz), 250 zl paliwo, 80 zl tel. Ok. 500 zl moje wydatki. Pozostala czesc pensji w dniu wyplaty laduje na odrebnym koncie. Dodatkowo uwzgledniam wczesniej oplaty jak np. oc czy ac( odkladam na to z kilku ostatnich pensji). Udaje sie mi oszczedzic ok. 25% pensji miesiecznie. Oczywiscie zdazaja sie nieprewidziane wydatki, ktore pokrywam z oszczednosciowki ale mam min.kwote miesieczna ktora musze odlozyc i jesli w danym miesiacu ja narusze to zaciskam pasa w przyszlym i ja wyrownuje. Lubie oszczedzac choc czasem mam wrazenie patrzac na moje kolezanki, ze za malo w siebie inwestuje. Szkoda mi na kosmetyczke za czesto, na porzadne jeansy. Zaczelam lepiej zarabiac od niedawna i ciezko mi wydac wieksza kwote na ubrania czy kosmetyki. Mamy cel w postaci budowy domu wiec mam na co oszczedzac. Trzymam za Was kciuki!

Gość gość
Ja zaczynam, ale u mnie polega to na tym, że zamierzam sama gotować i kupować mniej jedzenia żeby nie wywalać. Przez to wywalenie jedzenia straciłam już tyle kasy że szok. Będę kupować mniej. Do tego odkryłam na nowo kaszę. I mam zamiar robić z niej różne rzeczy zamiast tego niezdrowego mięcha.

Gość gość
A ja nie p*****le się z oszczędzaniem tylko z*********m więcej i zarabiam

Gość gość
12:30 ale wiecej zarabiasz i nic nie odkladasz? Bo jesli wiecej zarabiasz i odkladasz bez odczuwania ubytku czesc***ensji to super, do tego mysle kazdy z naa dazy:) ale jesli nie odkladasz to co to zmienia w Twojej sytuacji procz wiekszego konsumpcjonizmu? Dalej nie jestes zabezpieczony na nieprzewidziane sytuacje jak choroba, wypadek, emerytura itp. Zyjesz na wyzszym poziomie ale z tego poziomu mozna szybko spac niestety:/ kolezanka odkad zaczela zarabiac 2 sr.krajowe zwariowala i nabrala kredytow na wielkie mieszkanie, operacje plastyczna i inne rzeczy jak np.multicooker za pare tysi. Twierdzi ze nie odczuwa rat ale co jak np.straci prace( nie odklada bo juz nie ma z czego)? Wystarczy 2-3 miechy i ma spore problemy.

6.01- 0 zł 7.01- 23 zł (sklep osiedlowy)- ser, mleko, chleb, maka, kiełbasa, dżem Dzisiaj wybieramy się na duże zakupy więc już się martwię ile wydamy

08.01- 120 zł paliwo (50 zł benzyna, 70 zł gaz) 203,60- Lidl szczegoly: 25,76-chemia 47,80- slodycze-masakra!!!! 130,04-jedzenie

Masz dość opłat za prowadzernie konta? Znajdź bank z brakiem opłat! ---> www.sprawdzonebanki.pl ---> www.sprawdzonebanki.pl ---> www.sprawdzonebanki.pl Na stronie są oferty banków w kategorii: karty kredytowe konta osobiste konta oszczędnościowe kredyty gotówkowe

Masz dość opłat za prowadzernie konta? Znajdź bank z brakiem opłat! ---> www.sprawdzonebanki.pl ---> www.sprawdzonebanki.pl ---> www.sprawdzonebanki.pl Na stronie są oferty banków w kategorii: karty kredytowe konta osobiste konta oszczędnościowe kredyty gotówkowe

Gość gość
Moj mąż teraz przeszedł na zasilek chorobowy(przepuklina kregoslupa,lada dzien operacja):-( Ja pracuje 34 h tygodniowo,umowa zlecenie. Mamy 10latka i 4 ro latke. Tego zasilku jest tyle co kot naplakal. Ja mam samych oplat 2 tys. Nie bede mogla teraz pracowac,bo po operacji bede musiala zajac sie mezem. Mam 800zl do 15go. :-( Nie wiem jak zyc. Wczesniej na jedzenie wydawalismy 1500zl. Doradzcie:-(

Gość gość
Nic dziwnego, ze aktorce temat padł i pewnie dalej nic nie zaoszczędza, skoro w ostatnim wpisie z 09.01 dowaliła jak to "oszczędza" wydając 50 dych na same słodycze:D hahah nic z tego.

Gość gość
I te zakupy w osiedlowym; nigdzie nie jest tanio i w sumie rozumie sie zal małych sklepikarzy, ze ich wykańczają markety, ale marże taka sobie narzucają, ze troche nic dziwnego, bo jakby kupować tylko u nich od a do z, to bankrut.

Odnośnie oszczędzania, na stronie jakzaoszczedzicpieniadze.pl są dokładnie opisane promocje na których można zyskać kilka stówek

Gość popara
Jak tak zbierasz kasę to najlepiej załóż sobie jakieś konto oszczędnościowe, dzięki temu będzie Ci kapitał rósł :-) Ja polecam Ci Toyota Bank, mam tam założone konto i jestem bardzo zadowolona bo pieniążki fajnie wzrastają :-)