Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasiiula22

Wkurzający uniform

Polecane posty

Gość kasiiula22

Nigdy nie byłam zwolenniczką. Odkąd pamiętam śmigałam w spodniach. Dostałam jednak wymarzoną pracę w ciekawej firmie jednak mamy tutaj stroje firmowe. Bluzeczka i garsonka z ołowkową spódnicą do pól lydki X 3. Spodni par 0. Kompletnie się w tym nie czuję. Ogranicza ruchy, niewygodna nawet jak siedzę. Do tego sztuczny materiał. Ktoś kto to wymyślił nigdy w tym nie chodził. To nie moj styl. Moze to kwestia przyzwyczajenia ale czy firma moze nakazywac stroj w pracy?

Gość gość
Firma może narzucić Ci ubiór i jest to zgodne z prawem. Przyzwyczaisz sie. Potrzeba tylko czasu słodziaku 🌼

Gość gość
no nie wiem

Gość gość
Wiem po sobie. Kwestia czasu ;)

Gość gość
Ogólnie powiem bez paragrafu. Może narzucić strój, ale strój musi spełniać normy. Gdybyś się przewróciła na schodach lub w ogóle okaże się, że ogranicza ruchy w pracy i powoduje dyskomfort , masz prawo do odszkodowania a firma poniesie surowe kary. Tak to wygląda

Gość gość
12:43 Owszem może, ale strój musi być zgodny z normami ubioru do pracy, bo mówimy o stroju do pracy. Jeżeli okaże się, że ogranicza ruch, pracodawca może ponieść konsekwencje ze strony PIP. Rzecznik powinien być powiadomiony natychmiast o fakcie braku komfortu w pracy z powodu odzieży, która ogranicza ruch. Nawet szpilki mogą być kłopotem w poruszaniu się po szlle, więc odpowiedzialność ponosi zawsze firma w chwili szkody na rzecz pracownika. Regulamin musi zawierać punkty o obowiązku noszenia odzieży roboczej w pracy. Uniformy typu garsonki muszą być podane typy i producent bo musi być jakaś norma.

Gość gość
To jednak nie fabryka więc trudno powiedzieć czy są jakies normy