Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czego potrzeba do zalozenia firmy?

Polecane posty

Gość gość

czesc zajmuje się makijazem do sesji zdjeciowych slubnych, produktowych, etc pracuje w tej chwili w 3 agencjach we wszystkich na umowach o dzielo, papierologii nieskonczenie wiele, wiec postanowilam ze poniewaz mam duze koszty - sama musze wyposazyc swoje stanowisko pracy za kazdym razem, do tego dojazdy do miejsca pracy - zazwyczaj na plany czy plenery - to moze zalozylabym dzialalnosc gospodarcza i zastanawiam sie na ile mi sie to oplaca, jakie sa tego koszty i czy moge prowadzic taka dzialalnosc bez obslugi ksiegowej? czy bede to w stanie robic sama?

Gość gość
Jeżeli się znasz na księgowości to tak, ale musisz opłacić ZUS wysoki lub niski, musisz mieć kasę fiskalną . Podatek.Musisz przemyśleć czy jest to dla Ciebie opłacalne,

Gość gość
No i zależy na jakiej formie będziesz mieć działalność.

Gość gość
kasę fiskalną? Przecież ja nie sprzedaje produktów tylko usługi, więc wydaje mi się, że faktura vat będzie wystarczająca. Jadę na sesję, wykonuję usługę, wystawiam fakturę - koniec zabawy. No i zdecydownie jednoosobowa działalność gospodarcza, najprostsza fora z tego co wyczytałam i zasięgnęłam języka jeżeli chodzi o rozliczanie no i na początek te ulgi podatkowe. Szukam podpowiedzi od osób które już się w to bawią :)

Gość gość
Raczej kasę fiskalną będziesz musiała mieć, ja mam swoją działalność od 3.5roku, więc wiem coś o tym, piszesz faktura VAT to tym bardziej kasa fiskalna musi być zwłaszcza teraz gdy chcą nam na siłę wprowadzić e-paragony.aby nie mieć kasy fiskalnej nie możesz mieć większego obrotu jak 20tyś , zł a wątpię żebyś się w tym zamieściła .

Gość gość
Teraz znów poszerzyli Zawody które muszą mieć rejestratory paragonów.

Gość gość
Teraz jeszcze sprawdziłam każda kosmetyczka musi mieć kasę fiskalną bez wyjątku.ja za księgowa place 100zł miesięcznie.sama bym nie dała rady zaksięgować

Gość gość
To inaczej, bo tutaj dziewczyny bezwzględnie mają racje, ze kasa fiskalna będzie ci potrzebna, ja bym na twoim miejscu jednak skorzystała ze spotkania z ksiegowym, ustaliła zakresy pkd, on tez ci podpowie jakie zwolenienia od podatku etc na jakiej zasadzie to działa, moim zdaniem to będzie najlepsze rozwiązanie, a taka rozmowa nie jest zobowiązująca, zazwyczaj bezpłatna! Skad jesteś moze bede mogła kogos polecic

Gość gość
jestem z Samrdzewa ale firma będzie w Łodzi

Gość gość
Ja już tu pisałam.niestety kasę fiskalną będziesz musiała mieć to koszt ok 1600zł, najtańsza z budowana karta pamięci. Urząd skarbowy ci wróci 700zł ale musisz mieć firmę 3lata aby tej ulgi nie zwracać.niski ZUS to 500zł z hakiem miesięcznie , ale wada jest taka ze to praktycznie ci się nie liczy do lat pracy, bo nie płacisz składki emerytalnej , ja mam księgowa która zna się na rzeczy ale nie zdziera , prace jej 100zł miesięcznie i wszystko zrobi.działalność najłatwiejsza to ryczałt ale nie możesz mieć większego obrotu rocznie jak 20 000 zł, czyli 160zł dziennie. To jest porażka .bo to obrót w nie zarobek.a tylko przy ryczalcie do 20tyś zł nie musisz mieć każdy fiskalnej.a jeżeli masz dziecko to nie należy ci się zwrot podatku przy ryczalcie.tylko na zasadach ogólnych, ehh dużo tego ja swoją działalność mam prawie 4lata, kolorowo nie jest ale mam świadomość ze pracuje sama na siebie.takie mam udogodnienie ze Maz pracuje i działalność jest na niego jako że pracuje na etat pracodawca płaci za niego ZUS a ja płacę tylko składkę zdrowotną 300zł z hakiem na miesiąc.

Gość gość
Ja już tu pisałam.niestety kasę fiskalną będziesz musiała mieć to koszt ok 1600zł, najtańsza z budowana karta pamięci. Urząd skarbowy ci wróci 700zł ale musisz mieć firmę 3lata aby tej ulgi nie zwracać.niski ZUS to 500zł z hakiem miesięcznie , ale wada jest taka ze to praktycznie ci się nie liczy do lat pracy, bo nie płacisz składki emerytalnej , ja mam księgowa która zna się na rzeczy ale nie zdziera , prace jej 100zł miesięcznie i wszystko zrobi.działalność najłatwiejsza to ryczałt ale nie możesz mieć większego obrotu rocznie jak 20 000 zł, czyli 160zł dziennie. To jest porażka .bo to obrót w nie zarobek.a tylko przy ryczalcie do 20tyś zł nie musisz mieć każdy fiskalnej.a jeżeli masz dziecko to nie należy ci się zwrot podatku przy ryczalcie.tylko na zasadach ogólnych, ehh dużo tego ja swoją działalność mam prawie 4lata, kolorowo nie jest ale mam świadomość ze pracuje sama na siebie.takie mam udogodnienie ze Maz pracuje i działalność jest na niego jako że pracuje na etat pracodawca płaci za niego ZUS a ja płacę tylko składkę zdrowotną 300zł z hakiem na miesiąc.

Gość kasiula45
Moim zdaniem się opłaca być na własnym :) ja akurat robię pazurki, od pół roku mam firmę, jestem na niskim zusie, działalność oczywiście jednoosobowa. Kasę fiskalną muszę mieć, bo wszystkie usługi kosmetyczne muszą. Zagłębiałam się w temat przed otwarciem i jak przedmówczyni uważam, że kasa cię nie ominie jeśli przekroczysz 20 tys. zł obrotu. Póki co możesz założyć firmę i dopiero jak Ci pyknie 20 baniek to się rozejrzysz za kasą i tyle :) Ja mam na przykład kasoterminal - połączenie kasy fiskalnej i terminala płatniczego, tanie, dobre i małe. Moje panie często płacą u mnie kartą więc i musiałam to ogarnąć a mam 2 w jednym. Co do księgowej to ja też trafiłam na fajną babeczkę, duuużo podopowiada i pilnuje żebym nie zapomniała tego tamtego owego złożyć do urzędu skarbowego albo zusu. Naprawde duże wsparcie, zwłaszcza że ja zielona byłam zupełnie jak zaczynałam. Skąd jesteś? Jeśli z okolic Mławy to mogę podesłać kontakt. Musisz przemyśleć po prostu. Na początku ciężko jest, ale ja nie żałuję! :)

Gość gość
Babo to jak z Łodzi i w Łodzi później to weź się zdzwoń albo opisz sprawę na maila stąd http://dorwin.com.pl/kontakt/ i ci odpowiedzą a ramach bezpłatnej konsultacji, 20tyś to jest żart ale na pewno da się pozyskać jakieś środki z UE, no pomogą w tym dorwinie na pewno, bo mi pomogli z fryzjerskim, i dostałam kasę na stanowiska pracy i odliczenia od podatku, no pierwszy rok najgorszy ;/ zdecydowanie!