Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

czego potrzeba do zalozenia firmy?

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰

czesc zajmuje si臋 makijazem do sesji zdjeciowych slubnych, produktowych, etc pracuje w tej chwili w 3 agencjach we wszystkich na umowach o dzielo, papierologii nieskonczenie wiele, wiec postanowilam ze poniewaz mam duze koszty - sama musze wyposazyc swoje stanowisko pracy za kazdym razem, do tego dojazdy do miejsca pracy - zazwyczaj na plany czy plenery - to moze zalozylabym dzialalnosc gospodarcza i zastanawiam sie na ile mi sie to oplaca, jakie sa tego koszty i czy moge prowadzic taka dzialalnosc bez obslugi ksiegowej? czy bede to w stanie robic sama?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Je偶eli si臋 znasz na ksi臋gowo艣ci to tak, ale musisz op艂aci膰 ZUS wysoki lub niski, musisz mie膰 kas臋 fiskaln膮 . Podatek.Musisz przemy艣le膰 czy jest to dla Ciebie op艂acalne,

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
No i zale偶y na jakiej formie b臋dziesz mie膰 dzia艂alno艣膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
kas臋 fiskaln膮? Przecie偶 ja nie sprzedaje produkt贸w tylko us艂ugi, wi臋c wydaje mi si臋, 偶e faktura vat b臋dzie wystarczaj膮ca. Jad臋 na sesj臋, wykonuj臋 us艂ug臋, wystawiam faktur臋 - koniec zabawy. No i zdecydownie jednoosobowa dzia艂alno艣膰 gospodarcza, najprostsza fora z tego co wyczyta艂am i zasi臋gn臋艂am j臋zyka je偶eli chodzi o rozliczanie no i na pocz膮tek te ulgi podatkowe. Szukam podpowiedzi od os贸b kt贸re ju偶 si臋 w to bawi膮 :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Raczej kas臋 fiskaln膮 b臋dziesz musia艂a mie膰, ja mam swoj膮 dzia艂alno艣膰 od 3.5roku, wi臋c wiem co艣 o tym, piszesz faktura VAT to tym bardziej kasa fiskalna musi by膰 zw艂aszcza teraz gdy chc膮 nam na si艂臋 wprowadzi膰 e-paragony.aby nie mie膰 kasy fiskalnej nie mo偶esz mie膰 wi臋kszego obrotu jak 20ty艣 , z艂 a w膮tpi臋 偶eby艣 si臋 w tym zamie艣ci艂a .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Teraz zn贸w poszerzyli Zawody kt贸re musz膮 mie膰 rejestratory paragon贸w.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Teraz jeszcze sprawdzi艂am ka偶da kosmetyczka musi mie膰 kas臋 fiskaln膮 bez wyj膮tku.ja za ksi臋gowa place 100z艂 miesi臋cznie.sama bym nie da艂a rady zaksi臋gowa膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
To inaczej, bo tutaj dziewczyny bezwzgl臋dnie maj膮 racje, ze kasa fiskalna b臋dzie ci potrzebna, ja bym na twoim miejscu jednak skorzysta艂a ze spotkania z ksiegowym, ustali艂a zakresy pkd, on tez ci podpowie jakie zwolenienia od podatku etc na jakiej zasadzie to dzia艂a, moim zdaniem to b臋dzie najlepsze rozwi膮zanie, a taka rozmowa nie jest zobowi膮zuj膮ca, zazwyczaj bezp艂atna! Skad jeste艣 moze bede mog艂a kogos polecic

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
jestem z Samrdzewa ale firma b臋dzie w 艁odzi

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja ju偶 tu pisa艂am.niestety kas臋 fiskaln膮 b臋dziesz musia艂a mie膰 to koszt ok 1600z艂, najta艅sza z budowana karta pami臋ci. Urz膮d skarbowy ci wr贸ci 700z艂 ale musisz mie膰 firm臋 3lata aby tej ulgi nie zwraca膰.niski ZUS to 500z艂 z hakiem miesi臋cznie , ale wada jest taka ze to praktycznie ci si臋 nie liczy do lat pracy, bo nie p艂acisz sk艂adki emerytalnej , ja mam ksi臋gowa kt贸ra zna si臋 na rzeczy ale nie zdziera , prace jej 100z艂 miesi臋cznie i wszystko zrobi.dzia艂alno艣膰 naj艂atwiejsza to rycza艂t ale nie mo偶esz mie膰 wi臋kszego obrotu rocznie jak 20 000 z艂, czyli 160z艂 dziennie. To jest pora偶ka .bo to obr贸t w nie zarobek.a tylko przy ryczalcie do 20ty艣 z艂 nie musisz mie膰 ka偶dy fiskalnej.a je偶eli masz dziecko to nie nale偶y ci si臋 zwrot podatku przy ryczalcie.tylko na zasadach og贸lnych, ehh du偶o tego ja swoj膮 dzia艂alno艣膰 mam prawie 4lata, kolorowo nie jest ale mam 艣wiadomo艣膰 ze pracuje sama na siebie.takie mam udogodnienie ze Maz pracuje i dzia艂alno艣膰 jest na niego jako 偶e pracuje na etat pracodawca p艂aci za niego ZUS a ja p艂ac臋 tylko sk艂adk臋 zdrowotn膮 300z艂 z hakiem na miesi膮c.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja ju偶 tu pisa艂am.niestety kas臋 fiskaln膮 b臋dziesz musia艂a mie膰 to koszt ok 1600z艂, najta艅sza z budowana karta pami臋ci. Urz膮d skarbowy ci wr贸ci 700z艂 ale musisz mie膰 firm臋 3lata aby tej ulgi nie zwraca膰.niski ZUS to 500z艂 z hakiem miesi臋cznie , ale wada jest taka ze to praktycznie ci si臋 nie liczy do lat pracy, bo nie p艂acisz sk艂adki emerytalnej , ja mam ksi臋gowa kt贸ra zna si臋 na rzeczy ale nie zdziera , prace jej 100z艂 miesi臋cznie i wszystko zrobi.dzia艂alno艣膰 naj艂atwiejsza to rycza艂t ale nie mo偶esz mie膰 wi臋kszego obrotu rocznie jak 20 000 z艂, czyli 160z艂 dziennie. To jest pora偶ka .bo to obr贸t w nie zarobek.a tylko przy ryczalcie do 20ty艣 z艂 nie musisz mie膰 ka偶dy fiskalnej.a je偶eli masz dziecko to nie nale偶y ci si臋 zwrot podatku przy ryczalcie.tylko na zasadach og贸lnych, ehh du偶o tego ja swoj膮 dzia艂alno艣膰 mam prawie 4lata, kolorowo nie jest ale mam 艣wiadomo艣膰 ze pracuje sama na siebie.takie mam udogodnienie ze Maz pracuje i dzia艂alno艣膰 jest na niego jako 偶e pracuje na etat pracodawca p艂aci za niego ZUS a ja p艂ac臋 tylko sk艂adk臋 zdrowotn膮 300z艂 z hakiem na miesi膮c.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kasiula45
Moim zdaniem si臋 op艂aca by膰 na w艂asnym :) ja akurat robi臋 pazurki, od p贸艂 roku mam firm臋, jestem na niskim zusie, dzia艂alno艣膰 oczywi艣cie jednoosobowa. Kas臋 fiskaln膮 musz臋 mie膰, bo wszystkie us艂ugi kosmetyczne musz膮. Zag艂臋bia艂am si臋 w temat przed otwarciem i jak przedm贸wczyni uwa偶am, 偶e kasa ci臋 nie ominie je艣li przekroczysz 20 tys. z艂 obrotu. P贸ki co mo偶esz za艂o偶y膰 firm臋 i dopiero jak Ci pyknie 20 baniek to si臋 rozejrzysz za kas膮 i tyle :) Ja mam na przyk艂ad kasoterminal - po艂膮czenie kasy fiskalnej i terminala p艂atniczego, tanie, dobre i ma艂e. Moje panie cz臋sto p艂ac膮 u mnie kart膮 wi臋c i musia艂am to ogarn膮膰 a mam 2 w jednym. Co do ksi臋gowej to ja te偶 trafi艂am na fajn膮 babeczk臋, duuu偶o podopowiada i pilnuje 偶ebym nie zapomnia艂a tego tamtego owego z艂o偶y膰 do urz臋du skarbowego albo zusu. Naprawde du偶e wsparcie, zw艂aszcza 偶e ja zielona by艂am zupe艂nie jak zaczyna艂am. Sk膮d jeste艣? Je艣li z okolic M艂awy to mog臋 podes艂a膰 kontakt. Musisz przemy艣le膰 po prostu. Na pocz膮tku ci臋偶ko jest, ale ja nie 偶a艂uj臋! :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Babo to jak z 艁odzi i w 艁odzi p贸藕niej to we藕 si臋 zdzwo艅 albo opisz spraw臋 na maila st膮d http://dorwin.com.pl/kontakt/ i ci odpowiedz膮 a ramach bezp艂atnej konsultacji, 20ty艣 to jest 偶art ale na pewno da si臋 pozyska膰 jakie艣 艣rodki z UE, no pomog膮 w tym dorwinie na pewno, bo mi pomogli z fryzjerskim, i dosta艂am kas臋 na stanowiska pracy i odliczenia od podatku, no pierwszy rok najgorszy ;/ zdecydowanie!

Udost臋pnij ten post