Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak sie przygotowac gdyby w 2018 wybuchla III wojna swiatowa?

Polecane posty

Gość gość
tu autorka. Mysle, ze nie zda egzaminu jakies chowanie sie po bunkrach. Raczej beda znowu wielkie wedrowki ludow, a do tego trzeba miec cos na wymiane zeby kupic zywnosc dla siebie, dzieci... Ra zej bedzie trudno pobrac pieniadze z bankomatow. Czy myslicie ze to dobra mysle, zeby kupic jakis kruszec i trzymac go w domu w ukryciu i wymieniac na zywnosc w razie potrzeby?

Gość gość
zalezy kogo będa chcieli bardziej wystraszyć. może byc tak jak we wrześniu 39 i w roku 41 podczas inwazji przez beneluks na francje. potem sie zacznie dojenie wojujących stron przy obniżaniu kosztów produkcji militariów pracą społeczna

Gość gość
tak jasne. mozesz nawet otworzyć punkt wymiany złota na nóz w bebechach. na wojnie nikt nie będzie z tobą w warunkach przyfrontowych handlował. pierwsze co zrobia chciwi dowódcy to grabież bogtych cywili. nawet ci własni. gwarantuje ci że istnieją plany takich operacji oczywiscie w mneoficjalnym sztabie. to będzie wojna a nie odpust

Gość gość
wpiertolą cie w jakas afere oskarża o szpiegostwo czy po prostu zastrzela. nikt nie będzie badał w jakich okolicznościach zginełas. ostatnio mi jakies słowa uświadomiły ze wojne faktycznie prowadzi sie dla zysku. az sie przeraziłem ze mi umknał ten oczywisty fakt.

Gość gość
handlowac możesz drobnica rzeczami potrzebnymi dla których nie będzie sie klakulowało wiekszosci częstować cie kulka w łeb. złoto na wojnie to jeden z priorytetowych celów armi to samo towary luksusowe dzieła sztuki wpływowi ludzie informacje itd. zawyczaj są to rzeczy ze sobą powiązane

Gość gość
nawet nie chodzi tu o chciwośc. po prostu przy pomocy złota itd można korumpowac urzędników okupacyjnych kupowac broń organizować dywersje. w tym sensie złoto etc są traktowane jako środki prowadzenia wojny czy tam działań obronnych

Gość gość
tzn chodzi o chciwosc...ważne ze moga ci to zarekwirowac dla celów obronności. jezeli chodzi o okupantów to musiałabys mec to gdzies pokitrane bo kazdy bedzien niuchał skądd bierzesz złoto. w przypadku paniki szukania drogi ucieczki i dostępności jej za złoto ludzie nie zawachaja sie zabić cie zeby ratowac siebie i rodziny. kazdy chce zyć. dlatego złoto to nie jest dobry pomysł. ci którzy o tym piertola współpracuja z tymi którzy planuja to zajepać w przypadku wojny

Gość gość
a z tego co wiem handel wiekszymi iloścami złota na oficjal;nym rynku jest rejestrowany. a jak nie jest oficjalnie to jest nieoficjalne. zatem będa wiedzieli że masz złoto a to znaczy ze do ciebie zapukaja jako jednej z pierwszych

Gość gość
to są kliki bogatych cwaniaków. działaja według znanej zasady "gdzie dwóch sie bije tam trzeci korzysta" będą wiedzieli o wszystkim co jest wartościowe i o każdej możliwości wzbogacenia sie kosztem ofiar wojny. gwarantuje ci to. spokojnie można powiedziec ze to będzie wyżera dla sepów

Gość gość
i dlatego ich nie lubie. biednym mógłbym nawet wybaczyć

Gość gość
tak szczerze mówiąc to najlepiej chyba sie nie wychylac o ile ktos jeszczen ie zdązył sie zaprezentować jko skłonny do wychylaniasie. tam se dłubać w fabrycvenaboi udawac kretyna jak do tej pory. tacy ludzie sa im potrzebni. inni nie bardzo.

Gość gość
oczywiście to nie gwaqrantuje przezycia ale zwieksza na nie szanse. przykro mi to mówic ale skłonni do oporu końcczą źle. np takie powstanie warszawskie. to nie był zaden spontaniczny zryw to była zaplanowana akcja odłowu osobników mogących sprawiac kłopoty w przyszłośc. zarówno churchill jak i stalin o tym wiedziel. zapewne wiedział o tym również hitler.

Gość gość
ale jezeli o mnie chodzi to jestem gotowy. wole zginąc niz słuchac piertolenia tych dekli

Gość gość
to wszystko jest tak cynicznie i bezlitosnie zaplanowane zenie mam złudzeń co do wyniku i tego kto na tym zyska a kto straci. niewierze w żadne górnolotne pierdzenie o ideałach koniecznościach tych czy innych. wyjepane mam na dowódców rewolucyjnych i rozkazy. poluje na jeden strzał

Gość gość
kooorfa mata coś do liczenia? chyba sie uzalezniłem

Gość gość
nikt nie zrzuci bomby atomowej ale wojna taka jak ta II swiatowa moze sie powtórzyć. ziemianki, bunkry to nie sa za dobre srodki zaradcze...jak myslicie. jak mozna jesz ze starac sie zabezpieczyć na ciezkie czasy?

Gość gość
Za wiele to sie nikt nie przygotuje, ale tak kiedys myslałam, i doszłam do wniosku, ze powinno sie miec choc troche samowystarczalne gospodarstwo domowe. Na wypadek jakby jakis czas były pozamykane sklepy, i powinno sie miec moze te urzadzenia na baterie słoneczne do ładowania komórek czy laptopa, a takze niezalezne zródło ogrzewania... chyba brak prądu byłby częsty? Wtedy u wielu osób przestanie działac ogrzewanie, co jest chore... Teraz wszystko takie nowoczesne, ze wystarczy brak pradu i nic nie działa.. Powinno sie miec zapas wody, zywnosci i leków.

Gość gość
lubie te tematyke, za znacie jakies ciekawe filmy, ksiazki o tego typu katastrofach? Ja kiedys usiłowałam czytac "Blackout" Marca Elsberga, ale moim zdaniem było nudne, za duzo bzdurnej polityki.. Zagłada przez jakies bomby atomowe jest b mało realna, na szczęscie, musialby sie dorwac do tego wariat, a nigdzie na szczescie az takiego wariata nie ma.

Gość gość
Ja popieram goscia z 21:33. Najlepiej byloby zginąć od razu wraz z całą rodziną w miare szybko. Wiec chyba lepiej atomowa. Grzybek i nara !

Gość gość
chyba nie wiecie za bardzo co piszecie z tym grzybkiem... pamietam straszne historie o hiroszimie, nie kazdy był w epicentrum wybuchu, ludzie chodzili po zgliszczach, ktos opowiadał ze spotkał kobiete, która szła, i na ręcę trzymała własne oko...

Gość gość
zywnosc, woda, leki tak. Ale jesli wybuchmie taka wojna, ze trzeba bedzie nagle uciekac ...nie wiem...do innych krain i bedzie wiele tygodni marszu, ucieczki przez lasy pola....to tego wszystkiego sie nie wezmie. A jak beda pogromy jak na Wolyniu tylko tym razem to muzulmanie nas zaatakuja to tej zywnksci, baterii słonecznych i samowystarczalnych gospodarstw sie nie wezmie.

Gość gość
mozecie sie smiac, ze to sa obawy z kosmosu ale pamietajcie, ze 1 wrzesnia 1939 tez nikt sie nie spodziewal...niby mowiono o wojnie ale wszyscy wierzyli, ze to tylko gadanie.

Gość gość
Będa rabować bogate posiadłości -typowe dziś wypasione dzielnice podwarszawskie pójda na pierwszy ogień -lokatorzy pewnie uciekną a jak nie to ich zabiją . Kusić bedą drogie auta uciekinierów -Porshe itp . oczywiście posiadaczy którzy utkną takim autem na poboczu obrabują/zabiją / .Masowe gwałty to kolejna rzecz .Na pewno ruszą "do boju" kryminaliści oraz dziwni cudzoziemcy których w Polsce coraz więcej, w chaosie będą napadać i rabować .

Gość gość
W Europie było masę wojen od wszechczasów, ale przez ostatnie 70 lat jest spokój (jeżeli nie liczyć Bałkanów). UE jest gwarancją pokoju, ale oprócz UE są inne punkty zapalne w Azji na Bliskim Wschodzie i te mogą prowadzić do światowego konfliktu. Przygotować sie na wypadek wojny światowej praktycznie nie można. Pozostaje tylko wiara, że to będzie nie na naszym terytorium.

Gość gość
na łeb zarzucić białe prześcieradło i czołgać się w stronę cmentarza

Gość gość
przecież papież Franciszek powiedział , że wojna światowa już wybuchła na bliskim wschodzie .

Gość gość
Bardzo mocno pospawać bunkier z grubego metalu.i dołożyć jeszcze cegieł z zewnątrz dla umocnienia bunkra.

Gość gość
Gdyby miała wybuchnąć wojna w Europie to na sankcje. Pamiętacie agresję Rosji na Krym? Tak by to wyglądało. Natomiadt kryzys cywilizacyjny uważam, że może nastąpić w wyniku migracji ludów i epidemii chorób. Nie żebym była jakimś prepersem ale żarcie w puszkach, świece i baterię zawsze kupuję w ilościach niemal hurtowych jak są promocje. Mamy własne źródło wody, czas pomyśleć o prądzie ;) Tylko piwnicę nam zalewa, więc jak to mawiał klasyk "bunkrów nie ma, ale i tak jest fajnie" ;)

Gość gość
Zabrać prześcieradło i kierować się w kierunku cmentarza. Gdy będzie wojna zależy jaka? Chemiczna czy inna ale to nie będzie jak do tej pory.