Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy wasze dzieci maja aparaty na zeby i od kiedy

Polecane posty

Gość gość

Od jakiego wieku wasze dzieci maja aparat ortodontyczny? Czy zaczynaliście od aparatu wkładanego na noc? Czy odrazu od stałego? Moja córka ma 7 lat i widze juz Krzywe zeby. Nie ma jeszcze wszystkich stałych i zastanawiam sie czy aparat w takim przypadku juz pomoze.

Gość gość
krzywe zęby dodają jej oryginalności, nie lubiee sztucznych plastikowych dziewczyn,wszystkie jak klony fuj

Gość gość
Aparat stały się zakłada jak się ma już ósemki. Inaczej zęby się poprzestawiają ponownie. W jej wieku zakładany na noc to jedyna opcja.

Gość gość
Moja córka też ma 7 lat i ten sam problem. Byłam z nią u ortodonty. Dopóki nie wyjdą jej stałe może nosić aparat ruchomy. Jeśli będzie się stosować do zaleceń lekarza to takim aparatem też wyprostuje zęby. Wszystko zależy jak bardzo są pokrzywą one. Do 12 roku życia dziecka możesz iść na NFZ potem tylko prywatnie.

Gość gość
Moja córka ma 9 lat i nosi aparaty ruchome tylko na noc, na dół i na górę.

Gość gość
ja bylam z moja jak miala 8,5 roku u ortodonty.Obejrzal zobaczyl. kazal przyjsc w marcu. moja ma 1 gorne krzywe. i 1 dolne krzywe.

Gość gość
Mój syn od 8 roku życia nosi aparat ruchomy który należy nosić min. 18h na dobę. Naturalnie tyle nie nosi bo się nie da a do szkoły z nim nie chodzi bo jest góra dół i ciężko mu się wypowiadać. Ma powazna wadę wiec cos czuje ze nuebawem tylko aparat stały nas czeka. Ten ruchomy do 13 roku życia jest refundowany- znajdź tylko dobra placówkę która współpracuje z nfz. I uzbroj się w cierpliwość bo od wyciskow do otezymanua aparatu mija niekiedy i rok ;(

Gość gość
Czy teraz tez takie odlewy z masy sie robi?Czy to sie zminilo?

Gość gość
Moja córka ma 6.5 roku. Ma krzywe dolne jedynki. W lutym idę z nią do ortodonty prywatnie. Dzwoniłam do kilku placówek nfz i terminy za pół roku albo i dalej.

Gość gość
Nie zdecydowałam się na aparat ruchomy dla syna. Córka koleżanki długo nosiła, dbali, a potem zęby i tak zaczęły się jej krzywic i założyli już stały jak byla starsza. Czekam az syn będzie chciał nosić, koszt pewnie ok 8 tys

Gość gość
8 tys to jaki to aparat?

Gość gość
Jak się dzieci karmi piersią to nie majom krzywych zębów.

Gość gość
Aparat i całe leczenie kosztowało mnie ok 3 tyś. Moje dziecko było karmione piersią a i tak ma krzywe zęby.

Gość gość
WHO zaleca karmienie minimum 2 lata. Widocznie za krótko karmiłas.

Gość gość
Up

Gość gość
moja córka nosiła dwa lata, od 8 roku zycia. Aparat wyjmowany, miała nosić w nocy i 6 godzin w ciągu dnia. Ząbki są teraz idealne.

Gość gość
ja poszłam z dzieckiem na NFZ jak miała ok 8 lat. Lekarz stwierdził że za wcześnie, żeby przyjść za kilka lat. Bo teraz za wczesnie, zeby jeszcze rosną. Poszłam prywatnie o od razu było skierowanie na aparat. Córka nosiła aparat 1,5 roku, poszło na to wszystko z 4-5 tys. I zęby się wyprostowały. Tak że z NFZ nie chcą ponosić kosztów i odsyłają, każ przyjść jak leczenie za darmo sie nie należy.

Gość gość
Tu autorka. Moja córka ma Krzywe jedynki u góry. Moze faktycznie spróbuje narazie na NFZ sie zapisać.

Gość gość
A czy dzieci chętnie nosiły aparat? Ja się boję ze córka nie będzie chciała nosić ani w dzień ani w nocy

Gość gość
Pieniądze nie ważne martwię się ze córka nie będzie chciała w nim chodzić. Myślicie że nie całe 7 lat to córka będzie miała aparat ruchomy? Ma 1 dolna jedynkę zupełnie krzywa druga w Połowie i to samo masakra jakoś ukośnie jej rosną. I tyle ze stałych. Stomatolog mówiła żeby czekać ze może same się narastająco ja w to nie Wierzę. A jaka pasta do zębów myją ząbki wasze dzieci? Bo moja dla dorosłych wybielająca dzięki niej ma ładne białe jak myla dziecięca to były niedomyte

Gość gość
Ja nosiłam aparat ruchomy od 8 roku życia, przez 4 lata. Nic nie pomógł (bo też i nie chciałam go nosić, bolało mnie, dodatkowo w nocy przez sen go wypluwałam) Jak miałam 13 założyli mi stały, górę na 3 lata, dół na 3,5 roku. Po 18-tce zaczęły mi rosnąc ósemki i skrzywiły mi moje idealnie wyprostowane zęby :D 10 tysięcy poszło się pier...

Gość gość
ja mojej córce założyłam w wieku 12 lat ale pas cnoty aby nie dawała, bo nie mam zamiaru tak wcześnie zostać babcią

Gość Fatirka
Ja u syna zczęłam leczenie ortodontyczne jak skończył 8 lat ponieważ już wtedy miał bardzo krzywe ząbki, nachodziły na siebie bo nie miały miejsca żeby wyrosnąć i wogóle tragedia. Obecnie chodzimy do kliniki Provital mieszczącej się na warszawskiej Saskiej Kępie i szykujemy się do założenia aparatu stałego ze względu na to,że ma już wszystkie zęby nowe. Do tego płacimy 20% mniej za aparat bo załapaliśmy się na promocję :D

Gość gość
Mojego syna aparat też nie ominie bo ma za bardzo cofnięta dolną szczękę. Ale ma 7 lat i dopiero 5 nowych zębów, więc mamy czekać. Już się boję kosztów...

Gość gość
Tu autorka. Ja moja córkę zapisałam prywatnie na 16 lutego 50 zł wizyta. Moja córka ma dopiero 2 zeby ale pójdę do ortodonty niech zobaczy powie co u jak za ile przyjść. Nawet jak będzie miała w przyszłości aparat to co 4 tyg 50zk nie ma tragedii myślałam że ze 100 zł albo więcej. Gorzej z aparatem wyjmowanym w cenniku na fb ma 500 zł albo 600 juz nie pamiętam. W luxmedzie chyba taniej... Dzwoniłam do kilku klinok nfz terminy za ok 6 mśc albo on rok. Ciekawe jak jest po pierwszej wizycie... no bo przecież co 4 tyg chodzić na kontrolę trzeba prawda?

Gość gość
Co to za zdziwienie cenami? Aparat stały, porcelanowy góra 4 tys, dolny klasyczny 3 tys. Dodatkowo co 3 tyg wizyta, nie licząc innych pierdówł i macie proste zęby w cenie samochodu.

Gość gość
Moje dzieci mają równe zęby. Za to ja, jako dziecko miałam krzywe. Rodzice totalnie się tym nie przejmowali. Stały aparat założyłam w wieku 21 lat kiedy miałam już wszystkie ósemki. Leczenie ortodontyczne trwało prawie 4 lata. Górny aparat 4500 zł, dolny 4000 zł plus wizyty więc wyszło około 12 tysięcy. Gdybym u dzieci zauważyła krzywienie zębów to reagowałabym natychmiast i nie olała tak jak moi rodzice.

Gość gość
BZdura aparat stały można zakładać bez ósemek. Ja miałam 13lat jak miałam aparat stały, a ósemki rosły mi dopiero po 18r.z. dzieciom powyżej 12r.z zakłada się stały aparat. Twojej zaleca się wyjmowany.

Gość mama aparatka
Moje dzieci na szczęście na razie nie potrzebują aparatów, mają proste zęby, boję się jednak, że słodycze , które jedzą mogą wywołać u nich próchnicę. Kupiłam nową naturalną pastę do zębów nazywa się Tea Tree, zamówiłam ze strony nowoczesne zioła, może któraś z Was już ją wypróbowała i może mi coś poradzić? Jak działa?