Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Córka ma za dwa miesiące trzy lata i nie chce mówić :(

Polecane posty

Gość gość

Wszystko rozumie powtarza niektóre słowa woła mamo tato mowi dużo ale po swojemu. Co robić jak zachęcić ją do mówienia?

Gość gość
Nic nie rób. Czekaj i daj dziecku żyć!!! Pewnie stare baby w twojej rodzinie coś paprają? Moja córka po trzecich urodzinach jak się rozgadała....Weź na luz. Też się martwiłam.

Gość gość
Jest jedna metoda, puść do dZieci, do grupy. Tam siła rzeczy będzie się chciała komunikować, zobaczysz jak szybko ruszy z mową. Sama jestem nauczycielem, swoją córkę tak wysłałam w 2,5 roku do przedszkola i się rozkrecila i innym mamom to doradzam. Jeżeli rozwija się dobrze i tylko nie mówi to najlepsza metoda.

Gość gość
Idź do lekarza i domagaj się diagnostyki. Mała może mieć zaburzenia sensoryczne (wygoogluj sobie termin afazja) - a w takim przypadku kluczowe jest jak najszybsze rozpoczęcie intensywnej rehabilitacji. Koleżanka dała się zbyć lekarzom i teraz pluje sobie w brodę, bo dziecko ma ponad 4 lata i nadal nie mówi.

Gość gość
no właśnie ona powtarza niektóre słowa, lekarz powiedział właśnie żeby ją oddać do przedszkola

Gość gość
to autyzm

Gość gość
Mój tez zaczął mowić po trzecim roku życia. Ruszył z kopyta i po kilku tygodniach mówił jyz zdaniami. Do przedszkola poszedł dopiero jako 4.5 latek wiec to nie dzieci spowodowały ze w końcu zaczął. Poprostu wcześniej nue był gotowy i tyle. W jego grupie była dziewczynka ktora zaczęła mowić mając prawie 5 lat. Dzieciaki sa rożne.

Gość gość
Dzieciaki są różne, ale część z nich ma po prostu zaburzenia, które należy leczyć a nie biernie czekać, aż dziecko samo przełamie deficyty. Może przełamie, a może nie - ważne jest monitorowanie sytuacji u DOBREGO lekarza, a takich niestety jest mało. Jeśli dziecko mało mówi, ale potrafi powtórzyć wiele słów - to może się rozkręcić w towarzystwie innych dzieci. Ale jeśli powodem są zaburzenia okołoporodowe - to wczesna rehabilitacja jest niezbędna i czekanie utrwala tylko problem. Dlatego tak ważne jest, żeby nie dać się zlewać lekarzom, którzy bagatelizują takie rzeczy, tylko poszukać w swojej okolicy specjalisty.

Gość gość
mój syn dopiero zaczął mowić przed 4 urodzinami a jak sierozgadał to zdaniami ,każdy ma swoje tempo spokojnie