Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ciaza a leżenie na plecach

Polecane posty

Gość gość

Skończyłam 22 tyg ciazy. Lubię leżeć na plecach. Czytałam ze nie powinno się tak leżeć? Jak byłam w szpitalu z powodu bakterii w 20 tyg. Położna mówiła ze na lewym boku jeszcze się wyleze. No i nie wiem do kiedy mogę sobie pozwalać leżenie na plecach? Czy faktycznie dziecko jest juz na tym etapie nie dotlenione? Na pewno odczuwam intensywnie ruchy.

Gość gość
Można na plecach ale najlepiej na boku. W 3 trymestrze już będzie niewygodnie na plecach.

Gość gość
W 3 trymestrze to już w każdej pozycji będzie niewygodnie ;)

Gość gość
A teraz?

Gość gość
Ja w III trymestrze po prostu nie mogłam na plecach. Robiło mi się słabo.

Gość gość
A w II? ☺ Do trzeciego mam jeszcze trochę czasu

Gość gość
W szkole rodzenia mówiono nam, że można leżeć na plecach :) ja leżałam na plecach do 27 tygodnia, teraz to już boli. Muszę na bokach.

Gość gość
Bez przesady, to że dziecko jest najlepiej dotlenione (teoretycznie) kiedy mama leży na lewym boku, nie oznacza niedotlenienia kiedy leży na plecach czy prawym... leżałam w dwóch ciążach większość czasu, w różnych pozycjach, tak jak mi było możliwie wygodnie, głównie w półsiedzącej ze względu na zgagę, bywało że zapis ktg miałam na prawym boku albo na plecach bo tak łatwiej było złapać tętno, nikt w szpitalu (leżałam w obu ciążach na patologii) nie świrował z tym lewym bokiem. W nocy spałam praktycznie tylko na plecach, półsiedząc, albo na rogalu z brzuchem do dołu.

Gość gość
Ja nie mogłam leżeć na plecach jakoś już pod koniec 2 trymestru badanie usg było katorga od razu było mi niedobrze. Leżąc na plecach często to kobiecie jest niedobrze i słabo. Jeśli czujesz się ok to możesz tak leżeć.