Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ile kalorii dziennie? prośba o wyliczenie

Polecane posty

Gość gość

proszę osoby znające się na rzeczy o wyliczenie ile kcal dziennie powinnam przyjmować aby osiągnąć cel? cel to zrzucenie 2 kg miesięcznie, kobieta, 40 lat, waga 90kg, praca siedząca, ruch to zwykłe prace domowe, aktualnie nie jestem wstanie chodzić na żaden fitness siłownie itp, możliwe że gdzieś od około marca będę mogła coś zacząć , a więc bardzo ważne :-2kg miesięcznie ale beż ćwiczeń. wiem,że pewnie większość powie,że to żaden problem , ale od kilku miesięcy próbuję coś zrzucić bez liczenia kalorii tylko samą "zdrową" żywnością -niestety bezskutecznie.

Gość gość
wrzuć sobie w wyszukiwarkę pytanie o Twoje dobowe zapotrzebowanie kaloryczne, wyskoczą Ci kalkulatory i mniej więcej sobie wyliczysz. Jeśli chcesz chudnąć na samej diecie to ja osobiście polecam różne diety z ograniczonymi węglowodanami (paleo, keto, lowcarb, etc.) plus okresowe posty, czyli na przykład jesz od 10 do 18 a resztę doby nie jesz. Działa, zapewniam.

Gość gość
dziekuję za odpowiedź, o tych postach słyszałam ale co oznacza "okresowe" czyli co jaki czas?

Gość gość
czyli codzienne. Właśnie chodzi o to, że 8 godzin na dobę jesz (najlepiej trzy posiłki, z bardzo małą zawartością węglowodanów, nie wierz w pięć posiłków dziennie. Starodawna maksyma mówi "śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem a kolację oddaj wrogowi") a pozostałą część doby pościsz. To jest właśnie post okresowy. Najlepiej tak sobie ustalić, żeby większość tego postu przypadła na sen. Mnie najlepiej wychodzi jedzenie pomiędzy 11-12 a 19-20, reszta na płynach. Dużo wody. Możesz podkręcić metabolizm pijąc wodę z łyżką octu jabłkowego, szczyptą chili, cynamonu i imbiru. Rano zaraz po obudzeniu. Jedzenie najlepiej jak najmniej przetworzone. Czyli nie parówki i kupiona surówka a na przykład jajecznica i garść rukoli.

Gość gość
A czy liczy sie kcal czy tylko uwaza zeby bylo zdrowo, i jakie rezultaty?