Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pediatra twierdzi ze Asperger to nic takiego i teraz co drugi to ma

Polecane posty

Gość gość

Moim zdaniem to chore. Fakt babka nie jest psychologiem ale żeby coś takiego mówić? Chyba zna kogoś kto ma bardzo łagodna odmianę tego zaburzenia. Ja mam w rodzinie dziecko z tym zaburzeniem i dobrze to to nie wygląda. A jego rodzice żyją w ciągłym stresie.

Gość gość
Po prostu baba nieuswiadomiona jest

Gość gość
zmień pediatrę

Gość gość
Ale się uczepilas tematu! Który to już? Czwarty? Masz jakiś problem?

Gość gość
Pediatrzy nie mają pojęcia o autyźmie, wielu rodziców autystów skarży się, że ic obawy są przez pediatrów bagatelizowane. W Polsce m. in. dlatego autyzm diagnozuje się za późno. Gdybym słuchała pediatry, a nie psychologa dziecięcego z wieloletnim doświadczeniem to zmarnowałabym minimum rok, bo według mojej pediatry nie diagnozuje się autyzmu przed 3 rokiem życia, a to wierutna bzdura.

Gość gość
Dziewczyny prosze o opinie. Moj syn chodzi do przedszkola. Ostatnio czytalam o ZA. Otoz... Synek interesuje sie dinozaurami ponad rok. Ma juz 6 lat. Jego wiedza o tych gadach jest naprawde duza, zeby nie powiedziec ogromna, wie o nich wszystko itp. Kazdy mysli ze jak fajnie ma zainteresowania a ja zaczynam sie martwic. Do tego dochodzi charakter. Milion razy mozna prosic tlumaczyc karac krzyczec itp aby nniecalowal mocno mlodszego brata, a on nadal swoje. Mlodszy oczywiscie w placz. To jakas jego obsesja. Co sadzicie o moim starszym synku?

Gość gość
To za malo. Napisz cos wiecej.

Gość gość
ja czytałam takie statystyki z Uk, ze z aspergerem tam pracuje ok. 16 % osób... wiec to jest raczej nieszczescie, jak bogata rodzina dziecka nie ustawi, nie załatwi pracy, to bedzie słabo

Gość gość
raczej co drugiemu wmawiają aspargera czy innego. a naprawdę to tak z 15-20% dzieci ma. Radzę skontaktować się z psychologiem dziecięcym który na 100% zdjagnozuje ci dziecko, a nawet z paroma dla pewności. Ciężka choroba, ale jak dziecko jest dobrze rehabilitowane to może z niej wyjść

Gość gość
Z Aspergera się nie wychodzi. Autyzm to nie choroba, a zaburzenie. Chorobę można wyleczyć, autyzmu nie. Przestańcie powielać głupoty. Skąd wy bierzecie te statystyki? Jakie 15% dzieci? Dziś oficjalnie w terminologii nie robi się już rozróżnienia na Aspergera i Autyzm. Mówi się o spectrum autyzmu. Mój syn jest autystą, wiem o czym mówię. Specyficzne zainteresowania to za mało by stwierdzić, że dziecko jest ZA. Jak się martwisz to idź do dobrego psychologa dziecięcego, ale takiego, który będzie obserwował dziecko, a nie kazał ci tylko wypełniać na szybko ankietę wydrukowaną z internetu.

Gość gość
Każdy przypadek jest inny, a nawet w łagodnej postaci takie zaburzenia mocno utrudniają życie. Poza tym pediatrzy są w tym temacie niezbyt douczeni (to nie ich działka, więc w sumie nie mam pretensji, tylko zamiast to powiedzieć otwarcie opowiadają głupoty).

Gość gość
Interesuje sie dinozaurami i caluje brata , to straszne , mocno zaburzony

Gość gość
hahaahhaahhahhaha :D

Gość gość
Dinozaurami interesuje się 90% dzieci, nie znam dziecka, które by przez takie zainteresowania nie przechodziło i żadne z nich nie ma autyzmu. Nie wiem czy osoba, która to napisała, sama ma zaburzenia umysłowe czy tez chciała sie pochwalić, jakie ma wyjątkowe dziecko.

Gość gość
Nie bylo moim zamiarem chwalenie sie. Syn codziennie maluje dinozaury, bawi sie figurkami, kapie sie z nimi, na dobranoc tylko encyklopedie o tych gadach chce czytac, ciagle o nich mowi, wybiera gry i puzzle z dino do zabawy choc ma rozne. Bajki tylko takie chce ogladac, no poprostu zycie kreci sie ponad rok wokol nich, na poczatku bylo to normalne... Ale ok dzieki za opinie

Gość gość
niedlugo zaburzeniem bedzie to ze dziecko wybralo herbatke zamiast spoczek ;/

Gość gość
To chyba dobrze ze rodzice martwia sie o swoje dzieci, diagnozuja, oczywiscie gfy naprawde cos ich niepokoi. lepsze to niz mowienie ze taki ma charakter i wyrosnie z tego!

Gość gość
Pani od dziecka z zainteresowaniem dinozaurami proszę nie zbagatelizować swoich podejrzeć tylko iść z dzieckiem do psychologa, psychiatry albo poradni psychologiczno pedagogicznej. Proszę się nie bać,lepiej coś sprawdzić niż potem żałować.moj syn na zespół Aspergera też interesuje się obsesyjnie jedną dyscyplina .my matki czujemy więcej niż osoby poza.powodzenia

Gość gośćy
Ja myśle, ze to zainteresowanie dziecka Dino to żaden dowód na autyzm/aspergera... twoj synek ma stałe swoje rytuały i np nie dokończy czynności, ktora akurat wykonuje, zeby tamta zrobic? Ma problemy w kontaktach z ludźmi, trzyna sie z dala, jest z boku, nieobecny? Jest pozbawiony myślenia abstrakcyjnego, wszystko bierze zA prawdę?

Gość gość
Autorko, to co piszesz to trochę za mało danych. Powiem ci tylko byś zawsze słuchała swojej intuicji i nie przejmowała się tym, że ktoś na internetowym forum cię wyśmieje. Matki dzieci autystycznych często spotykają się z niezrozumieniem i bagatelizowaniem, głupimi docinkami, że teraz to każdy ma Aspergera czy Autyzm. Ci ludzie nie wiedzą, że takim wyśmiewaniem obaw robią więcej szkody niż przysługi. Spotkało mnie to samo. Olej pediatrów, obserwuj dziecko, pójdź do psychologa szkolonego znającego się na rzeczy, najwyżej okaże się, że twoje obawy były bezpodstawne.