Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Podwyższone OB

Polecane posty

Gość gość

Córka 5 letnia tydzień temu miała rtg z powodu przewlekłego kaszlu. Wyszły niewielkie zmiany zapalne w płucach. Leczona inhalacjami i na dzień dziesiejszy nie kaszle. Wczoraj zrobiłyśmy morfologię i ob. Morfologia w normie , rozmaz też,ale OB 22. Czy może być tak podwyższone tydzień po zdiagnozowaniu zapalenia płuc?

Gość gość
Trzeba było zrobić CRP

Gość gość
CRP jest bardziej wiarygodnym wskaźnikiem niż OB. Ale podwyższone OB świadczy o toczącej się infekcji. Reszte lekarz musi Ci powiedzieć

Gość gość
tak, moje dziecię miało 2 razy zapalenie płuc, i miało ob raz 37, drugi raz 45, ale zmalało tylko, ze ob bardzo powoli maleje, crp już dawno nie widać, a ob zmniejsza się często w ciągu 2 miesięcy

Gość gość
Pokażę wyniki lekarzowi ,ale to dopiero jutro. Zrobiłam takie badania jak zalecił lekarz , nie było w skierowaniu crp ,więc teraz już nie będę jej drugi raz kłuć .

Gość gość
Czyli w sumie po infekcji nawet wyleczonej ob może być przez kilka tyg podwyższone.

Gość gość
no pewnie, ob bardzo wolno wraca do normalnego poziomu, bez obaw, mam takie info bezpośrednio ze szpitala, bo tam leczone było moje dziecię