Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

denerwują mnie młode matki jedynaków, bo są wygodnickie

Polecane posty

Gość gość
Zaciazyla w młodym wieku, młodość straciła więc pieprzy jakie to wspaniałe...a co może dać dziecku 20 latka oprócz najlepszego wieku biologicznego? Zwłaszcza typowa karyna? Nic.

Gość gość
Ja na dyskoteki nie latalam w ogóle :D na koncerty owszem często i w każdym wieku. Na pierwszy koncert dżemu tata mnie zabrał jak miałam 7 lat. Teraz mam 33lata i 7 letnie dziecko.Mąż 8 lat starszy. Często chodzimy na koncerty czy do kina lub teatru. Uważam że 26 lat na dziecko to był dla mnie fajny czas. Mam 1 dziecko bo tak chcieliśmy. Oboje jesteśmy jedynakami i nie placzemy z tego powodu. Współczuję osobom które zostały sprowadzone na świat żeby rodzeństwo się nie nudziło :O

Gość gość
Od tego poglądu, że po 20tce jest najlepszy wiek biologiczny, to już większość rozgarniętych lekarzy odeszło. Kto ma jajniki w dobrym stanie ten i po 30-tce zajdzie w ciąże lekko jak z płatka

Gość gość
Z mojej klasy licealnej jedna jedyna dziewczyna urodziła tuz po dyplomie licencjackim, reszta na razie o dzieciach nie myśli. Miała być księgową, a została fryzjerką jak jej matka, ktora w dodatku miała zakład i zatrudniła ją -początkowo tylko dla zasiłku macierzyńskiego, a obecnie dziewczyna pracuje tam na stałe i nie myśli wracać na studia lub do wyuczonego zawodu. Facet oczywiście się zmył, a dziecko juz 6-letnie dalej jest jedynakiem. Tak to dzisiaj wyglądają perspektywy przy zbyt wczesnej ciąży.

Gość gość
tez uważam że lepiej urodzić przed 30 tką , najlepiej tak 22-23lata mając 40 lat ma się wtedy 18 latke w domu ,kontakt super chodzimy razem na zakupy z córką i na wspólne wyjazdy ,pożyczamy ciuchy, zdarza nam się do pubu razem pójść lub do kina a część moich koleżanek nie może bo dopiero dzieci w pieluchach lub małych ale każda ma swój czas na rodzinę i dzieci bo nie zawsze ma się tego partnera/męza w wieku 20 lat , my się poznaliśmy w wieku 17 lat a po 4 latach znajomości dopiero dziecko ,oboje skonczylismy studia i uważamy że dobrze ze zdecydowaliśmy się na dziecko wtedy bo dużo naszych znajomych walczy o dziecko w klinikach invitro i to dobrych pare lat i słysze od nich ze załuja ze nie zdecydowali się dużo wcześniej

Gość gość
O to chyba ja autorkę bardzo zdenerwuję.. urodziłam na początku studiów, o kolejnym dziecku nie myślałam bo z jednym było dostatecznie trudno...Długo się kształciłam, a z dzieckiem wiadomo, że było trudniej, o dwójce nie chciałam słyszeć. Wiem wygodnicka...Miałam plany zawodowe, które z powodzeniem realizowałam, a wykonuję zawód w którym uprawnienia zawodowe uzyskuje się tuż przed 30-tką więc trochę trzeba było się pomęczyć, utrzymując się z jednej pensji i moich zleceń. Znowu o kolejnym dziecku nie myślałam, wolałam zająć się tym które mam i jakoś godzić to z pracą i przyjemnościami których nigdy sobie nie odmawiałam. Potem jak to w każdym zawodzie trzeba było ciężko zapracować na pozycję na rynku.. w miedzy czasie zawirowania w życiu osobistym ...no i jestem 40-tką , która ma studiujące i mieszkające osobno dziecko. Tak zawsze używałam ( i pewnie denerwowałabym tym autorkę) i używam życia i mam nadzieję, że jeszcze przez wiele lat nie zbraknie mi na to apetytu. Podróżowałam i podróżuję, kocham teatr kino dobrą muzykę...Jak dziecko było małe marzyłam o tym aby na tyle podrosło, aby mogło ze mną i z mężem dzielić nasze pasje. Moje dziecko nigdy ale to przenigdy nawet nie wspomniało o rodzeństwie a raczej jego osamotnieniu w związku z jego brakiem. Mnie obecnie czasami odzywa się tęsknota za maleństwem, ale z drugiej strony żyjemy z mężem tak intensywnie zawodowo towarzysko, no w każdym aspekcie, że dziecko w naszym przypadku, nawet biorąc pod uwagę, że obecnie stać nas na niańkę, pomoc domową itp., wiązałby się niemal z takimi samymi wyrzeczeniami jak w czasie studiów ( zero imprez, czasu dla siebie i swoich pasji). Tak jestem i byłam egoistyczna i pazerna na smaki życia, ale czy samoudręczenie i jakże popularne w Polsce męczeństwo kolejnych pokoleń Matek Polek jest aż taką wartością. Moja matka jest dzielną przedstawicielką tego gatunku, kocham ją, szanuję, ale powtórzyć tego schematu nie chciałam i nie chcę. Żałuję, że z tak wielu rzeczy musiała zrezygnować w imię rodzenia i wychowywania kolejnych dzieci i myślę że świadomość posiadania trójki naprawdę udanych i kochających dzieci oraz kilkorga wnucząt nie jest w stanie tego jej wynagrodzić. PS. wieczorem idziemy ze znajomymi do Klubu .... takiego dla dinozaurów po 30-tce... u was takich nie ma? Obciach prawda..

Gość gość
po co się tłumaczysz sfrustrowanej wariatce? ja mam 30 lat, pierwsze dziecko w drodze i ani jednego więcej! tak, jestem WYGODNA, kocham wygodę i dobrze mi z tym :-)

Gość gość
Jeśli jakaś kobieta w przedziale 30-40 korzysta z in vitro, to sorry, ale zapewne jakby 10 lat wcześniej chciala mieć dziecko, to zapewne tez miałaby to samo schorzenie.i musiałaby to zrobić in vitro. Po 30 jest jeszcze względnie młody wiek na ciążę i zdrowa kobieta nie musi się wspomagać.

Gość gość
Czytam i nie wierze. Ja wolałabym pod 40tke mieć dzieci w podstawówce niż na studiach. W wielu kręgach młode matki kojarzą sie z puszczalstwem lub ignorancją, a już na pewno z brakiem ambicji. Kto ma trochę oleju w glowie, to takiej sytuacji unika. No ale jak juz sie popełniło błąd młodości to trzeba sobie go zracjonalizować :-) moze jeszcze na 18tki albo na dyskoteki z synami będziecie chodzić, bo takie jesteście z***biscie pierwszej młodości?

Gość gość
A nie pomyslalyscie że może kogoś nie interesują zabawy i imprezy , chlanie do białego rana .

Gość gość
A co mają mówić te "wygodnickie" matki? Ja miały 17 lat i dziecko to wszystkie się nasmiewalyscie że siedzi w domu jak wy się bawicie. Teraz po 10 latach to się odwróciło, wy siedzicie z niemowlakami a one są takie złe bo się bawią i nadrabiają młodość. Wszystko ma plusy i minusy

Gość gość
Ale studia albo jakąś szkołę policealną, kurs to każda by chciala skończyć. Z dzieckiem jest to utrudnione lub w niektórych przypadkach niemożliwe. Dodajmy jeszcze potrzebę spotkania z ludźmi, zabawy, odpoczynku, takiego zwykłego spędzenia czasu na luzie...i nie rozumiem po co niektórzy się bardzo młodo pchają w zobowiazania. Ja do 27 roku życia żyłam dosyć beztrosko, zajmowałam się tylko nauką apotem pracą, unikałam tematu stałych związków i mega sobie cenię tamten czas.

Gość gość
17 lat i ciąża to akurat tak głęboka dupa, ze nawet profesor by się uśmiał

Gość gość
Śmieszą mnie bzdury, ze nie ma znaczenia zachodząc w ciaze w wieku 20 lat czy 30 lat. Otóż ma znaczenie. Im młodszy organizm, tym zdrowszy. Kiedyś nie słyszało się o problemach z plodnioscia, a teraz każdy zna pare, która stara się albo starała przezeń wiele lat o dziecko. Młodsze komórki maja większa zdolność wychwytywania mutacji, niszczenia złych komórek. Starsze nie maja tej zdolności.

Gość gość
Ja znam 19-latkę która miała okrutnie ciężki poród z usunięciem macicy i wychowuje niepełnosprawne dziecko, znam 25-latków którzy się ostatnio dowiedzieli, ze jedno jest bezpłodne z przyczyn anatomicznych (rozwód już się kroi, bo kobieta nie wytrzymuje) i znam 36-latków,którzy od strzała poczęli dziecko i rozwija sie ono zdrowo. Argument wieku akurat dla mnie nie ma znaczenia. Za to cały czas uważam, ze o dziecku należy myśleć w takim momencie życia, zeby w niedalekiej perspektywie bylo i drugie. A nie, ze mamusia urodzi w wieku 20 paru i leci zająć się sobą, dokończyć plany i sprawy sprzed zazwyczaj wpadkowej ciąży, a dziecko siedzi samo.

Gość gość
piszesz bzdury. nigdy nie wiesz jak się życie potoczy. jestem dzieckiem starszych rodziców którzy właśnie nie za bardzo juz mieli chęci u sile sie mna zajmowac, bawic ze mną, poświęcać czas bo praca. tata po 40tce zaczal chorowac na nogi. przeszedł na rente. ale glownie zajmowal sie oglądaniem tv. mama robila kariere i 4 lata po przejściu na emeryture zmarła a niewiele spedzalysmy razem czasu bo wiecznie zajeta, wiecznie zaginiona. mialam brata który w wieku 32lat zmarl w wypadku samochodowym. nie chce tutaj oceniac co by bylo gdyby... ale nigdy nie wiesz jak sie komu zycie potoczy.

Gość gość
Autorko wk****a Cię to że młode matki mają tylko jedno dziecko ? A Ty swojego życia nie masz ??? Nienawidzę takich plotkar jak ty , zazdrość uszami wychodzi. Nie twoje dzieci i nie twój brak rodzeństwa. Jeśli uważasz że dziecko musi mieć rodzeństwo to jest to wyłącznie TWOJA z****** opinia . Jak dla mnie możesz mieć drużynę piłkarską i mam to w d***e, chyba że będą głodne biegać lub będziesz je bic to wtedy mops zawiadomie .

Gość gość
Za to cały czas uważam, ze o dziecku należy myśleć w takim momencie życia, zeby w niedalekiej perspektywie bylo i drugie. x A ktoś inny uważa, że chce mieć tylko jedno. Żyj i daj żyć innym. Nienawidzę osób narzucających innym swój światopogląd. Ja jestem jedynaczką i nigdy nie czułam się z tego powodu źle. Ja z mężem też mamy jedno dziecko. Więcej na tę chwilę nie planujemy, mam 31l mąż 32.

Gość gość
Znam matkę która ma troje dzieci i też jest wygodnicka więc nie ma reguły

Gość gość
Coz ja jestem jedynaczka i na starosc rodzice oczekuja ode mnie niewiadomo czego bo "maja tylko mnie". ;/ To tez obciazajace dla dziecka wiedziec ze jest sie jedynym potomkiem...