Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy moge zmienic nazwisko mojego dziecka na nazwisko mojego nowego meza?

Polecane posty

Gość gość

Mam córkę z poprzedniego malzenstwa, ma nazwisko po ojcu. Rok temu wyszlam ponownie za maz, zmienilam nazwisko i chcialabym, zeby ona nazywała sie jak ja, ułatwi to sprawy urzedowe itd. Ojciec nie ma odebranych praw, widuje sie z nią raz na 2 tygodnie, czy musze miec jego zgode?

Gość gość
Tak, musisz mieć jego zgodę. Wyobrażasz sobie że mąż bez twojej zgody zmieni nazwisko dziecka na nazwisko swojej drugiej żony?

Gość gość
Jak mąż nie wyrazi zgody to nie możesz to raz..a dwa rozwiedziesz się i wyjdziesz za mąż 3 raz to znowu będziesz zmieniać?żaden normalny facet nie zgodziłby się na to by jego dziecko nosiło nazwisko obcego fagasa

Gość gość
Trzeba było myśleć przy ustalaniu swojego nazwiska po 2 ślubie. Mogłaś zostawić 2 zawsze by to lepiej wyglądało, nie musiałabyś tłumaczyć

Gość gość
21:32 Nie obcego fagasa tylko moje, a tak po za tym nie zamierzam się rozwodzić 21:17 To co innego, przecież ja się dzieckiem zajmuje na codzień, a ten prawie nic

Gość gość
Nie, nic innego skoro oboje macie pełnię praw rodzicielskich.

Gość gość
U mnie był podobny przypadek, ale mój drugi mąż adoptował moje dziecko, tym samym poprzedni zrzekł się praw rodzicielskich i przestał płacić alimenty. Od tamtej pory nie widział się z dzieckiem.

Gość gość
z pierwszym sie rozwiodlas to i zdrugim sie rozwiedziesz. Poza tym fajne prowo, ale odzew mały

Gość gość
Jedynie gdyby obecny mąż adoptował dziecko, a ojciec córki zrzekł się ojcostwa, co oczywiście skutkowałoby rezygnacją z alimentów. Oczywiście najpierw ojciec musiał by zrezygnować z jakichkolwiek praw do dziecka

Gość gość
gość dziś z pierwszym sie rozwiodlas to i zdrugim sie rozwiedziesz. Poza tym fajne prowo, ale odzew mały x Może i prowo, ale moja mama pracowała z kobietą, która po rozwodzie wróciła do panieńskiego nazwiska i na takie zmieniła też dziecku. A kiedy wyszła drugi raz za mąż, do nazwiska panieńskiego dodała nazwisko obecnego męża i jej dziecko ma też podwójne nazwisko. Panieńskie matki i ojczyma. Cyrk. Zanim dzieciak przyzwyczai się do nazwiska, matka już mu je zmienia.

Gość gość
23.05 znamy ...dzieciak ze szkoły nazywa się x nagle nauczyciel woła go y bo ma tak w dzienniku .W klasie szok -wychodzi że matka nazwisko gacha mu dała. A po 5 latach rozwód i jaja bo ma szybko nowego męża i nie wiadkomo czy dziecko wciąż nieltnie ma nosić nazwisko po drugim mezu matki po ojcu panieńskei matki czy po jej trzecim :D

Gość gość
Ale kurfy ja pierdziele. Ja bym nie zmienila dziecku nazwiska no chyba, ze samo chcialoby zmienic sobie jak juz bedzie tego swiadome np na moje nazwisko panienskie.

Gość gość
Dajcie spokoj, głupie prowo. Chyba, ze autorka jest tak głupia, ze mysli, ze sama sobie pójdzie i pozmienia:O Gdyby adoptował Twoje dziecko to oczywiste, ale w innych przypadkach to wymaga pewnych działań urzędowych (nie sadze, zeby ojciec dziecka sie zgodził).