Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy przy tem 38,5 trwajacej 3 dzien potrzebny jest antybiotyk

Polecane posty

Gość gość

W piatek bylam z synem u lekarza zapalenie tchawicy nie miał tem tylko okropnie kaszlał. Dostal neosine, dexapini i pulimocrt do inhalacji.Lekarz twierdził ze antybiotyk niepotrzebny, podalam leki wieczorem syn dostal goraczki 37,8, wczoraj byla 38 a dzisiaj jest 38,5.Tem spada po podaniu lekow przecigoraczkowych potem wzrasta. W takiej sytlacji to chyba trzrba podac antybiotyk. Czy organizm sobie poradzi czy lepiej nie ryzykowac i jechac do lekarza?

Gość gość
Raczej tak

Gość gość
Antybiotyk jest potrzebny przy infekcji bakteryjnej, a nie przy określonej temperaturze. Podany przy wirusowej, bardziej zaszkodzi niż pomoże, bez względu na gorączkę. Jak masz wątpliwości co do tego czy lekarz go dobrze zdiagnozowal, zrób CRP i idź na konsultacje do innego.

Gość gość
Goraczka zaczyna sie od 38.5 nie potrzebnie dajesz leki przy nizszej organizm sam powalczy

Gość gość
Nie zgadzam się, że nie trzeba podać leku przeciwgoraczkowego , trzeba już przy 38 na sto procent. Przeciągająca się gorączka uszkadza mózg. Co do antybiotyku to tak jak ktoś napisał przy bateriach pomoże, wirusie nie. Jednak nie spotkałam się aby lekarz nie podał przy zapaleniu tchawicy.

Gość gość
Mi lekarz mowil że goraczks jest jak jesr 38

Gość gość
Moim zdaniem lekarz sam do konca nie byl pewny co mu jest bo mowil ze to infekcja krataniowa pozniej zapalenie tchawicy.Syn pod koniec grudnis bral antybiotyk mozr dlatego nie chcial dac i do tego gdy bylam w piatek rano tp dziecko jeszcze nie goraczkowalo. Teraz tem spadła do 37 obiad zjadl ladnie i jest pigodny,bawi sie,kaszel mniejszy moze antybiotyk nie bedzie konieczny poczekam jeszcze jaj bedzie jutro.

Gość gość
Do Tobie mozg uszkodziła nie przeciągająca się gorączka, ty po prostu głupia jesteś. Podanie antybiotyku przy schorzeniach wirusowych spowoduje wymarcie twojej flory bakteryjnej w jelitach, a więc oprócz objawów zakażenia wirusem, dojdą objawy odjelitowe, ból brzucha, biegunka i organizm z tym będzie sobie musiał poradzić. Na szczęście każdy lekarz potrafi odróżnić, czy infekcja ma podłoże wirusowe, czy bakteryjne i wie, kiedy antybiotyk podać.

Gość gość
Kaszel przy zapaleniu krtani (albo podrażnionej krtani) jest bardzo charakterystyczny, doświadczony lekarz powinien poznać. Antybiotyk to nie jest lekarstwo na silną infekcję, tylko właśnie na określony jej typ. U mnie dzieci jeszcze nie brały antybiotyków (7 i 2 lata), nie dlatego że nie chorowały, ale dlatego że właśnie nie miały infekcji bakteryjnych. Raz przy wątpliwościach lekarka zalecała zrobienie CRP. Zapalenie oskrzeli starszy przechodził, chorą krtań- obaj, niestety czasem trzeba było włączyć sterydy, ale widać było że działa. Neosine jest przeciwwirusowe, pumlicort to steryd, raczej lekarz podejrzewa wirusówkę. Nie wiem w jakim wieku masz dziecko, autorko, u nas pediatra zaleca poczekać 3 dni i jeśli nie przechodzi ani nie ma poprawy to dopiero iść na wizytę/kontrolę. Gorączka 3 dni to też według niej norma przy infekcjach, nie zalecała nigdy zbijania poniżej 38 st (a przy maluchu- 38,5), dalej o tych 3 dniach piszę, chyba że dziecko wybitnie źle się czuje.

Gość gość
Tem pojawiła sie w piatek wieczorem,rano juz jej nie bylo.W sobote wieczorem tez tyle ze byli juz 38, ale tem byla juz dzis rano 38,5 podalam ibuprofen narazie spadla syn dobrze sie teraz czuje. Zobaczymy w nocy ma 3 lata

Gość gość
Niestety antybiotyk chyba będzie konieczny tem wzrosla Do 39 podalam przeciwgoraczkowy lek a jutro jadę do lekarza moze lekarz sie pomylil i to angina a nie krtan

Gość gość
gość dziś A ja się spotkałam, nawet 2 razy - 2 różnych dzieci i lekarzy. Zapalenia tchawicy są najczęściej wirusowe, i leczy się je praktycznie objawowo, jak i inne wirusówki. Antybiotyk tu do niczego nie jest potrzebny, nie pomoże a tylko zaszkodzi bo dodatkowo osłabi organizm.

Gość gość
gość dziś Anginy to też w większości wirusówki, więc tak samo antybiotyk do niczego nie jest potrzebny.

Gość gość
A czy ma ropną wydzielinę? Antybiotyk podaje się przy infekcjach bakteryjnych i należy zrobić wymaz z antybiogramem, żeby nie faszerować dziecka na próżno, a że lekarze nie chcą tego zlecać to inna inszość.

Gość gość
Zapalenie krtani moja córka miała miesiąc temu. Charakterystyczny szczekajacy kaszel nasila się w nocy. Leczenie to głównie inhalacje dwa razy pulmicort . Antybiotyk - szkoda dziecka. Dlaczego rodzice myślę że antybiotyk wszystko zalatwi ? Dziecko na raptem dwa dni gorączkę i już wielką panika i antybiotyki. A co do tego że gorączka niszczy mózg nie słyszałam nic smieszniejszego. Co za kretynka

Gość gość
Nie ma ropnej wydzieliny ale ta skacząca tem mnie niepokoi,w tej chwili spadlo do 37,5 po podaniu paracetamu abylo 39 wiec wysoka tem.

Gość gość
Ja sądzę, że my tutaj możemy gdybać ale matka najlepiej widzi co się z dzieckiem dzieje i może intuicja jej nie myli. Udałabym się do lekarza.