Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ma_sa_kraa

Zapominam polskiego

Polecane posty

Gość Ma_sa_kraa

Mieszkam od kilku miesięcy w Stanach i JUŻ zapominam polskiego. W pracy posługuję się tylko angielskim, mój facet to Amerykanin więc rozmawiamy po angielsku, znajomych wielu tu nie mam, tylko 2 koleżanki z którymi się częściej widuję - amerykanki. No i... zapominam polskiego. Wróciłam na święta do domu, wcześniej to wiecie głównie pisałam ze znajomymi na facebooku, ale pisanie to jednak coś innego, można się dłużej nad danym słowem zastanowić, no i skype czasem, ale rzadko, ale jak przyjechałam do Polski na kilka dni po raz pierwszy od emigracji to na szybę od samochodu mówiłam "to". Jadę z rodzicami i mówię, że "to zaparowało" pokazując na szybę, a mama "ale co?" "No to" pokazuję na szybę "Aaaa masz na myśli, że szyba zaparowała" (dodam, że wiedziałam jak ona się nazywa po angielsku, nie pamiętałam jak jest po polsku). Rozmawiałam z przyjaciółką na dany temat i zamiast przedszkola użyłam kindergarden i jej się spytałam jak to jest po polsku. Dodam, że w angielskim nie mam tych problemów i nie mówię tak. Nawet bym powiedziała, że lepiej mi się mówi po angielsku. Załamuję się. Zawsze się tak szczyciłam swoim słownictwem, jak to ja się pięknie nie wypowiadam, ale jak wyjechałam to nie wiem co się stało. To kilka miesięcy, a nie kilkadziesiąt lat. Co mi polecacie? Myślałam o zakupie jakichś książek po polsku. Co prawda nie zamierzam wracać do Polski, ale nie chcę sobie robić obciachu jak będę wracała

Gość gość
Może chcesz faceta z Kamerunu?:classic_cool:

Gość Ma_sa_kraa
Haha chyba podziękuję :)

Gość gość
ładna jesteś?