Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ospa

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny powiedzcie jak wasze pociechy przechodziły ospe? Moja wczoraj rano miała jedna kroste pod pachą i jedną na wzgórku lonowym. Myślałam,że to potowki,kręciła się w nocy,była lekko spocona. Przebralam i poszła spać. Rano zauważyłam kolejne 3 krosty na plecach,tez takie zwykle jak potowki. Przy kąpieli znowu zobaczyłam na brzuchu kilka ktrostek. Na razie nie widzę by zbierał się w nich płyn,no może w tej pod pachą,jest nabrzmiala,czerwona. Teraz przed snem pytała co ma za uchem-jakby rozdrapana krosta.Czy to może być początek ospy? Córka dobrze się czuje,nie miała i nie ma gorączki,nie swędzi jej to. Chodzi pierwszy rok do przedszkola,do tej pory dyrekcja jak i wychowawcy nie wspominali o żadnych przypadkach zachorowań dzieci. Opiszcie jak to u Was było,czy w przedszkolach była jakaś informacja czy nagle okazało się,że dziecko chore ni z gruszki ni z pietruszki.

Gość gość
U nas zaczęło się od syna. Zobaczyłam u niego dwie krostki (jedną na szyi, a drugą na klatce piersiowej) rano. Wieczorem już miał ich dziesiątki a następnego dnia setki. Dawaliśmy mu heviran doustnie i smarowaliśmy jakąś pastą mentolową, minimalizującą świąd. Córka (wówczas 2 letnia) pierwsze krostki miała dwa tygodnie później. We włosach jej wypatrzyłam bąbel jak jej czesałam kucyki. Następny na karku. I podobnie jak brata do wieczora już była jak biedronka. Spała wtedy ze mną i w nocy się okropnie rzucała i płakała. Zastanowiło mnie dlaczego tak kopie nóżkami. Zdjęłam jej spodenki od piżamy, pieluchę, rozchyliłam wargi sromowe a tam bąbel na bąblu. :O Strasznie to wyglądało a musiało jej to piec niemiłosiernie od moczu i zaparzone pod pieluchą. Na własną odpowiedzialność pomarowałam jej tam tą maścią mentolową bo nie mogłam patrzeć jak się męczy. I po tym w miarę spokojnie przespała resztę nocy. Aaaaa.... i dziecko kąpałam codziennie w letnij wodzie z nadmanganianiem potasu.

Gość gość
U nas podobnie jak wyżej. Syn przeszedł w miarę lekko, córka opsypana była cała.

Gość Beata Beata
Mój 4-letni syn przeszedł ospę tak, że jakby nie oglądał się w lustrze to nawet by nie zauważył. Ani się nie drapnął ani razu, ani humoru gorszego nie miał. Dwa razy dziennie szybki prysznic bez gąbki, dłonią, letnią wodą i odrobiną zwykłego mydła. Nie kąpiel. Po prysznicu wycieranie na zasadzie tylko dociśnięcia ręcznika do skóry, nie pocieranie ręcznikiem. Czyli robienie wszystkiego, żeby nie roznosić tego płynu z krost. Po kąpieli psikanie octaniseptem. Codziennie zmiana pościeli, pidżamy, kilka razy dziennie zmiana ciuchów. I zagoiło się na psie :D

Gość gość
Dziękuję za odpowiedzi. Dzisiaj byłam w aptece,kupiłam fiolet do wody i octanisept. Krostki pojawiły się również w nocy na buzi i nóżkach. Cale szczęście,nie ma ich dużo,moze ze 30na całym ciele,chyba,ze jeszcze będzie jakis rzut.Płyn zaczął się zbierać,więc już jestem pewna,że to ospa. Dzisiaj jest trochę blada i pociąga nosem. Gorączki brak,nie drapie się,apetyt dopisuje. Szczęście w nieszczęściu.

Gość gość
Psikaj tylko octanizsepte, fiolety może tylko do kapieli zostaw, pryszxnic codziennie, ale wycieraj ręcznikami papierowymi przykładając je tylko do skóry u mnie dójka dzieci po sobie miały ospę u małego 4 latka zaczęło się wymiotami i lekką gorączką trwającą może 2 dni, potem tylko wysyp krost w ilości niewielkiej u starszego 7 latka zauważyłam ospę po 2 krostach, w tym jedna już była z płynem więc wiedziałam ,że to to, zwłaszcza, ze zachorował 2 tygodnie po młodszym chory był akurat na sylwestra, zero gorączki, tylko jednego wieczora gorsze samopoczucie, dostał więc paracetamol, a na sylwestra szalał jak trzeba, krost miał malutko, znajomi twierdzili, ze wcale tej ospy nie miał, bo nic nie było widać, ani na twarzy czy na szyi, u nich dzieci przechodziły strasznie, z gorączka tygodniową i masa krost w razie gorączki czy stanu podgorączkowego można tylko paracetamol, poza tym octanisept i piankę miałam w razie swędzenia, na noc dałam małemu przez kilka dni clemastin, bo widziałam w nocy, ze się poddrapuje,w dzień wcale go nie swędziało starszy tylko octanisept i pianka, jego bardzie swędziało, poza tym spokojnie prysznic