Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

nieregularne skurcze i nisko główka...

Polecane posty

Gość gość

Hej :) Mam 29 lat i za 2 tyg termin porodu :) Cała ciąża przebiega idealnie, a malutka wierci się niesamowicie. Brzuch mam tak nisko, że obstawiamy z mężem, że poród będzie wcześniej. Od paru dni czuje pobolewanie podbrzusza jak na okres tylko łagodniej i czasami silne, gwałtowne ściskanie w kroczu, nacisk, ból. Byłam na wizycie u lekarza i podczas badania dr stwierdziła "ooo główka jest bardzo nisko w kanale co jest dobre dla Pani do porodu naturalnego". Podpięto mnie pod ktg gdzie wyszły lekkie, nieregularne skurcze macicy. Na wykresie linia dochodzi do 40-60. Czy lekarz mogła podczas badania wyczuć już główkę palcami ? Czy te lekkie, nieregularne skurcze świadczą, że w najbliższych dniach może robić się rozwarcie nawet gdy akcji porodowej nie będzie ? Na badaniu szyjka była zamknięta. To już 38 tydzień ciąży :) Pozdrawiam

Gość gość
Nooo

Gość gość
Myślę, że chyba już można wyczuć.

Gość gość
He, miałam tak jak ty i przenosilam tydzień. Nie ma zasady. Dodatkowo wypadła mi trzy tygodnie wcześniej czop..

Gość gość
Czyli ginekolog może już wyczuć główkę ?

Gość gość
No raczej! Krowie wymacasz caly plod w lonie, kobiecie tez by sie dalo, gdyby reka cala weszla! A ze glowka nisko moze oznaczac ze sie szyjka skrocila, albo weszla w kanal rodny!

Gość gość
Nieregularne skurcze o tym nie swiadcza.

Gość gość
Zeby pojawilo sie rozwarcie musza byc skurcze porodowe, a wiec regularne.

Gość gość
Ja miałam nieregularne od 11 o 12 byłam na izbie (krwawienia) lekarz mówił że nic się nie zanosi ale zostawili mnie na patologii, o 19 skurcze silniejsze ale nie regularne, o 19:30 lekarz mnie zbadał 6 cm rozwarcia i na trakt porodowy o 20 odeszły mi wody a o 20:30 tuliłam syneczka w ramionach:-) urodziłam w 40 tc dokładne w dniu terminu porodu:-) wielkiego bólu to było może 10 minut:-) Trzymam kciuki, daj znać:-)

Gość gość
Czyli żeby wyczuć główkę musi być rozwarcie tak? To po czym lekarz mogła stwierdzić z zaskoczeniem, że główka jest bardzo nisko i naciska?

Gość gość
Niekoniecznie muszą być regularne skurcze żeby było rozwarcie, przy niewydolnej szyjce juz kilka tygodni przed porodem może się szyjka na kilka cm rozewrzeć. Ja miałam właśnie niewydolną, w 37 tc sciagany pessar, w 38 na badaniu tez juz lekarz wyczuwal główkę, była tak nisko że nie dało jej się dokładnie zmierzyć na usg, skurcze nieregularne też były, a też jak ktoś tam wyżej przenosiłam o równy tydzień. Na tym etapie nic się nie przewidzi poza tym ze urodzisz w ciągu 4 tyg. Chociaż domyślam się autorko ze masz już dość :)

Gość gość
Zadnego rozwarcia byc nie musi, szyjka krotka ale zamknieta! Ale zescie mnie nastraszyly, od kilku dni mam skurcze, nieregularne i zanikaja , ale czasem niezle daja popali, jednak zadnego innego objawu, no moze tylko tyle ze boli cos jak sie maluch rusza:, szczypie, kluje, moze piecze...

Gość gość
Dziękuje, czuje się o dziwo dobrze i dość nie mam ;) noooo może mam np. przy wchodzeniu po schodach i marzą mi się moje stare ciuchy ;D Narzekać jednak nie mogę ;) Jak wspominałam u mnie skurcze są nieregularne i czasami coś dość mocno zakuje jakby w kroczu czy pobolewa brzuch jak na okres. Autorka

Gość gość
My nie mamy tepego ginekologa i nie jestem zavofsna dlatego mam meza przy kazdym badaniu krocza mam do tego prawo bo ja decyduje o intymności seojej nie ginekolog! Ginekolog nauczyl męża osluchiwania tetna płodu uchem i kilka razy dziennie zalecił. A nie tylko szkodliwe usg dla kasy robi w gabinecie. Również kazał zapoznać się z powikłaniami po CC dlatego odradzał CC. Mialam niezłe porody naturslne dlatego ze wspierał mąż. Gdy rodzisz z mężem jest dużo lepiej a i mąż wiecej wtedy pomaga w domu przy dziecku. Nie.mozna zawczesnie jechac na porodowke bo to stres czasami dochodzi do zgonów rodzacej czy dziecka. Wtedy jestes zdruzgotana a my jechalismy do porody 160 km i zdążyliśmy!