Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ewa333333

koza do domku działkowego

Polecane posty

Witam, zamierzam kupić sobie piecyk typu koza do domku działkowego drewnianego, który nie ma murowanego komina. Mam pytanie do ludzi, którzy mają coś podobnego, czy koza wymaga komina, czy jest bezpieczna w domku drewnianym, czy jest trudna w obsłudze, czy wymaga montażu przez fachowców?

Gość gość
Lepiej specjalistów zamów, kozy piece są kiepskiej jakości zastanów się, czym będziesz palić w tym?

drewnem, które mam z działki, albo sobie kupię raz na ruski rok, przecież ja tam nie mieszkam, koza będzie używana okazjonalnie a iluż to "specjalistów" wymaga ustawienie kozy i wyprowadzenie spalin na zewnątrz? to nie instalacja c.o. w domu 200 mkw.

Gość gość
Koza nie ogrzeje tak dużego domu.Po za tym komin musi być, dobrze żeby był murowany , bo dym z kozy jest bardzo gorący .W drewnianym domku może stanowic zagrożenie pożarowe.

temperatura spalin nie zależy od rodzaju pieca, tylko od paliwa, to raz dwa, pojęcie "bardzo gorąca" to może pani blondynce proszę przekazać, bo ja operuję stopniami w skali Celsjusza pytałam o poradę fachową, kogoś kto ma i wie, jak funkcjonuje taka koza albo montuje kozy ale dzięki za zainteresowanie

Gość gość
Oj zależy od rodzaju pieca .Piece gazowe odprowadzają ciepłe spaliny natomiast w kozie spala sie drewno , węgiel a jak wiadomo on się żarzy wydzielając bardzo gorący dym [ żar ].Nie wiem jaka jest jego temperatura bo nie jestem fachowcem , jedynie znam taki piec z autopsji , bo miałam go w mieszkaniu.

Gość gość
Poradż się kominiarza.

Gość gość
Ewa mamy kozę firmy Jotul .W komin jest wsadzona rura.Wszystko montowala firma i tak jest najbezpieczniej

Gość gość
taniej i bezpieczniej biokominek albo grzejnik olejowy elektryczny

Gość Ewa333333
elektryka na zimę w ROD jest wyłaczana biokominek nie daje ciepła link jest nieużyteczny, bo jest w nim pytanie, ale nikt na nie nie odpowiedział musi być koza

up może jednak ktoś wie, jak dobrze i tanio zaizolować rurę kozią w drewnianym suficie

Gość gość
Dobrze się ubezpiecz!