Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy znacie jakieś Ślązaczki? Mam takie spostrzeżenie.

Polecane posty

Gość gość

Udzielałam się na jednym z tematów na kafeterii dotyczących dzieci oraz na jednej grupie na fb, też o tej tematyce. I tu i tu było kilka mam ze Śląska. Niestety, moja refleksja jest taka, że babki z tego regionu są bardzo zaborcze, zawzięte, kłótliwe. W 90% nie pracują. Potem gadałam na osobności z innymi dziewczynami z tego tematu/grupy i one odniosły takie samo wrażenie. Mimo tego, że nie dawałam po sobie poznać, że coś mi w nich nie pasuje, one same w większości doprowadziły do tego, że poodchodziły z tych grup. Obrażalskie, nie daj boże powiesz im, że nie mają racji - o matulu, 3. wojna światowa :o

Gość gość
Ja znam jedną. Wiecznie stęka, że nie ma kasy, że ciężko, że nie może sobie w życiu zaszaleć. Mąż jest górnikiem (tak samo jak wszyscy faceci w rodzinie), mają mieszkanie własnościowe, włąśnie kupili drugie od sąsiada i będą je ze sobą łączyć, laska ma już 5latka w domu i jest w drugiej ciąży. Non stop gdzieś wyjeżdżają, a to są gdzieś w Polsce, a to w zagranicy, ciągle jakieś imprezy itd. No i spoko, fajnie, tylko po co to biadolenie, że nie ma na nic kasy? :o Ślązacy to śliski temat w Polsce ale ja osobiście za nimi nie przepadam, podobnie jak za góralami zresztą. Cwani i zadufani w sobie.

Gość gość
Po pierwsze, to, że któraś mieszka na Śląsku nie oznacza, że jest Ślązaczką. Wbijcie sobie to raz na zawsze do głowy, że połowa śląskiej ludności, to ludność przyjezdna. Natrafiacie na takie córki przyjezdnych, co im słoma z butów wystaje, a potem wielkie halo na kafe. Tak, tak, słoma. Z zapadłych wsi na wschodzie, gdzie nic kompletnie było, przyjechała chmara ludzi za pracą. Druga sprawa, skąd pomysł, że 90% kobiet na Śląsku nie pracuje? Je/bi/emy w fabrykach, biedrach, lidlach, szkołach, urzędach i innych miejscach, więcej niż w innych regionach. Mam doświadczenie w pracy z kobietami z pomorskiego i mogę powiedzieć, że to kobiety bardzo powolne. A może tylko na takie natrafiłam? No i który to z tych tematów na kafe, bo jakoś nie kojarzę, żeby coś takiego tu było, gdzie się która przyznała odnośnie miejsca zamieszkania i żeby wątek sobie beztrosko żył. Nie na macierzyńskim. Raczej sa zakładane tematy jacy to Ślązacy są be. I ten temat to dokładnie taki sam temat. Żeby wywołać kłótnię. Daruj sobie.

Gość gość
gość dziś No i zaczęło się. Jedną znasz i oceniasz po tej jednej. A to może być córka przyjezdnych. Tak samo jak W Toruniu ze świecą szukać rodowitego krzyżaka, tak samo w Wawie, Krakusy też są wymieszani z obcymi i to bardzo mocno, Wrocław również. Jakoś dziwnym trafem Śląsk nie gnoi Pomorza, Podkarpacia, Podlasia, Wielkopolski, tylko wy macie jakiś nie wiem, kompleks? A buractwo i chamstwo jest wszędzie.

Gość gość
No akurat 3 na 4 z tych które tu poznałam (temat o ciąży, przez 2 lata się tu utrzymywał ale przeniosłyśmy go na forum zamknięte, bo nas spamowano) są rodowitymi Ślązaczkami. I sorry - chyba mogę sobie wyrobić zdanie skoro poznałam ich około ośmiu i wszystkie trzymają się właśnie razem, a wyraźnie charakterem odstają od innych. I dziwnym zbiegiem okoliczności to one jojczą na kasę, to one obrażały sie o byle "nie masz racji" itd. Chyba mogę mieć swoje zdanie?

Gość gość
Jakoś dziwnym trafem Śląsk nie gnoi Pomorza, Podkarpacia, Podlasia, Wielkopolski, tylko wy macie jakiś nie wiem, kompleks? xx No chyba to właśnie Śląsk całymi dekadami utrzymywał, że oni są bardziej Niemcy niż Polacy :o :o :o :o :o 🖐️))))

Gość gość
ja sie urodzilam i wychowalam na Slasku a moi rodzice pochodza z malopolski.

Gość gość
Wroclaw to jest akurat CALY przyjezdny, tak jak cale woj dolnoslaskie to w glownej mierze przesiedlency zza Buga, ze wschodu. Jak slysze ze ktos jest z Wroclawia to mnie to troche smieszy, bo odrazu mam ochote zapytac: a twoi rodzice, dziadkowie skad? Kiedys byl taki dowcip. - Skad jesteś? Z Wroclawia. - Ja tez ze Lwowa.

Gość gość
ja mieszkam na Slasku w Jastrzebiu Zdroju. Miasto ok 90tys ludnosci, wszyscy przjezdni. Moi rodzice z Malopolski, sasiadow mam z Lublina, Ostrowa Wielkopolskiego, Garwolina. Tu sa wszyscy przyjezdni. W latach 60 i 70 sciagala tu ludnosc z calej Polski.

Gość gość
Jak slysze ze ktos jest z Wroclawia to mnie to troche smieszy, x Jak się tam urodził to co ma odpowiadać, jaśnieksiężniczko? "jestem z Wrocławia ale nie jestem Wrocławianinem, bo moja mama jest Giżycczanką a ojciec Zielonogórzaninem"? :o Polska, zaściankowa mentalność :o

Gość gość
gość dziś Już się uruchomiła typowa Ślązara. Wszystko, co złe na Śląsku to zaesze wina przyjezdnych. A gorol to tylko do utylizacji, bo powolny i robić nie umie, a hanysowi robota się w rękach pali. Skoro tak gardzisz wszystkim, co nie śląskie, po co udzielasz się na ogólnopolskim forum? Tym wpisem tylko udowodniłaś, że was nie da się lubić, bo jesteście zadufani w sobie i uważacie się za lepszych, bo was kiedyś Niemcy zindustrializowali. Każdy rodowity Ślązak, którego poznałam, w mniejszym lub większym stopniu prezentuje taki stosunek. Jak wam tak źle w Polsce, to się nawet odłączcie. Tylko kto będzie utrzymywał te wasze zdechłe kopalnie i tysiące związków zawodowych?

Gość gość
taka z ciebie wroclawianka jak z koziej dopy traba, to co ze sie urodzilas. ale korzeni stamtad nie masz. nazwisko tez dziedziczysz przez pokolenia, tak samo jak pochodzenie. jak sie wyprowadzisz do Anglii, to bedziesz mowic ze jestes Angielka? zawsze bedziesz Polka mieszkajaca w Anglii. Mozna sobie tam mowic ze sie jest z Wroclawia, ale Wroclawianinem takim z krwi i kosci to raczej nje. Tak moga powiedziec Niemcy, ktorzy jeszcze kilkadziesiat lat temu mieszkali we Wroclawiu a na Wroclaw mowili Breslau.

Gość gość
zdechle kopalnie? a ty myslisz ignorantko ze skad masz ogrzewanie w swoim mieszkanku? polski. wegiel. mowi. ci. to. cos?

Gość gość
gość dziś Ot co. Ona z tego nie korzysta i nigdy nie korzystała.

Gość gość
zadłużone polskie kopalnie? mówi ci to coś? a o imporcie węgla brunatnego do polski słyszałaś czy nie wystawiasz nosa poza swoje cztery śląskie kąty?

Gość gość
gość dziś A dziwisz się, że się trzymają razem? Od wieków Śląsk jest gnojony, dojony etc, to nie dziw się, że jest silny patriotyzm lokalny. Górale mają podobnie. Pielęgnują swoją kulturę i z racji tego również trzymają się razem. x "xx No chyba to właśnie Śląsk całymi dekadami utrzymywał, że oni są bardziej Niemcy niż Polacy pechowiec.gifpechowiec.gifpechowiec.gifpechowiec.gifpechowiec.giflapka.gif )))) " x I tu się mylisz na całej linii. Nigdy Śląsk nie utrzymywał, że jest bardziej jak Niemcy. Na pewno nie Górny Śląsk. Jak już to Dolny z Wrocławiem. Tak, Wrocek to też Śląsk! Górny Śląsk całe dekady utrzymuje, że powinien być autonomiczną jednostką. Ani Niemcy, ani Polacy. Poza tym historia się kłania. Powstanie śląskie mówi ci to coś? I wiesz co? Bliżej nam do Czechów i Słowacji, niż do Niemców. xxx Poniżej swoich postów macie wpisy które mówią, ile ludzi jest przyjezdnych na śląsku.

Gość gość
Taaaaaaaaaaak, biedni górnicy, biedni ślązacy :D Kiedy kolejne opony będziecie palić pod sejmem? :D Ponawiam pytanie: Jak się ktoś urodził we Wrocławiu a jego rodzice nie są stamtąd to jak ma się przedstawiać? "Jestem półwrocławianinem"? :D :D :D Idiotki, co za durne pokolenie kretynów nastało :D

Gość gość
Górny Śląsk całe dekady utrzymuje, że powinien być autonomiczną jednostką. x Utrzymującą się z czego? :D :D :D :D :D

Gość gość
zadluzona to ty jestes i tak samo twoje dziecko zaraz po urodzeniu tylko dlatego ze jestescie Polakami. zobacz sobie jaki jest dlug publiczny na glowe. i nie pozuj na madrzejsza niz jestes.

Gość gość
Kobiety nie pracuja? hahaha jestem slazaczka i akurat w moim otoczeniu wyglada to tak ze kobieta pracuje na rodzine. Nie znam rodziny gdzie kobieta siedzi w domu. Tutaj kobiety maja jaja nie panowie. Oni tez pracuja ale laskawie na siebie a jak maja zone i dzieci utrzymac to wypominaja im to na kazdym kroku dlatego zadna kobieta nie chce siedziec w domu. Tutaj panowie sa bez ambicji. U mnie w rodzinie co druga kobieta zarabia lepiej od meza.

Gość gość
gość dziś gość dziś Już się uruchomiła typowa Ślązara. Wszystko, co złe na Śląsku to zaesze wina przyjezdnych. x Czekałam na tego typu wpis. Do szkoły po naukę czytania ze zrozumieniem proszę. Napisałam, że tak naprawdę nigdy nie możesz mieć pewności z kim się rozmawia, bo są regiony, gdzie masz Polaków z każdego regionu. Napisałam również, że chamstwo i buractwo jest wszędzie. Gorol zły. Oczywiście, że tak. A coś ty myślała? Powiem ci z czego to się wzięło. Pokolenie ludzi przyjezdnych, to była czysta słoma. Najwięcej chamstwa jest w pokoleniu dzisiejszych 60-70 latków. Bo to jest właśnie to pokolenie komunistyczne, gdzie wszystko się należało, praca na Śląsku i mieszkanie na Śląsku też. Ślązak mieszkania zakładowego nie dostał, za to Gorol nie było problemu. W sumie można by to porównać z dzisiejsza falą Ukrainy i strachem przed uchodźcami. Ukrainiec bez problemu dostanie u nas pracę, a z jakiej racji, skoro my też potrzebujemy? Z jakiej racji uchodźca ma dostawać duże zasiłki, mieszkanie komunalne, skoro my też mamy dzieci i mieszkań też potrzebujemy. I co? Nie czujesz się jak śmieć we własnym kraju? Dokładnie ten sam mechanizm był te kilkadziesiąt lat temu na Śląsku. Moje pokolenie wychodzi z tej "regionalnej" wojny, nawet się już Sosnowiec z Katowicami tak bardzo nie tłucze, pokolenie 20latków, to w ogóle mało co się interesuje, o co chodzi, ale też żal w pokoleniu komunistycznym jednak został. A wy zamiast skończyć się wyżywać na Ślązakach jacy oni są ohydni, uniemożliwiacie rozmycie się różnic regionalnych. A co ciekawe, to jest was tutaj żywiących antypatię na kafe z 5 takich osób i robicie syf. Prawda jest taka, że jak ci typowe Ślązary nie pasują, to zawsze możesz się wyprowadzić w rodzinne strony rodziców. Mało tu takich wpisów? Nie masz pracy to sie przeprowadź. Nie pasuje teściowa, to się wyprowadź. No więc, nie pasuje region?

Ja jestem rodowita Ślązaczka. Mam przyjaciół w całej Polsce i dalej - z takimi „bełkotami”, jak te, które wyszły spod rak autorki tekstu, w życiu się nie spotkałam. :) Muszę kiedyś pokazać ten tekst moim znajomym. :D Dziewczyno, oceniać ludzi po regionie ich zamieszkania, to prawie to samo jak po rasie.:) Ja np. mogłabym zapytać, skąd Ty pochodzisz (może pisałaś później, nie doczytałam), a potem wypisywać, jak głupi są ludzie z tego regionu.;) Co za brednie. A do autorki tekstu o tym, jsk to Ślązacy maja 2 mieszkania i jeżdżą na wczasy - zazdrość to nieładna sprawa, nie nauczyli w domu rodzice nieSlazacy?:D Mamy XXI w., niby bardziej inteligentne społeczeństwo, a jednak nadal zdarzają się tego rodzaju dyskusje. To jest przykre. Pozdrawiam wszystkich :)

Gość gość
gość dziś zdechle kopalnie? a ty myslisz ignorantko ze skad masz ogrzewanie w swoim mieszkanku? polski. wegiel. mowi. ci. to. cos? x Węgiel jest w dużej mierze importowany, bo m.in.przez tysiące związków zawodowych i masę przywilejów dla górników wydobycie w Polsce jest drogie. I nie mam mieszkanka, hanysko, tylko dom i mieszkam nie w Polsce, normalnym kraju, gdzie rząd nie włazi w doopę jednej grupie zawodowej kosztem innych. Na Śląsku każdy ma w rodzinie górnika, więc to jest potężny elektorat, dlatego czujecie się panami, a jesteście zwykłym roszczeniowym dziadostwem z familoków.

Gość gość
(...) i tak naprawdę nigdy nie możesz mieć pewności z kim się rozmawia x Z człowiekiem, zapewne. I ty śmiesz kogoś po takim tekście pouczać na temat zacierania się różnic regionalnych? Miłego dnia :o 🖐️))))

Gość gość
Ja np. mogłabym zapytać, skąd Ty pochodzisz (może pisałaś później, nie doczytałam), a potem wypisywać, jak głupi są ludzie z tego regionu. x Różnica jest taka, że ja oceniam na podstawie poznanych ośmiu osób. Konkretnych ludzi, z którymi poznawałam się przez kilka miesięcy. I jasno zaznaczyłam, że JA mam takie a nie inne doświadczenia, co potwierdziły też inne moje koleażanki znające tamte dziewczyny ze Śląska. Nie wiem z czym macie problem, piszę o swojej opinii na temat konkretnych osób z konkretnego regionu, którą to opinię potwierdziło też kilka innych osób. A was po prostu zapytałam o wasze zdanie.

Gość gość
kretynko a kto bronil twojemu tatusiowi albo dziadkowi w mlodosci przesniesc sie na slask? wtedy przyjmowali wszystkich z otwartymi rekami. wystarczylo doopsko ruszyc. moj dziadek do pracy na kopalni przyjechal z podkarpacia i tez ciezko pracoaal. a co robili twoi rodzice? bo po kims to ujadanie musialas odziedziczyc.

Gość gość
gość dziś Goowno mnie obchodzi, co Ślązacy myślą o przyjezdnych, bo warszawiacy też wszystko na "słoiki" zwalają. Ani z jedynymi, ani z drugimi nie chcę mieć nic wspólnego. W Warszawie jedynie studiowałam, a na Śląsku byłam tylko kilka razy na koncertach.

Gość gość
Nikt z mojej rodziny nigdy nie chciał mieszkać na śląsku. Za to z was, ślązaków, właśnie wychodzi wszystko, o czym napisała autorka. Dziwnym trafem o żadnej innej grupie Polaków cała reszta POlski nie ma takiego zdania jak o was. hmmm.....przypadek pewnie.

Gość gość
Ja jestem Slazaczka z krwi i kości, pracuję i nie pasuję do Twojego opisu. Znam też takie kobiety o jakich piszesz zarówno Slazaczki jak i przyjezdne. Moim zdaniem region nie ma tu nic do rzeczy. W każdym regionie mieszkają różni ludzie.

Gość gość
a moj dziadek chcial? nie chcial ale przyjechal za praca i tyle i mieszka tu po dzis dzien. najlepiej na wszystko narzekac. na lekarza tez jestes zl bo poszedl na studia i ma lepiej od ciebie? frustracja jest bardzo zla, zapamietaj to